ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Αναρχία» στο ΑΠΘ από την “Ετσιθελική” κατασκήνωση των αναρχικών [εικονες & βίντεο]

Να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε η κατασκήνωση που τιτλοφορείται «No Border Camp – Thessaloniki 2016», ζητεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Με την εμφάνιση των πρώτων κατασκηνωτών στον χώρο του πανεπιστημίου το πρωί, τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου για την εξέλιξη αυτή. Η εισαγγελέας έδωσε με τη σειρά της εντολή στην Αστυνομία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εάν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων ενεργειών.

apth3

Στο μεταξύ, με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη. Της παραγγελίας προηγήθηκε ενημέρωση της κ. Κακάλη από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.

apth5

Ήδη από χθες παραθερίζουν στους χώρους του ΑΠΘ Έλληνες και ξένοι κατασκηνωτές και αναμένεται κάτσουν εκεί έως τις 24 Ιουλίου. Οι πρώτοι κατέφθασαν χθες με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής και αμέσως ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.

apth4

Οπως έχει ήδη αναφερθεί, οι πρυτανικές αρχές ενημερώθηκαν από το διαδίκτυο για το κάλεσμα της διοργάνωσης κάμπινγκ στους χώρους του ιδρύματος, από το No Border Camp.

apth-2-600x400

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά της ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας το πρωί την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή. Τότε,από την πλευρά των διοργανωτών της κατασκήνωσης, ζητήθηκε από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτιρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν τέτοια εντολή, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής.

apth1

Μέλος των διοργανωτών της κατασκήνωσης που ερωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ γνωστοποίησε ότι στο κτίριο αυτό θα βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης της κατασκήνωσης, οι εκδηλώσεις της οποίας, όπως πρόσθεσε, ξεκινούν αύριο.

2560642

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, η Αστυνομία μέχρι στιγμής παρακολουθεί διακριτικά τη δράση των αντιεξουσιαστών. Οι διοργανωτές του «No Border Camp» δε ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη.
Μια δημοσιογράφος από το Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης κατάφερε να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ προσποιούμενη μητέρα φοιτήτριας που θέλει να εγγραφεί και εξασφάλισε απίστευτες εικόνες από την προετοιμασία του Φεστιβάλ-κατασκήνωση.

2560620

«Επειδή μαζί μας οι διοργανωτές του No Border Camp δεν θέλουν να επικοινωνήσουν, όταν το πρωί ζήτησαν από τους φύλακες να ανοίξουν τη Νομική Σχολή, εμείς είπαμε στους φύλακες ότι δεν θα ανοίξετε καμία πόρτα. Αυτό έγινε γύρω στις 9 το πρωί και γύρω στις 12 το μεσημέρι έσπασαν την πόρτα. Οι ίδιοι μίλησαν μόνο στους φύλακες και τους είπαν: ανοίξτε την πόρτα. Όταν τους απάντησαν οι φύλακες ότι ‘δεν έχουμε εντολή’, έσπασαν την πόρτα. Και η Εισαγγελία και η Αστυνομία έχουν ενημερωθεί σχετικά. Και από το πρωί ότι υπάρχει απειλή εισόδου στο κτίριο και στη συνέχεια ότι έχουν μπει στο κτίριο σπάζοντας τις πόρτες. Θα το χειριστούν όπως πρέπει, όπως νομίζουν, μας είπαν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού και επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

2560639

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η επιτροπή (την οποία εκτός από τον κ. Λαόπουλο συνθέτουν οι κοσμήτορες της Θεολογικής, καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, της Φιλοσοφικής, καθηγητής Δήμητρης Μαυροσκούφης, της Νομικής, καθηγητής Γιώργος Δέλλιος και Θετικών Επιστημών, καθηγητής Χαρίτων Χιντήρογλου) οι κατασκηνωτές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής για να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και τουαλέτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Καθηγητές ή φοιτητές δεν βρίσκονται εντός του κτιρίου, ενώ κάποιος εξοπλισμός αξίας απομακρύνθηκε προληπτικά, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

2560618

Μια δημοσιογράφος από το Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης κατάφερε να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ προσποιούμενη μητέρα φοιτήτριας που θέλει να εγγραφεί και εξασφάλισε απίστευτες εικόνες από την προετοιμασία του Φεστιβάλ-κατασκήνωση.

Όπως θα δείτε και στα βίντεο, η δημοσιογράφος κατάφερε να προσεγγίσει την Νομική Σχολή, όπου εκεί διοργανωτές την ενημέρωσαν ότι οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν, λίγο πριν της παραδεχθούν ότι «το Πανεπιστήμιο δεν ήταν σύμφωνο με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, αλλά…».

Κυρίτσης: «Εάν δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία ΑΠΘ, εμένα δεν με ενοχλεί»…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κυρίτσης δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ότι η κατασκήνωση αυτή «στο μέτρο που δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και τα μηνύματα αλληλεγγύης που δίνονται από τέτοιου είδους κινήσεις δώσουν τον κύριο τόνο, εμένα δεν με ενοχλεί»…

Όπως είπε, αν τέτοιες κινήσεις δεν γίνουν γενικός κανόνας αλλά είναι εντοπισμένες και συγκεκριμένες και δεν γενικευτούν, δεν τον ενοχλούν… «Είναι σαν να καπνίσει κάποιος ένα τσιγάρο σε ένα δωμάτιο και 200 στο ίδιο δωμάτιο» ήταν η χαρακτηριστική μεταφορά που χρησιμοποίησε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκας είπε στην ίδια εκπομπή ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ότι σε αυτή τη χώρα όλα έχουν μετατραπεί «σε αυτό που θα λέγαμε μπάτε σκύλοι αλέστε». Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται» για το γεγονός ότι άγνωστες ομάδες με πολιτικό προσανατολισμό τον αναρχισμό μπαίνουν και κατασκηνώνουν μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου.

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών. «Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Φορτσάκης.

apth01

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μονοκατοικία στην Πυλαία – «Μαύρισε» ο ουρανός

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης βενζινάδικου κατηγορείται ότι βίασε την υπάλληλό του

Tinad

Ρόδος: Εξαπατούσαν ηλικιωμένους με πρόσχημα τροχαία ατυχήματα – Χειροπέδες σε δύο άτομα

Tinad

Αίσιο τέλος για δύο ανήλικες που είχαν εξαφανιστεί από Θεσσαλονίκη και Περιστέρι – Βρέθηκαν στην Κόρινθο

Tinad

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ

Tinad

Γαλλία: Εκκενώθηκε σχολείο στη Λιλ ύστερα από τηλεφώνημα για βόμβα [εικόνες]

Tinad

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 24χρονο για ασέλγεια σε βάρος 16χρονης

Tinad

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης από την Θεσσαλονίκη

Tinad