Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις θαλάσσιες διακομιδές την μέρα με… καΐκια

Τρεις θαλάσσιες διακομιδές την μέρα με… καΐκια

Τρεις διακομιδές ασθενών μέσω θαλάσσης τη μέρα έγιναν κατά μέσο όρο το 2017 με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.

Το περσινό έτος αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ, με τις διακομιδές να είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στο πλαίσιο προγράμματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η χώρα θα προμηθευτεί με τρία πλωτά ασθενοφόρα που θα έχουν ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της χώρας λόγω της πολυνησιωτικότητας και της μεγάλης υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικός είναι ο περσινός χάρτης μεταφοράς των ασθενών. Οι διακομιδές σε όλες τις Κυκλάδες καταλήγουν στη Σύρο, τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων σε Σάμο, Τουρκία και Ρόδο, ενώ αρκετές διακομιδές πραγματοποιούνται από τις Σποράδες προς τον Βόλο. Για ακόμα μία χρονιά οι περισσότερες μεταφορές ασθενών από μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα έγιναν με ιδιωτικά καΐκια ή πλοία της γραμμής με το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο να είναι αρκετά ψηλό.

Από τις 866 διακομιδές που πραγματοποιήθηκαν το 2017, η συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλαδή οι 604, έγινε από ιδιωτικά σκάφη και οι 262 από τα ναυαγοσωστικά ή πλωτά σκάφη του Λιμενικού. Ακόμα όμως και τις διακομιδές που έγιναν από τα ιδιωτικά σκάφη τις διαχειρίστηκαν τοπικά οι εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση χρήσης ή μη του υπό διάθεση πλωτού μέσου ανήκε στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ.

Ολοένα και περισσότερα είναι τα ιατρικά περιστατικά που χρήζουν μεταφοράς από τα νησιά της χώρας προς τα μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα. Η υποστελέχωση των νησιών από ιατρικό προσωπικό, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα που υπολειτουργούν οδηγούν εκατοντάδες νησιώτες τη δύσκολη στιγμή να μεταφερθούν συνήθως με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Η ανάγκη αυτή οδήγησε αρχικά ένα στέλεχος του ΕΚΑΒ να προτείνει στο υπουργείο Υγείας την ανάγκη να προμηθευτεί το κράτος ειδικά πλωτά ασθενοφόρα τα οποία θα μοιραστούν στα νησιά-κόμβους.

Ο ειδικός εξοπλισμός τους αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τις κρίσιμες ώρες που περνούν οι ασθενείς στα πλωτά του Λιμενικού και τα ιδιωτικά σκάφη, δίνοντάς τους παράλληλα τις πρώτες βοήθειες.

Το υπουργείο Υγείας αναζητώντας κονδύλια για την υλοποίηση της ιδέας επικοινώνησε με το υπουργείο Ναυτιλίας. Την περασμένη Παρασκευή, στη Ρόδο η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας υπέγραψε την αγορά πλωτών ασθενοφόρων και δέκα οχημάτων τύπου pick up στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» (ΠΑΙΩΝΑΣ), τα οποία θα έχουν αρχικά ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Το πρόγραμμα ΠΑΙΩΝΑΣ είναι ένα στρατηγικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ», έχει ύψος 1.288.000 ευρώ και είναι ένα έργο που, πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή που φέρνει στη χώρα, θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.

Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας. Τα οχήματα θα αναπτυχθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε απόκρημνη περιοχή όπου αποβιβάζονται μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις τα τελευταία επτά χρόνια

2010: 695 διακομιδές ασθενών, 518 πραγματοποιήθηκαν από ιδιωτικά σκάφη και πλοία και 177 εκτελέστηκαν με περιπολικό ή ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.

2011: 667 διακομιδές ασθενών, 412 από ιδιωτικά σκάφη και 255 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος

2012: 678 διακομιδές, 377 από ιδιωτικά σκάφη και 301 από πλωτά του Λιμενικού

2013: 688 διακομιδές-453 από ιδιωτικά σκάφη και 235 από πλωτά του Λιμενικού

2016: 576 διακομιδές ασθενών, 407 από ιδιωτικά σκάφη και 169 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος

2017: 866 διακομιδές ασθενών, 604 από ιδιωτικά σκάφη και 262 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος

Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]