ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Πραξικόπημα της πολιτείας κατά της Εκκλησίας

Ιερώνυμος: Πραξικόπημα της πολιτείας κατά της Εκκλησίας

Νέο επεισόδιο στις ήδη ψυχρές σχέσεις Εκκλησίας -κυβέρνησης προέκυψε χθες με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Εμφανώς, ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας του να την καταψηφίσει κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για «πραξικοπηματικές επεμβάσεις της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η τροπολογία ήρθε ουσιαστικά μετά την παρουσία της Εκκλησίας στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός διά του υπουργού Παιδείας εκδικείται την Εκκλησία και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και το μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο για τη στάση που τήρησαν στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.Πάντως, ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και επί υπουργίας του Νίκου Φίλη (το 2015), ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, ο τότε υπουργός Παιδείας είχε «παγώσει» τις αλλαγές.

Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχολιάζει ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία η οποία υπογράφεται από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Το Ποτάμι), επιδιώκεται η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτη της Ελλαδικής Εκκλησίας (ν. 590/1977). Ο κ. Ιερώνυμος πετάει «καρφιά» εναντίον των βουλευτών καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με την τροπολογία προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου του μητροπολίτη Σύρου στην ψηφοφορία εκλογής Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και «καθαιρείται πραξικοπηματικώς η εκλεγείσα στις 10/12/2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος».

Σε έντονο ύφος υποστηρίζει ότι η τροπολογία «βρίθει ψευδών και παραπλανητικών διαδόσεων στην αιτιολογική της έκθεση» και καλεί τον κ. Γαβρόγλου να την καταψηφίσει.«Επειδή η μεθοδολογία και η πολιτική θεολογία, οι οποίες προάγονται με την τροπολογία, αποτελούν δημοκρατικό ατόπημα και αναιρούν κατά συνταγματικώς απαράδεκτο τρόπο τις θρησκευτικές ελευθερίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας καλούμε να την καταψηφίσετε».
Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτει: «Η προτεινόμενη τροπολογία αναμιγνύεται ανεπίτρεπτα στη διοίκηση ιερού ναού και της περιουσίας του, που η Πολιτεία κατέστησε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για λόγους αυξημένης νομικής προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να μην γνωρίζει και να μην συναινεί σε τροποποίηση του Καταστατικού της Χάρτη, η οποία προκαλείται από την τροποποίηση του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος, που διοικεί ιερό ναό τεθειμένο σε δημόσια, και μάλιστα πανελλήνια, λατρεία, καθώς δεν πρόκειται για ιδιωτικό ιερό ναό».

Ο κ. Ιερώνυμος απορεί «πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους, που τάσσονται υπέρ των διακριτών ρόλων η υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και της απόλυτης θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, να εισηγούνται μεταβολές στην Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος υποκαθιστώντας την Ιερά Σύνοδο αυτής η να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση Ιερών Ιδρυμάτων Ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας».

Μάλιστα, αναφορά κάνει και σε τοπικούς παράγοντες της Τήνου, οι οποίοι «δυστυχώς «συνεχίζουν να παραπληροφορούν, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αφενός το Iδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι “Πανελλήνιο” και “Ιερό Ιδρυμα”, επειδή διοικεί ιερό ναό με την περιουσία του και όχι “δημοτική επιχείρηση”, και ότι αφετέρου η περιουσία του συγκεντρώθηκε από την ευλάβεια του ελληνικού λαού στην Παναγία Θεοτόκο και τον ιερό ναό της».

Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ιερώνυμος για την επίθεση σε ορθόδοξο ιερέα στη Λυών: Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη

Tinad

Τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια: Οι μαρτυρίες, τα θύματα και το χρονικό του μακελειού

Μαρίνα Μπενέκου

Επιστρέφει ο φόβος στη Γαλλία: Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» – Αποκεφάλισε μια γυναίκα

Tinad

Τρόμος στη Νίκαια της Γαλλίας: Αποκεφαλίστηκε γυναίκα – Τρεις νεκροί από την επίθεση κοντά στην εκκλησία

Tinad

Ο Ερντογάν, η Μαρία Αντουανέτα και οι κυρώσεις

Kon

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στον Καρτερό Κρήτης – Βούλιαξε στη λάσπη ξωκλήσι

Tinad

Αρχιεπισκοπή Αθηνών για fake news: Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαίρει άκρας υγείας

Tinad

Κορωνοϊός – Ηχηρό μήνυμα προστασίας από τους Ιεράρχες: Με μάσκες η πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το νέο εκκλησιαστικό έτος [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Πιστή επιτέθηκε στους αστυνομικούς για το πρόστιμο της μάσκας – Τους πέταξε μπουκάλι με νερό

Ανδρέας Ντίνης