Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος δήμευσης αδήλωτων ακινήτων και αύξηση στα τέλη με το νέο κτηματολόγιο

Μεταβιβάσεις ακινήτων σε 3 μέρες - Διεκπεραίωση σε 7 βήματα

Οι «λυπητερές» που έφερε ο νόμος για τη γ’ αξιολόγηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ακτινογραφούνται από την ΠΟΜΙΔΑ.

Η Ομοσπονδία βάζει στο επίκεντρο του 35ου πανελλήνιου συνεδρίου της τις αλλαγές που φέρνει στα ακίνητα ο νόμος 4512/2018, με βασικότερες τα νέα, αυξημένα τέλη Κτηματολογίου, την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, τις απαλλοτριώσεις, τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τη διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα ¾ από τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα καταργηθούν συλλήβδην εντός μίας διετίας, με δυνατότητα να καταργηθούν ακόμη περισσότερα, και θα αντικατασταθούν από νέες συγκεντρωτικές δομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών και των δικηγόρων τους. Παράλληλα, αυξάνονται σημαντικά τα τέλη για την εγγραφή πράξεων/έκδοση/χορήγηση αντιγράφων και ισχύουν τα εξής 10 τέλη:

1. Αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρίσεων: 5‰.

2. Αναλογικά τέλη γονικών παροχών και δωρεών: 8‰.

3. Αναλογικά τέλη εγγραφής προσημειώσεων: 8‰.

4. Πάγιο τέλος για την καταχώριση κάθε δικαιοπραξίας: 20 €.

5. Τέλος έκδοσης αντιγράφου από το αρχείο του Κτημ. Γραφείου: 9,5 €.

6. Τέλος έκδοσης πιστοποιητικού από τα βιβλία του Κτηματ. Γραφείου: 9,5 €.

7. Τέλος έκδοσης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος: 15 €.

8. Τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος: 33 €.

9. Πρόσθετο τέλος επί της αξίας κάθε ακινήτου: 1‰.

10. Εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης: 35€/δικαίωμα + 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000 € με όριο τα 900 €, η είσπραξη του οποίου εκκρεμεί.

Μάλιστα, προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών αυτών με απλή υπουργική απόφαση!

Δήμευση αδήλωτων ακινήτων

Για την ΠΟΜΙΔΑ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δήμευσης των αδήλωτων ακινήτων σε 111 κτηματολογικά γραφεία, καθώς, όπως σημειώνει, από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει ότι μέχρι 31.12.2018 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ή να μην μπορούν να διορθωθούν σοβαρότατα λάθη σε δηλωμένα ακίνητα.

Στις αρνητικές αλλαγές καταγράφονται και οι εξής:

-Προσφυγές. Καθιερώνεται διαδικασία προσφυγής κατά των πράξεων προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, ως προαπαιτούμενο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε άσκοπη χρονοτριβή και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

-Διατάξεις περί απαλλοτριώσεων. Με τα άρθρα 168-172 επέρχονται μεταξύ άλλων και διαδικαστικές αλλαγές στις διατάξεις περί κοινοποίησης προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριούμενων ακινήτων και απώλεια του δικαιώματός τους για αποζημίωση της απομείωσης της αξίας της απομένουσας ιδιοκτησίας τους, αν δεν το ζητήσουν άμεσα από το αρμόδιο δικαστήριο.

-Διαμεσολάβηση και για τα… κοινόχρηστα! Καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων, καθώς επίσης και οι διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του Α.Κ.

«Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν για τους συστηματικούς “μπαταχτσήδες” των κοινοχρήστων, αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν, θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα “διαμεσολάβησης” (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κ.λπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό…», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ και υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών του άρθρου 182 παρ.1, εδ. Α, περ. α, οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, οι οποίες για λόγους ταχύτερης και οικονομικότερης εκδίκασης έχουν ήδη ορθά υπαχθεί με το νέο ΚΠολΔ στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών.

-Πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο. Από 1ης Μαΐου οι διενεργούμενοι κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή το χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δυνατότητα κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού ακινήτων υφίσταται ακόμη και για οφειλές άνω των 500 ευρώ, γεγονός για το οποίο πρόσφατα αντέδρασε εντονότατα η ΠΟΜΙΔΑ.

Το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή: Δεν δίνεται άλλη παράταση για την τακτοποίηση στα αυθαίρετα – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με «χαμένα» ενοίκια – Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ιδιοκτήτες [αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

Εθνικό «στοίχημα» η Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ο Στέφανος Βλαστός μιλά στον Ε.Τ. για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο τοπίο στα ακίνητα – Ανατροπές σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Μιχάλης Μάρδας

Δεν πήρε λεφτά ο Βαξεβάνης. Ε και;

Kon

Ακίνητα: Ισχύουν οι μειώσεις του 2019 στον ΕΝΦΙΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ζαλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το real estate του Παπαδημούλη

Ανδρέας Ντίνης

Συνωστισμός… επενδυτών για ακίνητα στην Ελλάδα – Διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον για αγορά και ενοικίαση!

Μιχάλης Μάρδας