Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται διόδια με το… χιλιόμετρο και χωρίς μετρητά

Να αλλάξει το σύστημα με το οποίο οι οδηγοί υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλο καπέλο προκειμένου να μετακινηθούν στο οδικό δίκτυο της χώρας προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω των ηλεκτρονικών διοδίων.

Τα αναλογικά διόδια που προσδοκά το ΥΠΟΜΕΔΙ να κάνουν «πρεμιέρα» στις αρχές του 2019 -ξεκινώντας από την Εγνατία Οδό- πρόκειται να χρεώνουν τους εκδρομείς και τους επαγγελματίες οδηγούς με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση.

Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί οχημάτων θα χρειαστεί να έχουν στη διάθεσή τους μια συσκευή ή έστω μια εφαρμογή στο κινητό, η οποία θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο θα αφαιρούνται χρήματα ανάλογα με τη χρήση. Οπως σημειώνει το υπουργείο, η τιμή που θα πληρώνει ο κάθε οδηγός θα ξεκινάει από τη στιγμή που ένα όχημα εισέρχεται και εξέρχεται από έναν αυτοκινητόδρομο ή περνάει από τα όρια της μίας παραχώρησης στην άλλη. Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα και για πληρωμή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Ειδικότερα, προς τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων. Με το νέο σύστημα, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και την έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Με αυτό τον τρόπο και στις δύο περιπτώσεις θα καταγράφεται η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους και έτσι θα πραγματοποιείται η αναλογική χιλιομετρική χρέωση. Σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ, η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών. Αντίθετα, στα Ι.Χ. θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος – έξοδος) ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του νέου συστήματος θα είναι η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου, στις οποίες όμως θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους.

Σκοπός του υπουργείου, σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, είναι το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ. περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, να αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης.

«Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSM), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους, περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υποδομών έχει ξεκινήσει μετά από σχετική πρόσκληση που απευθύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη διαδικασία διαβούλευσης με τους παραχωρησιούχους για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητόδρομους που λειτουργούν με Συμβάσεις Παραχώρησης.

Τι θα πληρώνουν οι οδηγοί ΙΧ μέχρι τις αρχές του 2019

Oι οδηγοί Ι.Χ. σήμερα και μέχρι αρχές του 2019 θα πληρώνουν:

• Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 30,65 ευρώ
• Αθήνα – Ιωάννινα, 37,15 ευρώ
• Θεσσαλονίκη – Πάτρα, 34,75 ευρώ
• Αθήνα – Πάτρα, 11,40 (συν 2,80 αν επιλέξουν και την Αττική Οδό)
• Αθήνα – Καλαμάτα, 13,45 ευρώ μέσω Ολυμπίας Οδού (ή 16,25 ευρώ αν επιλέξουν την Αττική Οδό)
• Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα, 9 ευρώ
• Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, 8,40 ευρώ

Μαρίνα Ξυπνητού
mxipnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κίνηση: Οι μετακινήσεις εκτός της Αθήνας έφεραν ουρές στα διόδια

Μιχάλης Μάρδας

Καραμανλής: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια

Ανδρέας Ντίνης

Από την πρώτη μέρα του «σφραγίσματος» της Αττικής κάποιοι προσπάθησαν να «αποδράσουν»

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκο από σήμερα σε διόδια, λιμάνια – Οχι και στο delivery του Αγίου Φωτός

Μιχάλης Μάρδας

Στο τραπέζι… κλειστά διόδια και περιορισμοί μετακινήσεων – Τι εξετάζει το Μαξίμου

Μιχάλης Μάρδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Διαβατήριο» για τα διόδια μόνο το Ε1 – Διπλάσιο το πρόστιμο σε εθνικές

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ουρές… ντροπής σε διόδια και παραλίες – «Απαγορευτικό» στα νησιά και μήνυμα Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει καμία σωτηρία – Ουρές στα διόδια από πολίτες που νομίζουν ότι είναι σε διακοπές

Μιχάλης Μάρδας

Μειωμένα διόδια για Αθηνών-Πατρών και Ιονία Οδό

Δημήτρης Κατσάκος