Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Από τις τράπεζες στα… μελίσσια: Αντιεξουσιαστής εξολόθρευσε 55 εκατ. μέλισσες!

Από τις τράπεζες στα... μελίσσια: Αντιεξουσιαστής εξολόθρευσε 55 εκατ. μέλισσες!

Ο 49χρονος αντιεξουσιαστής ληστής τραπεζών λήστευε… μέλι και «θανάτωσε» 55.000.000 μέλισσες!

Το νέο και σύγχρονο λογισμικό ταυτοποίησης αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών τον «συνέλαβε» στις 5 Δεκεμβρίου για εννέα ένοπλες ληστείες τραπεζών (ακόμη και τρεις την ίδια μέρα), τη χρονική περίοδο 2002-2009, με συνολική λεία περίπου 280.000 ευρώ.

Μετά τη ληστρική του δράση φαίνεται να έγινε… ορειβάτης και εκτροφέας-εκπαιδευτής αλόγων στη Μαγνησία. Μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, στις 12 Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος του για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθοράς και ζωοκτονίας. Ο 49χρονος κατηγορείται για 21 περιπτώσεις κλοπών μελιού από κηρηθροφορείς στους ορεινούς όγκους της Οίτης, Γκιώνας, Βαρδουσίων και Πηλίου, από τις 20 Μαΐου 2015 έως και 25 Αυγούστου 2017.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη δικογραφία, πετούσε τα μελίσσια σε γκρεμούς ή τα έκαιγε, με στόχο την συγκάλυψη της κλοπής του μελιού. Αυτή η πτυχή της παράνομης δράσης του αναδείχθηκε από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, κυρίως στις περιοχές του Βροντού Πιερίας και Αγιάς Λάρισας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 49χρονος είχε καταστρέψει 1.135 μελισσοσμήνη, θανατώνοντας 55.000.000 μέλισσες. Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε στους παραγωγούς υπολογίζεται στις 287.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε νοικιασμένα αυτοκίνητα με τα οποία έφτανε στη Στερεά και τη Θεσσαλία, για να προβεί στην κλοπή του μελιού.

Σε αγροικία που είχε στον Κάτω Μπράλο Φθιώτιδας και στο Παντείχι Χαλκίδας Ευβοίας οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων βρήκαν και κατάσχεσαν έναν ασύρματο, αντίγραφα δικογραφίας του 49χρονου, 28 μπουφάν, 14 ποδήλατα, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ο 49χρονος έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές από το 1993 τουλάχιστον. Εχει συλληφθεί και καταδικαστεί για διακεκριμένες φθορές σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, παράνομη οπλοφορία, κλοπές και ένοπλες ληστείες σε καταστήματα (1999, 2001, 2010), ενώ έχει φυλακιστεί σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα για συνολικά πέντε χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου