Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχει ακόμα πίσσα από το Αγία Ζώνη ΙΙ στον βυθό του Σαρωνικού!

Υπάρχει ακόμα πίσσα από το Αγία Ζώνη ΙΙ στον βυθό του Σαρρωνικού!

Φρέσκιες πίσσες από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρήκαν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στο βυθό του Αργοσαρωνικού τον Νοέμβρη, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ναυτικό ατύχημα.

Αν και η εικόνα που έδωσαν οι ερευνητές στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είναι θετική για τον έλεγχο της πορείας απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι τα καθησυχαστικά αποτελέσματα για το βυθό αφορούν μόνο τα σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και άρα δεν μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αν υπάρχουν θαλάσσιες εκτάσεις που το πετρέλαιο έχει κατακαθίσει πάνω στο βυθό.

Αν και όλες οι τιμές σε πετρελαιοειδή σύμφωνα με το Ινστιτούτο βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος των ιζημάτων, δηλαδή των δειγμάτων που πάρθηκαν από το βυθό, έδειξαν ήπια επιβάρυνση του βυθού σε τέσσερις περιοχές: πλησίον του «Αγία Ζώνη», ανοιχτά της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και του Παλαιού Φαλήρου.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» όσο το δυνατό γρηγορότερα και αυτό φαίνεται καθώς η μελέτη που παρουσίασε το ΕΛΚΕΘΕ στη Βουλή είναι η ίδια με αυτήν που είχε δώσει στη δημοσιότητα και το υπουργείο Ναυτιλίας, από τις αρχές Νοεμβρίου, αρκετά δηλαδή καθυστερημένη. Ολες οι επόμενες μετρήσεις που έγιναν θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου.

«Θα μιλήσουμε για την οικολογική ποιότητα με μεγαλύτερη ασφάλεια το καλοκαίρι, που θα αναπτυχθούν κάποιοι οργανισμοί που ανθίζουν εκείνη την περίοδο, όπως είναι τα μακροφύκη. Επιπλέον, για να δούμε τη βιοσυσσώρευση σε μύδια, θα κάνουμε τέτοια πειράματα στον Αγιο Κοσμά -που είναι εκεί το παλιό μας Ινστιτούτο, ακόμα σε λειτουργία- για να δούμε τι θα γίνει. Αυτά υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο του 2018», ξεκαθάρισε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Αριστομένης Καραγεώργης.

Μπορεί τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινίος να δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι «παραδίδουμε τις ακτές πιο καθαρές απ’ ό,τι ήταν πριν από το ναυάγιο», ωστόσο η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Αριστομένη Καραγεώργη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αργοσαρωνικός δεν καθάρισε. «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, το είπε και ο υπουργός πριν -συγχωρήστε με, κύριε Σαντορινιέ-, ότι όταν συζητάμε για μεταβολές της μέσης τιμής μερικών μικρογραμμαρίων στο λίτρο, δεν σημαίνει ότι καθάρισε, δυστυχώς».

Την ίδια στιγμή που οι ακτές φαίνεται να έχουν καθαρίσει, οι επιστήμονες και οι εταιρίες απορρύπανσης έχουν παρατηρήσει μικρής έκτασης πετρελαιοειδή μέσα στη θάλασσα.

«Αυτές ήταν οι περιοχές στις οποίες εντοπίσαμε εμείς βυθισμένα πετρέλαια, βλέπετε εδώ πέρα, είναι η Σαλαμίνα. Εχουν μείνει κάποια μικρά κομμάτια. Να πω ότι οι εργασίες έχουν τελειώσει στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχουν πλέον εργασίες απορρύπανσης ακτής», είπε ο Βασίλης Μαμαλούκας, διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρίας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» και συντονιστής των διαδικασιών απορρύπανσης. Παρόμοια εικόνα φαίνεται να έχει και το ΕΛΚΕΘΕ.

«Στη δειγματοληψία του Νοεμβρίου, ενώ οι περισσότεροι σταθμοί ήταν καθαροί, υπήρχαν δύο σημεία -κοντά στο «Αγία Ζώνη» και νότια από την Ψυττάλεια, όχι και πολύ κοντά δηλαδή στο ναυάγιο-, όπου βρέθηκαν αντίστοιχα ίχνη, τα οποία αναλύθηκαν στο εργαστήριο της οργανικής χημείας και πιστοποιήθηκε ότι είναι φρέσκια πίσσα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εμείς έχουμε ένα δειγματολήπτη ο οποίος είναι 40 x 40 εκ. και παίρνω 25 σταθμούς ή 50, δεν έχει σημασία. Είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε όλη την έκταση του προβλήματος. Ο,τι αναλύσεις και να κάνουμε, έχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πυθμένα. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα στη συνέχεια».

Αναστασία Βαμβακά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ακρίβεια: Έρχεται βαρυχειμωνιά στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήσεις «φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν οι αυξήσεις – Τι θα πληρώσετε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καταστρεπτική πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται στις ακτές της Καλιφόρνια

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Καλιφόρνιας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το κονδύλι και διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό και διευρύνονται οι δικαιούχοι εν μέσω ανατιμήσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στην Μεσόγειο: Πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται από τη Συρία προς την Κύπρο

Μαρίνα Μπενέκου

Απίστευτο: Γυναίκα πέταξε πετρέλαιο από το μπαλκόνι της σε 14χρονες – Δύο κορίτσια στο νοσοκομείο

Evanthia Karra

Ινδονησία: Στις φλόγες ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου