Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Πατούλης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Δεν υπάρχει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς Δήμους

Πατούλης: Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση

«Αν δεν αλλάξουμε το κράτος, δεν θα βγούμε από την κρίση», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Απορρίπτει την απλή αναλογική στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζει ότι εάν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές, ενώ θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για την τραγωδία στη Μάνδρα.

Κύριε πρόεδρε, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο κράτος. Δηλαδή;
H Ελλάδα της δημοκρατικής διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους. Απαιτεί μια αναδόμηση, ένα νέο μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική αποκέντρωση. Υπηρετώντας το όραμα αυτό, το μήνυμα του επικείμενου συνεδρίου μας είναι: «Αλλάζουμε. Το κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα».

Και στο παρελθόν έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, με πιο πρόσφατη αυτή του «Καλλικράτη». Τι μεγαλύτερο προσδοκάτε;
Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια μεγάλη αλλαγή, που θα λάβει υπόψη της τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τα τελευταία 40 -τουλάχιστον- χρόνια. Διάστημα όπου ο τόπος μας κυβερνήθηκε με μια λογική συγκεντρωτικού σχεδιασμού. Στο διάστημα αυτό διαχειρισθήκαμε πάνω από 1 τρισ. ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου. Η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση. Σε όλο τον κόσμο, το κέντρο βάρους της ανάπτυξης πέφτει όλο και περισσότερο στους δήμους και το κέντρο λήψης των αποφάσεων μεταφέρεται σε όλο και περισσότερα ζητήματα, από τα πάνω προς τα κάτω. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους.

Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος;
Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα. Δεν μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Ουσιαστικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των δήμων. Ενα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η φορολογική εξουσία. Στην Ελλάδα η φορολογική εξουσία ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Γι’ αυτό και σήμερα η φορολογική αποκέντρωση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Με ποιον τρόπο θα υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια για τους δήμους;
Με την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών, όπως: Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη.

Αμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Και καμία περαιτέρω μείωση των πόρων που αποδίδονται στους δήμους, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τις χρηματορροές της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους δήμους. Πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.

Μεταφορά ακινήτων του Δημοσίου στους δήμους. Σχεδιασμό και εφαρμογή ενός Ειδικού Προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου κ.λπ.).

Παραχώρηση στους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών και παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο κεντρικό κράτος.

Στόχος μας είναι με την ταυτόχρονη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, τα ενοποιημένα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φτάσουν στα επόμενα χρόνια από το 3,7% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Γιατί διαφωνεί η ΚΕΔΕ με την κυβερνητική εξαγγελία για τη θέσπιση της απλής αναλογικής;
Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του κράτους και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας. Η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η απλή αναλογική δεν θα μοιράσει περισσότερα χρήματα στους δήμους. Δεν θα ανακατανέμει δημόσιες εξουσίες, αλλά χάος.

Πώς αντιδράτε στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από 5 σε 4 έτη;
Είμαστε αντίθετοι. Εάν όμως μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές. Παράλληλα, απαιτούμε τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την ισότιμη αντιμετώπισή τους σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό. Σε όλα τα επίπεδα. Μισθολογικό, συνταξιοδοτικό αλλά και σε δυνατότητες ώστε να μπορούν να διευκολύνονται στο να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο να αποσυνδεθούν οι δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές;
Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «κινητή εορτή» ούτε είναι δυνατόν να αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής τους, ανάλογα με τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επρεπε να χαθούν είκοσι μία ζωές για να αντιληφθεί η κ. Δούρου τις ευθύνες του δασάρχη;

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της Μάνδρας, έχετε έρθει σε αντιπαράθεση με την κ. Δούρου. Πιστεύετε ότι έχει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν;
Επρεπε να συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της κ. Δούρου και να χαθούν είκοσι μία ανθρώπινες ζωές, για να αντιληφθεί τελικά ότι απαιτούνται πάνω από 8 χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία. Η ίδια παραδέχθηκε έμμεσα ότι έλεγε ψέματα στους πολίτες της Αττικής προεκλογικά, όταν τους υποσχόταν τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλιώς «θα πήγαινε σπίτι της». Δεν περιμένουμε να πάει σπίτι της. Αλλά οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, των οποίων υφάρπαξε την ψήφο. Η κ. περιφερειάρχης, από τη μια, εμφανίζει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα έργων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φυσικά δεν έχει υλοποιήσει παρά σε ελάχιστο βαθμό, και, από την άλλη, κρύβεται πίσω από έναν δασάρχη για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Επρεπε να χαθούν είκοσι μία ζωές για να αντιληφθεί τις ευθύνες του δασάρχη; Τι έκανε τρία χρόνια ως περιφερειάρχης για να αλλάξει το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο; Πόσες πιέσεις άσκησε στην κεντρική κυβέρνηση; Αυτή είναι η δουλειά της και όχι να χρησιμοποιεί τα χρήματα της περιφέρειας για να χρηματοδοτεί τα ρέπος του Βαρουφάκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Η Μαρίνα Πατούλη έβαλε κόκκινο φόρεμα και «άναψε φωτιές» [εικόνα]

Evanthia Karra

Περιφέρεια Αττικής: Παραλαβή 4.000 ανθόφυτων για τις πυρόπληκτες περιοχές και το Πεδίο του Άρεως

Kon

Ρυθμίσεις για τη στήριξη των δήμων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος – Τι θα ισχύει

Tinad

Τoyota και Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

ΚΕΔΕ: Αναρτήθηκε η βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων

Kon

Πατούλης για κορωνοϊό: Να κλείσουν τώρα όλα τα σχολεία

Αναβλήθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ λόγω κορωνοϊού και μεταναστευτικού

Ανδρέας Ντίνης

Συνελήφθησαν αφισοκολλητές του ΣΥΡΙΖΑ – Πατούλης: Τέρμα η ανοχή

Δημήτρης Κατσάκος

Συνάντηση Μητσοτάκη-ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημήτρης Κατσάκος