Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη: Αμαξοστάσιο στο ρέμα στη Μάνδρα και με την άδεια της Πολεοδομίας

Αποκάλυψη: Αμαξοστάσιο στο ρέμα και με την άδεια της Πολεοδομίας

Κομβικής σημασίας για το «έγκλημα» που έγινε στη Δυτική Αττική είναι το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας που «φράζει» μαζί με άλλα ογκώδη κτίρια μέρος του ρέματος «Σούρες». 

Τρεις από τους 21 νεκρούς της ανείπωτης τραγωδίας βρέθηκαν από τους άνδρες της Πυροσβεστικής κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το αμαξοστάσιο. Η σορός του 30χρονου οδηγού, Σωτήρη Πίνη, βρέθηκε χθες, ανεβάζοντας τον αριθμό του τραγικού απολογισμού. Μένει ένας αγνοούμενος, ο οποίος αναζητείτο μέχρι χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον πρώην και επί σειρά ετών δήμαρχο Μάνδρας, Γιώργο Δρίκο, πρόκειται για κτίσματα πολλών ετών, για τα οποία δόθηκαν νόμιμα άδειες από την Πολεοδομία. Συγκεκριμένα, ήταν ένα οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε για χρήση και εκτός από το αμαξοστάσιο του δήμου υπάρχουν και μεγάλες αποθήκες γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ένα κέντρο διασκέδασης πιο πάνω, καθώς και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων.
Οσοι κινούνταν την ώρα που οι χείμαρροι «έπνιξαν» την πόλη στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών ήταν άτυχοι, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. «Εάν όλο αυτό είχε εξελιχθεί 8 το πρωί, που τα παιδιά περνούν από το ρέμα Αγ. Αικατερίνης για να πάνε στο σχολείο, τότε θα είχαμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Δρίκος.

Η φυσική ροή του ρέματος τέμνεται στο σημείο που βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Δήμου και από εκεί και κάτω ξεκινάει η έντονη οικοδόμηση. Κάπως έτσι οι άτυχοι άνθρωποι αυτοί μαζί με αυτοκίνητα, δέντρα και τόνους λάσπης οδηγήθηκαν από τα νερά στο σημείο όπου η φυσική ροή του χειμάρρου «βρίσκει» και δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της.

Οπως άλλωστε είχαν δηλώσει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τα μέλη επιστημόνων «Γεωμυθική», η περιοχή είναι τόσο αλλοιωμένη, που όταν το ρέμα γεμίζει νερό νομοτελειακά θα συμπαρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για το ρέμα «Σούρες» απαιτούνταν διαπλατύνσεις, εκβάθυνση, αλλά κυρίως κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων πάνω στο ρέμα, με πιο αναγκαίο το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας. Με αυτό το τρόμο διευθέτησης το ρέμα θα μπορούσε να μεταφέρει τους μεγάλους όγκους νερού που κατά διαστήματα κατεβαίνουν από τα γειτονικά βουνά χωρίς να υπάρχει υπερχείλιση.

Ανάλυση στοιχείων

Περισσότερα από 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα έξι ωρών ήταν η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Αυτό αποκαλύπτει η ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την περιοχή του συμβάντος.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι ολοκλήρωσαν την ανάλυση των στοιχείων από το ραντάρ που το Ινστιτούτο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς, στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη. Στην πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο το ραντάρ κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 μέτρων και χρονική ανάλυση δύο λεπτών.

Το ραντάρ δείχνει ότι τα τοπικά μέγιστα της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας έφθασαν μέχρι τα 120 έως 140 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ στον πυρήνα του συμβάντος το συνολικό ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 398 έντονα καιρικά επεισόδια. Από αυτά, τα 288 είναι επεισόδια με αιφνίδιες πλημμύρες.

ΟΑΕΔ-διευκολύνσεις

Διευκολύνσεις για την ανακούφιση των πληγέντων προσφέρει ο ΟΑΕΔ. Οπως ανακοίνωσε: «Η αυτοπρόσωπη παρουσία των επιδοτούμενων ανέργων των περιοχών που υπάγονται στην αρμοδιότητα των ΚΠΑ2 Μεγάρων και Ελευσίνας, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, θα επιβεβαιώνεται από τη διεύθυνση των ΚΠΑ2, σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα συνέχισης της επιδότησης, προϋπόθεση που είναι αναγκαία για όλους τους επιδοτούμενους ανέργους της χώρας». Επίσης, «η ανανέωση των δελτίων ανεργίας των μη επιδοτούμενων ανέργων, που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν το χρονικό διάστημα από 15.11.2017 έως 15.12.2017 και ανήκουν στις περιοχές αρμοδιότητας των ΚΠΑ2 Μεγάρων και Ελευσίνας, θα ανανεωθούν αυτόματα από την κεντρική διοίκηση του Οργανισμού».

Στη δωρεά τσιμέντου και αδρανών υλικών αλλά και την ευρύτερη υλικοτεχνική βοήθεια που απαιτείται στη Δυτική Αττική προσέφερε ο Τιτάνας, όπως ανακοίνωσε. Κοντά στους πληγέντες βρέθηκε και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», ο οποίος προσέφερε 1.100 ισοθερμικά παιδικά μπουφάν για τα πρώτα κρύα.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός: Εξαφανίστηκε 17χρονος από την Μάνδρα Αττικής

Δημήτρης Κατσάκος

Νέα διακοπή της δίκης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: «Ντροπή, ξεφτίλα, μας δουλεύουν»

admin

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την τραγωδία στην Μάνδρα – Κατηγορούμενοι Δούρου και πρώην δήμαρχοι

admin

Στις 28 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία στην Μάνδρα – Τι είπαν οι συγγενείς των θυμάτων

admin

Αυτοψία «Ε.Τ.» στη Μάνδρα, δυο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

Στις 24 Ιανουαρίου η δίκη των υπευθύνων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Μιχάλης Μάρδας

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μάνδρα

Δημήτρης Κατσάκος

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Μάνδρα Αττικής

Δημήτρης Κατσάκος

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Μάνδρα Αττικής

Ανδρέας Ντίνης