Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχή έως και 100% από την αξιολόγηση στο Δημόσιο – Γίνεται για τα μάτια… της Τρόικας

10η αξιολόγηση

Για τα μάτια του… κόσμου, των θεσμών δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας, προχωράει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι συνδικαλιστές ξιφουλκούν διαρρέοντας ποσοστά συμμετοχής και αποχής αντίστοιχα, ενώ η δεύτερη «ευκαιρία» εντός λίγων χρόνων για ουσιαστική αξιολόγηση του Δημοσίου χάνεται. Το υπουργείο διαρρέει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η αξιολόγηση προχωράει, η ΑΔΕΔΥ τη διαψεύδει με στοιχεία από νοσοκομεία, δήμους αλλά και διευθύνσεις εκπαίδευσης, όπου η αποχή αγγίζει κατά περιπτώσεις ακόμα και το 100%. Τελευταίο κρούσμα ήταν η καταγγελία της για παραποίηση δημοσίου εγγράφου στο υπουργείο Παιδείας, από το οποίο απουσιάζει η βαθμολογία 0-40 και οι χαρακτηρισμοί ανεπαρκής, ακατάλληλος.

Βέβαια, όλα αυτά στην πράξη δεν έχουν καμία σημασία, καθώς με την τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγας Γεροβασίλη, η α’ φάση που αφορά τη συμπλήρωση του εντύπου αξιολόγησης από τους υπαλλήλους δεν έχει καμία ισχύ, εφόσον ο ένας εκ των δύο προϊσταμένων συντάξουν τις εκθέσεις αξιολόγησης, κρίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Και για να αποφευχθούν τυχόν «ηρωικές πράξεις», η τροπολογία προβλέπει ότι ο προϊστάμενος που δεν αξιολογήσει τους υφισταμένους του θα αποκλειστεί από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει να δείξει στους θεσμούς παραγωγή έργου όσον αφορά την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι η αποχή σε ορισμένους φορείς άγγιξε δυσθεώρητα ποσοστά και η συμμετοχή αφορούσε μόνο τους δύο προϊσταμένους ή ακόμα και τον έναν.

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης που αφορούσε τους υπαλλήλους, ενώ χθες ολοκληρώθηκε και η β’ φάση που εντός ενός δεκαημέρου έπρεπε ο α’ αξιολογητής να υποβάλει την αξιολόγηση του υπαλλήλου στον β’ αξιολογητή. Εντός του επόμενου δεκαημέρου, ο β’ αξιολογητής, που είναι ανώτερος ιεραρχικά προϊστάμενος -και έχει και τον φόβο του αντικινήτρου-, θα πρέπει να στείλει τις εκθέσεις αξιολόγησης στις Διευθύνσεις Προσωπικού.

Τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ

Ασχέτως αποτελέσματος, τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή των υπαλλήλων είναι αποκαλυπτικά για ορισμένους φορείς. Στο μέτωπο της Παιδείας, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, το 53% των υπαλλήλων προχώρησε σε αποχή, δηλαδή 250 υπάλληλοι δεν προχώρησαν στην α’ φάση της αξιολόγησης.

Το ίδιο συνέβη και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου το ποσοστό αγγίζει το 100%, όπως για παράδειγμα στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σερρών και Λακωνίας. Πολύ υψηλότερα ποσοστά αποχής σημειώνουν τα νοσοκομεία, τα οποία κυμαίνονται από 47% έως 100%, αλλά και ορισμένοι δήμοι, όπου κανένας υπάλληλος σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ δεν συμμετείχε στην αξιολόγηση.

Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο – Κορονοϊός 16/10: 2.313 κρούσματα, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 15/10: 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ξεκινά σήμερα η εμπορική διάθεση των νέων iPhone 13 Pro και iPhone 13

Μαρίνα Μπενέκου

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου