Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνεται η αγωνία για τα φοιτητικά συγγράμματα

Με τέσσερις επιπλέον υπαλλήλους ενισχύθηκε η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για να επισπευσθεί η διαδικασία αποπληρωμής των εκδοτών των φοιτητικών συγγραμμάτων, οι εκδότες όμως ακόμα δεν έχουν πάρει απόφαση αναστολής. Προς τα τέλη Οκτώβρη αναμένεται η απόφασή τους και η τύχη 200.000 φοιτητών που βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες υπό την απειλή να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς βιβλία είναι αβέβαιη.

Παρά τη «σκληρή» του στάση σε ανακοινώσεις και δηλώσεις του με καταγγελίες για πολιτικές σκοπιμότητες και ωμό εκβιασμό, ο Κώστας Γαβρόγλου, μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Αγγελόπουλου, και της Διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών που ήταν στη χθεσινή συνάντηση, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα στους εκδότες υποσχόμενος νέους τρόπους τιμολόγησης για επίσπευση των διαδικασιών. Μάλιστα, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε τους εκδότες ότι μετατέθηκαν τέσσερα άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου που έχουν αναλάβει τη διαδικασία αποπληρωμής.

Ο Σύλλογος Εκδοτών (ΣΕΕΒΙ) βέβαια κρατάει στάση αναμονής. Αν και είχε ορίσει συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, τελικά αυτή μετατέθηκε τη μεθεπόμενη εβδομάδα με θέμα την αναστολή των κινητοποιήσεων, με υστερόγραφο βέβαια ότι αναμένεται να δουν αν θα τηρηθούν τα υποσχεθέντα.

Οι διαπραγματεύσεις των εκδοτών με το υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται, αλλά η αποπληρωμή τους καθυστερεί…

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ρ/σ 24/7) ανέφερε ότι η οφειλή στους εκδότες αφορά περίπου 50 εκατ. ευρώ και ότι «νομικά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή, καθώς είναι παράνομο. «Δεν υπήρξε τρύπα ποτέ. Πριν από 1,5 χρόνο, το υπουργείο άλλαξε τις διαδικασίες κοστολόγησης και αυτό προκάλεσε ίσως μια μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες καταβάλαμε κοντά 9 εκατ. ευρώ», συνέχισε και υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τη στάση του Δ.Σ. του ΣΕΕΒΙ «δεν θα αλλάξουμε στάση ως προς τις πληρωμές και ελπίζω να μην υπάρξει σύγκρουση».

Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κατάσταση, ο υπουργός Παιδείας συνέχισε χθες την επικοινωνιακή πολιτική περί σκοπιμοτήτων. «Αναρωτηθήκαμε και εμείς, όταν είδαμε την ανακοίνωση των εκδοτών. Πέρα όμως από την ηθική διάσταση, έγινε την ίδια ημέρα που οι καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον του ΕΣΡ στο ΣτΕ και την ίδια ημέρα που ο υπουργός Μεταφορών έστειλε στο Πειθαρχικό όσους αρνιόνταν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω βέβαια, αλλά το “ταυτόχρονο” της υπόθεσης γεννά ερωτηματικά».

Για την αργοπορία στις πληρωμές τοποθετήθηκε και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) σχολιάζοντας: «Σήμερα είναι υποχρεωμένος (σ.σ.: ο Σύλλογος) να καυτηριάσει την υπέρμετρη καθυστέρηση των εκκαθα­ρίσεων του προηγουμένου έτους, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποδειχθεί πως η έγκαιρη πληρωμή των εκδοτών ήταν εύκολο να επιτευχθεί», αφήνοντας αιχμές για «επικοινωνιακή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος των συγγραμμάτων». Υπενθυμίζεται ότι οι ενεργοί τίτλοι των συγγραμμάτων αγγίζουν τους 16.000, ενώ συνολικά διανέμονται πάνω από 2.120.000 έντυπα βιβλία σε 200.000 φοιτητές.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλήνιες 2020: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία – Πόσοι έγραψαν κάτω από τη βάση και πόσοι αρίστευσαν

Tinad

Πανελλήνιες 2020: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Δείτε εδώ

Ανδρέας Ντίνης

Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση παρουσίασε η Κεραμέως – Τι αλλάζει

Tinad

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Παράταση για τις αιτήσεις – Όλη η διαδικασία

Tinad

Με 358 εκπαιδευτικούς στελεχώνονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία – «Βροχή» οι αιτήσεις

Tinad

Σήμερα η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία – Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Υπ. Παιδείας

Μιχάλης Μάρδας

Την Πέμπτη η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία – Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Υπ. Παιδείας

Tinad

Πανελλήνιες 2020: Δημιουργούνται νέα εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα σε Ρέθυμνο, Ξάνθη και Πάτρα

Tinad

Κορωνοϊός: Η πανδημία έβλαψε την ψυχική υγεία των φοιτητών – Έρευνα του ΑΠΘ

Evanthia Karra