Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Έγγραφο-«βόμβα» του ΕΦΚΑ – Βγάζουν συντάξεις για να πάρουμε την δόση

Εμπλοκή με τις εκκρεμείς συντάξεις βλέπει η τρόικα και θέτει θέμα ακόμη και αναβολής της δόσης των 800 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο.

Οι δανειστές για να ανάψουν το πράσινο φως εστιάζουν όχι μόνο στην εφαρμογή των μέτρων και υποχρεώσεων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά, όπως προκύπτει από έγγραφο-βόμβα του ΕΦΚΑ που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, στο επίκεντρο βρίσκεται η πορεία των εκκρεμών συντάξεων που καθυστερούν και δεν αποδίδονται στους δικαιούχους!

Το μήνυμα των τροϊκανών το έχουν ήδη πάρει στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και όλη η πίεση για να μη «στραβώσουν» οι δανειστές και ζητήσουν πρόσθετες δεσμεύσεις, ή ακόμη χειρότερα να αναβάλουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, πέφτει στις εκκρεμείς συντάξεις.

Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται κυριολεκτικά σε «μπλακ άουτ». «Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τη συνολική χρηματοδότηση της χώρας», ομολογεί ο ΕΦΚΑ στο έγγραφο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι δανειστές έχουν βάλει προαπαιτούμενο ένα 10% από όλες τις κατηγορίες (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να είχαν βγει ως τότε 7.000 με 8.000 νέες οριστικές συντάξεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτές που βγήκαν όμως είναι μόνο γήρατος και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπονται των 8.000. Οι συντάξεις λόγω θανάτου έχουν παγώσει γιατί βγαίνουν ποσά ακόμη και 151 ευρώ που το υπουργείο λέει ότι θα τα ανεβάσει στα 300 με 360 ευρώ, αν το επιτρέψουν οι δανειστές, ενώ δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική αναπηρική σύνταξη.

Μέσα σε αυτόν τον πανικό, ο ΕΦΚΑ ζητάει από τους υπαλλήλους του να βγάλουν όσες περισσότερες συντάξεις μπορούν από τις 5 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου, γιατί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα κάνουν εμβόλιμη (εκτός ροής) πληρωμή εκκρεμών συντάξεων ώστε να πιαστούν οι στόχοι των προηγούμενων μηνών!

Στο έγγραφο με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2017 (δηλαδή χθες) που υπογράφεται από το διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη και έχει παραλήπτες τις διευθύνσεις απονομών συντάξεων, αναφέρεται επί λέξει ότι «σήμερα (5/10) και αύριο 6/10 θα εκδώσετε και θα οριστικοποιήσετε όσες περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (εκτός των προσωρινών).

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί από 1ης/1/2017, θα πρέπει να γίνει οριστικοποίηση και το αργότερο μέχρι τις 10 το πρωί της Παρασκευής 6/10 (δηλαδή σήμερα) να έχουν αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Παροχών ΕΦΚΑ».

Η δουλειά δεν τελειώνει εδώ καθώς η Διοίκηση του Ταμείου ζητά από τους υπαλλήλους να δουλέψουν και το Σαββατοκύριακο ώστε να δοθούν την Τρίτη πλήρη στοιχεία στην τρόικα, τέτοια που να δείχνουν ότι βγαίνουν μαζικά νέες συντάξεις! Την υπερωρία, δε, θα την «πληρωθούν» με ανάλογη άδεια… το 2018!

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας», αναφέρει στο έγγραφό του ο διοικητής του ΕΦΚΑ, παρακαλώντας τους υπαλλήλους να εφαρμόσουν τις οδηγίες που τους παρέχονται.

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους και εν προκειμένω τα χρωστούμενα των παλιών και η έκδοση νέων συντάξεων είναι τα δύο από τα πλέον καυτά ζητήματα που, αν δεν ευοδωθούν με τους στόχους που έχουν τεθεί, τότε ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα έρθει η δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έκδοση νέων συντάξεων (με αίτηση μετά τις 13/5/2016) και επάνω σε αυτές να βγαίνουν άλλες 9.000 παλιές (με αίτηση μέχρι 12/5/2016) οριστικές συντάξεις.

Οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί γιατί λείπουν οδηγίες και εγκύκλιοι για τις νέες συντάξεις, ενώ οι παλιές δεν προχωρούν με ρυθμό 9.000 αποφάσεων το μήνα, λόγω ελλιπών στοιχείων φακέλων που τώρα αναζητούνται από αρκετά υποκαταστήματα.

Ο ΕΦΚΑ βγάζει μόνον συντάξεις γήρατος με «σκέτο» χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ), ενώ δεν έχει βγει καμία οριστική σύνταξη από Ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών με αίτηση μετά τις 13/5/2016, διότι δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης κατά 0,075% για τις επιπλέον εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στα εν λόγω Ταμεία έως τη συνταξιοδότησή τους.

Δεν έχει εκδοθεί καμία αναπηρική, έχουν παγώσει και δεν οριστικοποιούνται οι συντάξεις χηρείας, ενώ δεν έχει εκδοθεί καμία σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, γιατί ο ΕΦΚΑ πήρε μεν την εγκύκλιο, αλλά δεν απέστειλε ακόμη τις δικές του οδηγίες για τον υπολογισμό αυτών των συντάξεων στα υποκαταστήματά του.

Πληρωμές με τέτοιες ελλείψεις μπορεί να γίνουν αλλά τα ποσά θα είναι «στο περίπου» και για πολλές περιπτώσεις θα αλλάξουν εκ νέου μόλις βγουν (και όταν βγουν) όλες οι οδηγίες.

Εμφραγμα στο Δημόσιο: 11.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη ίσως εμπλοκή είναι στο Δημόσιο. Υπάρχουν 7.000 αιτήσεις σύνταξης γήρατος από 13/5/2017 και μετά και άλλες 4.000 αιτήσεις για σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχων από 13/5/2017.

Μετά το νόμο Κατρούγκαλου δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο Ελεύθερος Τύπος, είναι σε εκκρεμότητα μόνον από το Δημόσιο κάπου 10.000 με 11.000 αιτήσεις και δεν έχει βγει ούτε μία (1) οριστική σύνταξη.

Ενδεικτικό του πανικού που έχει κυριεύσει τους κυβερνώντες είναι ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη υπό τον γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φ. Κουτεντάκη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ζητήθηκε από το Δημόσιο να αρχίσει άμεσα η έκδοση νέων συντάξεων, ώστε μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να έχουν βγει και οι 11.000 υποθέσεις!

Κώστας Κατίκος
[email protected]
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως στον Ε.Τ.: Σύστημα Pisa από εφέτος σε γυμνάσιο, λύκειο – Το 60% των σχολείων έχει ήδη υποβάλει αναφορές αξιολόγησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΦΚΑ – Χατζηδάκης: Στο πειθαρχικό υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου