Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές για προαγωγές και αποστρατείες στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των προαγωγών και των αποστρατειών των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Αμυνας. Με το κατατεθέν νομοσχέδιο:

1) Ρυθμίζονται θέματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), ως εξής:

α) Παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματικούς μέχρι του βαθμού του συνταγματάρχη και αντιστοίχου των άλλων κλάδων των Ε.Δ., για τους οποίους ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς απαιτούμενων προσόντων, κρίσεων, προαγωγών και αποστρατείας, εφόσον το επιθυμούν, να τεθούν ή να παραμείνουν Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία και τις προϋποθέσεις (ευδοκίμως τερματισθείσα σταδιοδρομία, 35ετής συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας κ.λπ.).

β) Οι αξιωματικοί που τίθενται ή παραμένουν, κατά τα προαναφερόμενα, ΕΟΘ:

  1. i) εξακολουθούν να φέρουν τον κατεχόμενο βαθμό κατά το χρόνο που κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες,
  2. ii) δεν εκτελούν δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρέχουν το δικαίωμα λήψης επιδόματος κινδύνου (πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων καταστροφέων και καταδυτικό, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, δυτών),

iii) δεν δύνανται να καταλάβουν εκ νέου οργανικές θέσεις, εκτός αν προαχθούν επ’ ανδραγαθία,

  1. iv) δεν υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού,
  2. v) κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις, σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία, ως διατηρητέοι ή μη ή αποστρατευτέοι,
  3. vi) προάγονται και αποστρατεύονται, ανά κατηγορία, με τις προβλεπόμενες επιφυλάξεις και διαδικασία (συμπλήρωση 58ου έτους της ηλικίας τους),

vii) αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, εφόσον κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις κριθούν μη διατηρητέοι ή αποδεδειγμένα σωματικά ανίκανοι ή αποστρατευτέοι ή αποστρατεύονται με αίτησή τους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ) Στις παραπάνω ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν με αίτησή τους και σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία αξιωματικοί οι οποίοι:

  1. i) έχουν κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή έχουν αποστρατευθεί και διαγραφεί, με τις κρίσεις του έτους 2017, και έχουν συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους και εξακολουθούν να υπηρετούν στις τάξεις των Ε.Δ. μέχρι τη διαγραφή τους λόγω αποστρατείας,
  2. ii) έχουν ήδη τεθεί ΕΟΘ και πρόκειται να αποστρατευθούν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του διμήνου από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, λόγω συμπλήρωσης 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους ή έχουν διαγραφεί λόγω αποστρατείας μέχρι 3 μήνες πριν από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.

2) Προβλέπεται ότι, με προεδρικό διάταγμα και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων σε εθελοντές μακράς θητείας βαθμού ανθυπασπιστή, που τίθενται σε αποστρατεία.

3) Παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης στην ενέργεια εν αποστρατεία ιπταμένων αξιωματικών ειδικής μονιμότητας του Στρατού Ξηράς, βαθμού ταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη, που έχουν αποστρατευθεί μέχρι 3 έτη πριν από τις 27-7-2016 και δεν έχουν υπερβεί το 59ο έτος της ηλικίας τους.

4) Μειώνεται κατά 1 έτος ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στο βαθμό (4ετής αντί 5ετούς που απαιτείται γενικά) για την προαγωγή από το βαθμό του υπολοχαγού στο βαθμό του λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ., ειδικά για τους αξιωματικούς οι οποίοι προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1η-1-2015 έως 31-12-2015.

5) Εξαιρούνται και δεν αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα λόγω συμπλήρωσης 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας, εάν δεν διανύουν τον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους, και οι αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων των Ε.Δ. που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης.

6) Προάγονται, κατ’ εξαίρεση, των προβλεπόμενων βαθμών εξέλιξης και μέσα σ’ ένα μήνα αποστρατεύονται, όταν κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους:

  1. i) οι ταξίαρχοι του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή πανεπιστημίου, και οι συνταγματάρχες του ίδιου Σώματος, μη πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή πανεπιστημίου,
  2. ii) αντισυνταγματάρχες του Στρατού Ξηράς και αντιπλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού που είναι απόφοιτοι ΑΣΣΥ και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις – Πού επιβάλλεται η χρήση μάσκας

Tinad

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού

Μιχάλης Μάρδας

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τουρκική NAVTEX – 22 πολεμικά πλοία βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο

Ανδρέας Ντίνης

Τουρκική πρόκληση: Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Ανδρέας Ντίνης

Ανησυχητικά στοιχεία για την Πολεμική Αεροπορία: Μειώνεται ο αριθμός των νέων πιλότων στα μαχητικά

Ανδρέας Ντίνης

«Βυθίσατε τον Εβρο»: «Κόβει την ανάσα» η άσκηση με πραγματικά πυρά νότια της Καρπάθου [εικόνες και βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

ΗΠΑ: Οριστική η καθαίρεση του πλοιάρχου του αεροπλανοφόρου «Ρούζβελτ»

Tinad

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο

Tinad

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στην περιοχή»: Το υπουργείο Άμυνας ξεκαθαρίζει πως δεν κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Evanthia Karra