Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η λυπητερή: Ραβασάκια με έξτρα εισφορές από τον ΕΦΚΑ

Με αναδρομικά «χαράτσια» σημαντικού ύψους θα χρεωθούν εντός των προσεχών ημερών περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες.

Τα «χαράτσια» αυτά θα είναι οι οφειλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη οι οποίες αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Ο αναδρομικός αυτός «λογαριασμός» θα τους αποσταλεί σύντομα από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

Ερχεται συμπλήρωμα

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε στον ΕΦΚΑ πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι θα λάβουν εντός του τρέχοντος μηνός νέα ειδοποιητήρια, τα οποία θα περιλαμβάνουν «συμπλήρωμα» εισφορών 4% για εφάπαξ και 7% για την επικουρική τους ασφάλιση. Οι εν λόγω εισφορές δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι από την αρχή του έτους για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Δηλαδή μέχρι τώρα οι εν λόγω ασφαλισμένοι κατέβαλλαν μόνον εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη. Σε αυτό το 26,95% θα έλθει να προστεθεί τώρα κι άλλο ένα 4%-11% αναδρομικά από 1ης/1/2017, με βάση τα εισοδήματα του 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου:1 Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (υγειονομικοί) θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ «ραβασάκια» με επιπλέον χρεώσεις αναδρομικών εισφορών 8 μηνών για τον κλάδο εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν με 4%.

2 Οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες, οι δικαστικοί επιμελητές και οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά από την 1η/1/2017 εισφορές συνολικού ποσοστού 11% (7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ).

Η… λυπητερή

Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτατος για όλες τις παραπάνω κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων. Τα ποσά των επιπλέον εισφορών που θα τους ζητήσει ο ΕΦΚΑ, αφού συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που προβλέπει το άρθρο 98 του νόμου 4387/2016 (του «νόμου Κατρούγκαλου»), διαμορφώνονται ως εξής:

* Από 23 το μήνα (για εφάπαξ) έως 65 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό), για όσους έχουν εισόδημα ως 7.033 ευρώ. Συνολικά το αναδρομικό χαράτσι για 8 μήνες (Ιανουάριος-Αύγουστος 2017) κυμαίνεται γι’ αυτούς από 184 ευρώ ως 520 ευρώ.

* Από 23 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ) έως 92 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό), για όσους είχαν το 2015 φορολογητέο εισόδημα από 7.034 ως 13.000 ευρώ. Ο συνολικός «λογαριασμός», που αντιστοιχεί στα αναδρομικά του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου κυμαίνεται από 184 ως 736 ευρώ.

* Από 33 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ) έως 530 ευρώ το μήνα (για εφάπαξ και επικουρικό) για όσους είχαν το 2015 εισόδημα από 13.001 ως 73.000 ευρώ. Το αναδρομικό «χαράτσι» του ΕΦΚΑ θα συμπεριλαμβάνει, γι’ αυτούς, εισφορές οκταμήνου από 264 ευρώ ως και 4.240 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Εξόφληση

Στην εγκύκλιο που συνέταξε ο κ. Πετρόπουλος δεν διευκρινίζεται εάν τα αναδρομικά ποσά θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ ή σε δόσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

gpalaitsakis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκλειστικό: Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους – Τα μυστικά του επανυπολογισμού για όλα τα ταμεία

Μιχάλης Μάρδας

Τα τελικά αναδρομικά ανά ταμείο και οι δόσεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές: Οι πίνακες με τις νέες συντάξεις επαγγελματιών

Ανδρέας Ντίνης

Οι 13 αλλαγές στις νέες εισφορές για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι αλλαγές στις νέες εισφορές για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

Ανδρέας Ντίνης

Έτσι θα γίνει η φορολόγηση των αναδρομικών – Λύση στις αδικίες

Δημήτρης Κατσάκος

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα τελικά ποσά και οι δόσεις – Έως 15.790 ευρώ για κύριες, έως 2.698 ευρώ για επικουρικές

Δημήτρης Κατσάκος

Βρούτσης: Θα διατηρηθούν οι μειωμένες εισφορές για εργαζόμενες μητέρες

Δημήτρης Κατσάκος