Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2017: Αποκλειστικό- Εκτίμηση βάσεων και για τις 455 σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δίχτυ προστασίας για τις σταθερά υψηλόβαθμες σχολές αποδεικνύεται το δημοφιλές τους προφίλ.

Παρά το φετινό Βατερλώ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές που παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι.

Αντίθετα, οι σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση. Αντίθετα, οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης παραθέτει στον Ελεύθερο Τύπο τον πίνακα των εκτιμήσεων για όλες τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τις βάσεις του 2017. «Οι υποψήφιοι φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής, ήταν πιο διαβασμένοι σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε το σύστημα.

Ετσι αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Ετσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο.

Παραδοσιακές επιλογές

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ένας σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Η επιστημονική ομάδα των συμβούλων σταδιοδρομίας της EMPLOY παραθέτει στον Ελεύθερο Τύπο τα πορίσματα των επιλογών των υποψηφίων των τελευταίων τριών χρόνων.

Σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Για το 2017 σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις αναμένουμε (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των μαθητών που συμβουλεύθηκαν τους συμβούλους σταδιοδρομίας της EMPLOY) στα Τμήματα Χημείας, καθώς και στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα οποία από τη φετινή χρονιά μπορoύσαν να τα δηλώσουν οι μαθητές και του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.

«Οι μαθητές πλέον επιλέγουν σχολές με πλατιά βάση και πολλές διεξόδους με το σκεπτικό να εκμεταλλευτούν κάποιες από αυτές τις διεξόδους μετά τη λήψη του πτυχίου τους στις μεταπτυχιακές σπουδές τους, με το βλέμμα πολλές φορές στο εξωτερικό», σημειώνει στον Ελεύθερος Τύπος ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της EMPLOY κ. Κωνσταντίνος Κότιος.

 

Ανθρωπιστικών Σπουδών: Σχεδόν κανένα τμήμα κάτω από τη βάση

Θεαματική άνοδος στα περιφερειακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ ακόμα και 600 μορίων αναμένεται φέτος, δεδομένου ότι ο υψηλός ανταγωνισμός (σ.σ.: 30.000 υποψήφιοι) για τον περιορισμένο αριθμό θέσεων του πρώτου πεδίου και οι ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει μάχη των υποψηφίων για μία θέση στα αμφιθέατρα. Με ελάχιστες αποκλίσεις, μόλις 20 μορίων, θα κινηθούν προς τα πάνω σε σχέση με πέρσι οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 18.250 μόρια και 17.965 μόρια αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι χαμηλότερες επιδόσεις στο ειδικό μάθημα στην Αγγλική Φιλολογία θα οδηγήσει σε μικρή πτώση 50 μορίων, στα 1.9820 μόρια για Θεσσαλονίκη και στα 19.280 μόρια στην Αθήνα. Οι Σχολές Ψυχολογίας θα έχουν μια άνοδο της τάξης των 100 μορίων και στα ίδια επίπεδα (100-130) μόρια θα κινηθούν και οι Σχολές Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας.

Θεαματική αύξηση αναμένεται στις Σχολές Θεολογίας έως και 1.000 μορίων, όσο υπολογίζεται η άνοδος και στην κατεύθυνση της Θεολογίας ΑΠΘ Μουσουλμανικών Σπουδών που φέτος θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά.

Στην περιφέρεια, η άνοδος των μορίων θα χτυπήσει κόκκινο, φτάνοντας πάνω από τα 600 μόρια, και στα ΤΕΙ θα σκαρφαλώσει στα 1.000 μόρια.

Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών: Πτώση για τα ΑΕΙ, άνοδος για τα ΤΕΙ

Κρατήθηκαν οι πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων με σχετικά μικρές απώλειες στα μόρια εισαγωγής, σε αντίθεση με την περιφέρεια, όπου εκτιμάται γεωμετρική κάθοδος.

Ενδεικτικά, η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες 249 μορίων με βάση εισαγωγής 19.750 και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 128 μόρια, με βάση εισαγωγής 18.500. Στο ΑΠΘ, οι δύο αυτές σχολές εκτιμώνται στα 18.350 μόρια με απώλεια 133 μόρια και στα 17.950 μόρια με απώλεια 150 μορίων.
Η αποτύπωση των περιφερειακών Ιδρυμάτων, βάσει τουλάχιστον των εκτιμήσεων, είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι απώλειες στη Σχολή Ηλεκτρολόγων για παράδειγμα στη σχολή της Πάτρας είναι 287 μόρια, στα Χανιά 332 μόρια, στην Ξάνθη 371 μόρια και στον Βόλο 340 μόρια.

Κι αν οι Πολυτεχνικές κατάφεραν μερικώς να σωθούν από τη βαθμολογική σφαγή, δεν ισχύει το ίδιο για τις Φυσικομαθηματικές Σχολές. Στο Μαθηματικό Αθήνας αναμένεται πτώση 410 μορίων, στη Θεσσαλονίκη 350 και στα Ιωάννινα 133 μορίων. Αντίστοιχα, απώλειες 308 μορίων αναμένονται στο Φυσικό Αθήνας, που εκτιμάται ότι θα πέσει τα 16.300 μόρια, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα έχει απώλειες ακόμα και 383 μόρια, ενώ στο Ηράκλειο θα αγγίξει τα 511 μόρια.

Τα πολυτεχνικά ΤΕΙ στον αντίποδα θα δουν τα μόριά τους να εκτοξεύονται με θεαματικές διαφορές σε σχέση με πέρσι, που θα αγγίζουν ακόμα και τα 1.000 μόρια. Σημειώνεται ότι ειδικά αυτά σε περιφερειακά Ιδρύματα κινούνται κάτω από τη βάση, αλλά θα δουν φέτος τεράστια άνοδο, όπως το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ στη Λαμία με 1.015 μόρια άνοδο, που θα φτάσει μέχρι τα 5.600 μόρια εισαγωγής. Και το Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ στη Χαλκίδα με 998 μόρια πάνω θα φτάσει τα 6.800 μόρια εισαγωγής.

Επιστημών Υγείας: Μέχρι 100 μόρια πάνω οι Ιατρικές

Καμία μεταβολή προς τα κάτω δεν αναμένεται στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Ολες οι σχολές και τα τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πάρουν την ανιούσα, με τις υψηλόβαθμες να σημειώνουν μικρότερη άνοδο, ενώ τα ΤΕΙ, των αντικειμένων που άνοιξαν και στο 2ο και στο 3ο πεδίο, όπως αυτό της Τεχνολογίας Τροφίμων, θα παρουσιάσουν αύξηση ακόμα και 5.000 μορίων.

Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να ανέβει στα 19.150 μόρια, με 87 μόρια άνοδο, και της Θεσσαλονίκης στα 19.050, με 86 μόρια άνοδο. Και στις υπόλοιπες Ιατρικές όμως δεν θα σημειωθεί άνοδος μεγαλύτερη των 100 μορίων. Οι Σχολές Οδοντιατρικής, Βιολογίας και Κτηνιατρικής θα σημειώσουν παρόμοια άνοδο των 100 μορίων σε σχέση με πέρσι.

Αντίθετα, τα ΤΕΙ με τις παραϊατρικές ειδικότητες θα αυξηθούν από 60 έως 160 μόρια στα κεντρικά, ενώ στην περιφέρεια αναμένεται εκτόξευση ακόμα και 300 μορίων όπως στη Νοσηλευτική στη Λαμία.

Ειδική κατηγορία οι σχολές Τεχνολογίας Τροφίμων και Χημείας, όπου η άνοδος θα είναι θεαματική, καθώς φέτος άνοιξαν οι σχολές για δύο επιστημονικά πεδία, το 2ο και το 3ο. Στην Τεχνολογία Τροφίμων στα ΤΕΙ η άνοδος θα είναι από 1.800 μόρια έως και 5.000, ενώ στις σχολές Χημείας από 890 μόρια έως και 1.110.

Παιδαγωγικών επιστημών: Μέχρι και 1.500 μόρια άνοδο στην περιφέρεια

Στην τελευταία τους εμφάνιση ως ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο (σ.σ.: από την επόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθεί το 4ο πεδίο), τα Παιδαγωγικά θα σημειώσουν αλματώδη άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Η «μικρότερη» μεταβολή παρατηρείται στις σχολές του ΕΚΠΑ με 630 μόρια πάνω στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (σ.σ.: εκτίμηση για 15.300 μόρια βάση εισαγωγής) και στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία με 880 μόρια πάνω (σ.σ.: εκτίμηση για 14.200 μόρια βάση εισαγωγής). Τα τμήματα της περιφέρειας που είδαν πέρσι τις βάσεις εισαγωγής τους να γκρεμίζονται και να πέφτουν κάτω από τη βάση, φέτος θα «πάρουν» κεφάλι ανακτώντας τις περσινές απώλειες. Ενδεικτικά, το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στα Ιωάννινα από 9.331 μόρια πέρσι θα ανέβει στα 10.500 μόρια και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο από 9.887 μόρια πέρσι θα ανέβει στα 11.200 μόρια.

Οικονομίας και Πληροφορικής: Κατάρρευση στις υψηλόβαθμες σχολές

Οι πάλαι ποτέ υψηλόβαθμες οικονομικές σχολές ακόμα και σε κεντρικά Ιδρύματα θα παρουσιάσουν φέτος επιπλέον απώλειες (σ.σ.: πέρσι ήδη είχαν σημειώσει πτώση).

Ενδεικτικά, το Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ από 15.697 μόρια πέρσι θα πέσει στα 15.000, το Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά από τα 15.458 μόρια πέρσι θα πέσει στα 14.700 μόρια και το Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα από 12.307 μόρια πέρσι θα πέσει στα 11.200 μόρια φέτος.

Πτώση θα σημειωθεί και στις Σχολές Πληροφορικής, με την Αθήνα να έχει απώλειες ακόμα και 520 μορίων, η Θεσσαλονίκη στα 489 μόρια και στον Πειραιά 464 μόρια.

Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τι θα αλλάξει στις επόμενες Πανελλαδικές – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλαδικές 2021: Η μαμά πέρασε στην ίδια σχολή με την κόρη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Οι πρώτοι των… πρώτων μιλούν στον «Ε.Τ.» για την επιτυχία τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Τέλος οι σχολές της λευκής κόλλας – Πού απογειώθηκαν οι βάσεις και πού έμειναν χαμηλά [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου σε Τσίπρα για τις βάσεις: Η στάση του είναι τυφλά αντικυβερνητική

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βάσεις 2021: Σε ποιες σχολές σημειώθηκε άνοδος, σε ποιες πτώση – Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (πίνακες)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ- Πόσοι εισάγονται, πόσοι έμειναν έξω (πίνακες)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μηχανογραφικό 2021: Λήγει η προθεσμία υποβολής – Οδηγίες για τους υποψήφιους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βάσεις 2021: Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει πως διαμορφώνεται η ελαχίστη βάση σε 35 πανεπιστημιακά τμήματα ή σχολές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom