Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Όμηροι των σκουπιδιών στις πόλεις – Εν αναμονή της απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σκληρό διαπραγματευτικό και πολιτικό πόκερ παίζεται μεταξύ κυβέρνησης και συμβασιούχων με τους κατοίκους των πόλεων ωστόσο να είναι όμηροι της κατάστασης με τα σκουπίδια εν μέσω καύσωνα που δημιουργεί αποπνικτική κατάσταση.

«Τέθηκαν στο τραπέζι νέες προτάσεις που θα τις αξιολογήσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα ληφθούν οι αποφάσεις», δήλωσε μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας. «Υπήρξαν βελτιώσεις στην τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, καθώς ελήφθη υπόψιν και η πρόταση της Ομοσπονδίας» πρόσθεσε ο κ. Τράκας.

Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σκουπίδια. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τόνισαν πως η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, έπεσαν στο τραπέζι νέες προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και μέσα στην ημέρα θα υπάρξει απόφαση για την αναστολή ή όχι της απεργίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έταξε στους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ χιλιάδες προσλήψεις αλλά κατάργηση του ορίου ηλικίας προκειμένου να σταματήσουν την απεργία τους.

Επίσης τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προκρίνει την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδιους πόρους από τους δήμους και όχι από τους ιδιώτες.

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

ΝΔ: Η κυβέρνηση κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους

«Δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλύει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον» καταλογίζει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία.

Ακόμα και τώρα, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα.

Προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους που πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν.

Θεσμικά αξιόπιστη γιατί είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τους νόμους για τις νέες συμβάσεις που απαιτούνται.

Καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς.

Τελικό μας μέλημα είναι η παροχή στους πολίτες των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος» καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Η συνάντηση – Μικροένταση έξω από το Μαξίμου

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις 10:00 το πρωί οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέβηκαν τα σκαλιά του Μαξίμου, μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Έξω από το κυβερνητικό μέγαρο υπάρχει συγκέντρωση εργαζομένων στην καθαριότητα τους οποίους η αστυνομική φρουρά επιχειρεί να απωθήσει μακριά από την είσοδο.

Υποσχέσεις και από τον Σκουρλέτη

Για δημιουργία 2.500 σταθερών θέσεων εργασίας στην καθαριότητα μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτές μπορεί να αυξηθούν.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «από τότε που είμαι στο υπουργείο Εσωτερικών, ποτέ δεν δημιούργησα την προσδοκία ότι οι συμβάσεις τους θα γινόταν αορίστου χρόνου», τονίζοντας πως «πρέπει να βρούμε λύση συμβατή με το Σύνταγμα και τις κοινοτικές οδηγίες».

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε, παράλληλα, στη ΝΔ, λέγοντας «είστε όμηροι ακραίου κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού εσείς της ΝΔ», ενώ στη συνέχεια, συνεχίζοντας να εκτοξεύει βέλη κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για 2.500 σταθερές θέσεις εργασίας.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο μας κάλεσε να βρούμε λύση. Αυτό κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο: μόνιμες και σταθερές θέσεις στον τομέα της καθαρότητας στους δήμους. Ξεκινάμε με 2.500 θέσεις εργασίας, μπορεί να γίνουν και πολύ παραπάνω. Το θέλετε; Ναι ή όχι; Η απάντηση δόθηκε από τον Μητσοτάκη. Δώστε τους τα δεδουλευμένα και απόλυση. Και δεν μένει μόνο εκεί, αλλά προτείνει να μη γίνουν και προσλήψεις μόνιμων», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.

Και συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα: «Μαθαίνω ότι η παράταξή σας στη συνέλευση που γίνεται της ΠΟΕ-ΟΤΑ ψηφίζει υπέρ της απεργίας και αρνείται τη λύση που δίνουμε. Επιμένετε να βυθίζεται η Αθήνα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα της καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές, με τη δημόσια υγεία και τα σκουπίδια».

Προτεινόμενα για εσάς

Πολιτισμός και βαρβαρότητα – από πρωθυπουργός «μαγαζάτορας»…

Kon

Αντιπολίτευση της ηττοπάθειας

Kon

Σε αδιέξοδο εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Νέα… αναμέτρηση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι πιέζουν τον Τσίπρα να διαγράψει τον Τσακαλώτο

Μιχάλης Μάρδας

Από το «ηθικό πλεονέκτημα» στον… μπροστινό του White House

Kon

Η σιωπή Τσίπρα καταπλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Νέοι τριγμοί στο κόμμα

Ανδρέας Ντίνης

Πλάκα που έχουν…

Kon

Ο Τσακαλώτος έδειξε ποιο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό: Κρίσιμη κατάσταση λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας