Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ΑΠΘ μετά τις καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αναφέρουν ότι το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε άντρο ναρκωτικών.

Μάλιστα οι φοιτητές περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο campus του Ιδρύματος, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, «η παραβατικότητα και η βία έχουν γίνει καθημερινότητα».

Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, να σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής».

Τονίζεται ακόμη ότι «από τα πιο απλά περιστατικά -όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του Ιδρύματος- έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επέρριψε ευθύνες στους φοιτητές για το θέμα, προκαλώντας την οργή των φοιτητών.

Κραυγή αγωνίας από 471 φοιτητές: Κλοπές, ναρκωτικά, βία και πορνεία

Οι 471 φοιτητές είχαν στείλει επιστολή αγωνίας στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα. Σε αυτήν, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για άντρο ανομίας στο πανεπιστήμιο.

«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου “ανθίζει” το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες», ανέφεραν ενδεικτικά στην επιστολή τους.

Μάλιστα, χαρακτήριζαν καθημερινό φαινόμενο τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών στο κυλικείο της σχολής, αλλά και την παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις.

Γαβρόγλου: Το φοιτητικό κίνημα ευθύνεται για τα ναρκωτικά και την πορνεία στο ΑΠΘ

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας στις καταγγελίες φοιτητών για την τραγική κατάσταση στο ΑΠΘ, είχε ρίξει την ευθύνη στο φοιτητικό κίνημα. Συγκεκριμένα ο κ. Γαβρόγλου απέδωσε την κατάσταση -βάσει των όσων αναφέρουν οι φοιτητές- στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος». Μάλιστα, πρόσθεσε «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, όχι όμως στην έκταση που περιγράφονται».

«Στα πανεπιστήμια, αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω… Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Παιδείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Χωρίς φυσική παρουσία φοιτητών οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στο ΑΠΘ

Κορωνοϊός: Ακυρώνονται οι τελετές ορκωμοσίας στο ΑΠΘ, μπλόκο σε εκδηλώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό

Μιχάλης Μάρδας

Καταγγελία-σοκ: Φοιτητές προπηλάκισαν καθηγητή στο ΑΠΘ

Μιχάλης Μάρδας

Μειωμένη η εγκληματικότητα στο ΑΠΘ το τελευταίο εξάμηνο

Δημήτρης Κατσάκος

Αυτοκτόνησε καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο γραφείο του

Ανδρέας Ντίνης

Λιάγκας για τον σχολιασμό της σεξουαλικής επίθεσης στη φοιτήτρια του ΑΠΘ: Δεν χάσαμε το μέτρο

Ανδρέας Ντίνης

Το ΑΠΘ έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις στον φοιτητή που εκσπερμάτισε στην πλάτη φοιτήτριας

Evanthia Karra

Δέκα μήνες φυλακή στον νεαρό που εκσπερμάτωσε στην πλάτη φοιτήτριας

Μιχάλης Μάρδας

Τέλος η Γκαγκάκη από Τεχνόπολη και Δήμο Αθηναίων μετά τις αντιδράσεις για τον σχολιασμό στην εκπομπή του Λιάγκα

Evanthia Karra