Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ταλαιπωρία και μειωμένες αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Απειλές νέας ταλαιπωρίας για δεκάδες χιλιάδες γονείς βρεφών και νηπίων φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να κατατεθούν φέτος οι αιτήσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από πέρυσι.

Η προθεσμία που έχει τεθεί λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου (έναντι 29 Ιουλίου το 2016) και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά με χθεσινή της ανακοίνωση να δοθεί οπωσδήποτε παράταση έως το τέλος Ιουνίου «προκειμένου να μη μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί που η οικογένειά του πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης».

Λιγότερες οι αιτήσεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εκφράζει, μάλιστα, «την έντονη ανησυχία του, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2017-2018 εμφανίζεται μειωμένος».

Πού μπορεί να οφείλεται όμως ένας μειωμένος αριθμός αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δήμων και ιδιωτικών επιχειρήσεων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρει και η ΚΕΔΕ, πιθανότερος λόγος είναι ότι αφενός η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία νωρίτερα για να πει πως θα οργανώσει καλύτερα το όλο σύστημα, αφετέρου ζητάει από τους γονείς να υποβάλουν στα δικαιολογητικά το τελευταίο εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2016. Ομως, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει ούτως ή άλλως αργότερα, στις 30 Ιουνίου 2016.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε φέτος ιδιαίτερη σπουδή να ανοίξει από νωρίς το θέμα των εγγραφών στην προσχολική εκπαίδευση. Αρχικά προκάλεσε μεγάλη αναταραχή μιλώντας για «υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του υπουργείου Παιδείας». Το ανέφερε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με συνέπεια να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων σε δήμους αλλά και τους ιδιώτες που έχουν παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι δέχονται ως τώρα προνήπια ηλικίας 4 ετών. Τελικώς, με νεότερες δηλώσεις ο υπουργός αλλά και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας διευκρίνιζαν πως η ένταξη είναι στόχος, αλλά θα προηγηθεί διάλογος για μια τριετία…

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο αυτοδιοικητικός φορέας ΕΕΤΑΑ που διαχειρίζεται κάθε χρόνο τις αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανακοίνωσε πως η διαδικασία ξεκινά τον Μάιο με στόχο οι αιτήσεις να έχουν κατατεθεί έως τις 9 Ιουνίου και τα τελικά αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί (μετά και την υποβολή ενστάσεων) έως τις 4 Ιουλίου.

Ως στόχος η 4η Ιουλίου ηχούσε λογικός προκειμένου να υπάρχει άφθονος χρόνος έως την 1η Σεπτεμβρίου για να επιλέξει κάθε γονιός τον παιδικό σταθμό που επιθυμεί και να εξασφαλίσει τη φιλοξενία του παιδιού ή των παιδιών του. Φαίνεται όμως ότι παραβλέφθηκε (;) το κρίσιμο στοιχείο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το παράδοξο είναι ότι οι δικαιούχοι δωρεάν φιλοξενίας, είτε άνεργοι είτε εργαζόμενοι, επιλέγονται ακριβώς με βάση το εισόδημά τους.

Εκτός στόχων

Η κυβέρνηση ευελπιστούσε φέτος να βγει μέσα στο καλοκαίρι και να ανακοινώσει ότι θα φιλοξενηθούν δωρεάν όλα τα παιδιά των οποίων οι γονείς κατέθεσαν αίτηση. Το καλοκαίρι του 2016 είχαν υποβληθεί 121.000 έγκυρες αιτήσεις και τελικώς φιλοξενήθηκαν περίπου 96.000 παιδιά. Η ΚΕΔΕ υπενθύμισε χθες πως με πρόσφατη δήλωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου ανέφερε πως φέτος αναμένεται να εξυπηρετηθούν 140.000 έως 150.000 παιδιά. Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν έως τώρα υποβληθεί δεν είναι επισήμως γνωστός, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 60.000 και 80.000 (η δεύτερη εκτίμηση ανήκει σε φιλοκυβερνητικές πηγές).

Είναι δυνατόν το κενό αυτό να καλυφθεί στις τέσσερις μέρες που απομένουν; «Είναι προφανές πως μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, την Παρασκευή 9/6/2017, δεν θα υποβληθεί ο προσδοκώμενος αριθμός αιτήσεων. Η ΚΕΔΕ ζητεί την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου κανένα παιδί που η οικογένειά του πληροί τις προϋποθέσεις να μη μείνει εκτός του προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Μεσοβέζικη λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, εξετάζεται και άλλο σενάριο που θα οδηγήσει τους γονείς σε νέο… μαραθώνιο. Να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ως ελλιπείς χωρίς τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια να υποβληθεί αργότερα το εκκαθαριστικό στο πλαίσιο υποβολής ένστασης. Δηλαδή, η διαδικασία που περιλαμβάνει ηλεκτρονική και ταχυδρομική υποβολή στοιχείων να γίνει δύο φορές.

 

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

ΚΕΔΕ: Δεν είχαμε ευθύνη για τις προδιαγραφές των μασκών

Ανδρέας Ντίνης

Μάσκες σε διαστάσεις γίγαντα: Ποιος έκανε το λάθος που επισκίασε την επίτευξη ενός τιτάνιου έργου

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Τέλος η παραγωγή μάσκας για να ξαναέρθει στα… μέτρα της – Τι ανακοίνωσε η ΚΕΔE και πού οφείλεται το λάθος!

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος προς ΚΕΔΕ: Επίσπευση των διαδικασιών για τις μάσκες και τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία

Ανδρέας Ντίνης

Ρυθμίσεις για τη στήριξη των δήμων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος – Τι θα ισχύει

Tinad

Τoyota και Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

ΚΕΔΕ: Αναρτήθηκε η βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων

Kon

Αναβλήθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ λόγω κορωνοϊού και μεταναστευτικού

Ανδρέας Ντίνης