Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο χαράτσι το 2018: Διπλασιάζονται τα δημοτικά τέλη για τα σκουπίδια

Εως και διπλασιασμός των δημοτικών τελών για την αποκομιδή απορριμμάτων απειλείται από το 2018. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος είπε χθες πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο «πρόστιμο» για την ταφή των σκουπιδιών μιλώντας ενώπιον ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Η ώρα της ευθύνης».

Το νέο απειλούμενο χαράτσι προκύπτει από ένα ειδικό τέλος που αφορά την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και είχε θεσπιστεί με νόμο για να πρωτοϊσχύσει το 2015. Είναι κάτι σαν «πρόστιμο» για κάθε δήμο που θάβει τα σκουπίδια του στο χώμα χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστεί για να βγάλει από μέσα χρήσιμα υλικά. Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή (πρακτικά όλοι ανά την Ελλάδα) θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά 4 χρόνια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κυβερνήσεις απλώς έδιναν ετήσια αναστολή εφαρμογής αλλά χθες ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν σήμερα στον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) περίπου 43 ευρώ ανά τόνο για τα σκουπίδια που θάβονται στη Φυλή και μοιράζουν αυτό το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Εάν, λοιπόν, επιβληθεί πρόσθετο τέλος, το κόστος ανά τόνο θα ανέβει με το ισχύον καθεστώς στα 78 ευρώ το 2018, στα 83 ευρώ το 2019 κ.ο.κ. Ο κ. Φάμελλος στη χθεσινή του ομιλία ανέφερε μόνο πως θα υπάρξει μια κλιμακωτή εφαρμογή ώστε να πληρώνουν λιγότερα όσοι δήμοι έχουν πετύχει μείωση του όγκου απορριμμάτων με ανακύκλωση, χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Αττική δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τα σχέδια για το νέο μοντέλο διαχείρισης που έλεγε προεκλογικά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ώστε να μη θάβονται τα σκουπίδια και «να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής». Η διοίκησή της ακύρωσε το 2014 τα σχέδια για τα εργοστάσια επεξεργασίας που ετοίμαζε η προηγούμενη και έχει ξοδέψει έκτοτε το χρόνο χωρίς να έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.

Με το ζόρι και με διαδικασία «οπερέτα» ψηφίστηκε στο τέλος του 2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αποκαλούμενος νέος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ). Ομως, ακόμη και αυτός ο ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει:
1. Πού θα γίνουν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Φάμελλος μίλησε χθες για 6 μονάδες αλλά ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει διαδικασίες μόνον για τρεις σε Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό.
2. Πού θα γίνουν οι νέοι χώροι ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας. Στη Φυλή ανοίγουν νέοι τεράστιοι λάκκοι για να θαφτούν σκουπίδια και να μην πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Αττικής. Εάν δεν μειωθεί όμως ο όγκος τους, όσοι λάκκοι και αν ανοίξουν το πολύ να καλύψουν μια τριετία. Χθες, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΔΣΝΑ και πρώην δήμαρχος Κερατέας Σ. Ιατρού αναφέρθηκε μόνο στον «έτοιμο» ΧΥΤΑ Γραμματικού και άλλους δύο χώρους σε ανενεργά λατομεία της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής.

3. Πώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο με αρχικό κόστος 408 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φάμελλος υποσχέθηκε να διατεθεί ποσό 150 εκατομμυρίων για να ξεκινήσουν οι εντάξεις. Αγνωστο παραμένει το πώς θα χρηματοδοτηθούν και άλλες μικρές δράσεις, όπως τα πράσινα σημεία που θα στηθούν σε κάθε δήμο για να συλλέγονται εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά.

4. Με ποια τεχνολογία θα γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων. Εδώ ο κ. Φάμελλος σημείωσε πάντως ότι «η Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη και για το εναλλακτικό καύσιμο (RDF)» με δυνατότητα, μάλιστα, εξαγωγής του καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε τσιμεντάδικα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το καύσιμο αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των σκουπιδιών και ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλειε την παραγωγή τα παλιότερα χρόνια.

Πάντως, η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να δημιουργήσει ερείσματα και μηχανισμούς σε χώρους που τα στερείται όπως είναι ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση. Οπως προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης πήγε και μίλησε σε εκδήλωση συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος διάφορα για τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Φάμελλος έδωσε τις υποσχέσεις του ενώπιον «φιλικών» αυτοδιοικητικών φορέων χωρίς όμως να αποφύγει την απειλή του «προστίμου». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Άρης Χατζηγεωργίου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτες εικόνες: Ψαράδες μάζεψαν πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών στο Βόρειο Αιγαίο

Evanthia Karra

Εικόνες ντροπής στη Θεσσαλονίκη: Απέραντος σκουπιδότοπος παραλία δίπλα σε περιοχή Natura

Evanthia Karra

#BinIsolationOuting: Το νέο challenge της καραντίνας που θέλει να πετάς τα σκουπίδια σου με στιλ

Tinad

Εικόνες από… Ινδία στη Χαλκιδική: Παραλία μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο

Evanthia Karra

Φρικτό έγκλημα στα Πετράλωνα: 29χρονος σκότωσε και τεμάχισε τον νονό του – Ψάχνουν τη σορό στα σκουπίδια

Δημήτρης Κατσάκος

Σχέδιο για τα σκουπίδια στην Υδρα

Μιχάλης Μάρδας

Προσοχή: Νέα 48ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τρίτη και την Τετάρτη

Μιχάλης Μάρδας

Έμειναν από καύσιμα και τραβούν χειρόφρενο απορριμματοφόρα στην Κρήτη [βίντεο]

Evanthia Karra

ΥΠΕΝ: 700 εκατ. ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων

Ανδρέας Ντίνης