ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο τα γηροκομεία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Στις ανατροπές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «σπίθα» για να καταστραφεί ό,τι έχει κερδηθεί στην Ελλάδα εντάσσονται περιπτώσεις παρόμοιες με αυτήν του οίκου ευγηρίας στη Νέα Μάκρη, όπου καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα.

Εξαιτίας του κινδύνου υπερμετάδοσης από τέτοιες εστίες, η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σχεδιάζεται με πολύ προσεκτικά βήματα. Οι ηλικιωμένοι είναι στην κορυφή της προσοχής ειδικών και κυβέρνησης, καθώς αποτελούν την πλέον ευάλωτη στον νέο ιό ομάδα του πληθυσμού. «Σίγουρα δεν θα είναι οι πρώτοι που θα αποδεσμευτούν από τα περιοριστικά μέτρα», ανέφερε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη τέθηκε σε καραντίνα, οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί -έντεκα στον αριθμό- διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και παράλληλα και άλλοι οίκοι ευγηρίας μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών και διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι. Σημειώνεται ότι στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης θετικοί βρέθηκαν και δύο εργαζόμενοι, δηλαδή συνολικά 13 άτομα μέχρι χθες το βράδυ.

Οι μονάδες ηλικιωμένων, όπως και άλλοι χώροι διαμονής πολλών ατόμων και ευάλωτων όσον αφορά στην υγεία τους (για παράδειγμα δομές φιλοξενίας προσφύγων) έχουν απασχολήσει εξαρχής τους ειδικούς στην τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Η αγωνία των αρμοδίων να μην «εισβάλει» ο κορονοϊός σε όλους αυτούς τους χώρους αποτυπώθηκε άμεσα στα σχέδια που εφαρμόζονταν και εφαρμόζονται άμεσα εάν εντοπιστεί κρούσμα. Στην περίπτωση των οίκων ευγηρίας, μάλιστα, τα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών έχουν δείξει πόσο ραγδαία μπορεί να είναι η θνητότητα μέσα σε γηροκομεία εάν διασπαρεί ο ιός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιο Προσαλίκα, οι αδειοδοτημένες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Ελλάδα είναι περίπου 250, με δυναμικότητα 30.000 κλινών.

«Η νοοτροπία στη χώρα μας διαφέρει από τη νοοτροπία που έχουν άλλες ευρωπαϊκές και εμείς δεν έχουμε τόσο κόσμο στα γηροκομεία. Σκεφτείτε, η Ολλανδία έχει 350.000 κλίνες. Η Μαδρίτη, μόνο μία πόλη της Ισπανίας, έχει 65.000 κλίνες. Η Ελλάδα έχει το 1/10 των κλινών που έχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς. Ωστόσο, και πάλι χρειάζεται μεγάλη προσοχή», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Προσαλίκας.

Χθες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, βρέθηκαν στον οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη όπου καταγράφηκαν κρούσματα, συνομίλησαν με το σύνολο των φιλοξενούμενων της δομής και ο κ. Τσιόδρας τους έδωσε συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες. Τονίζεται ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό και τη διοίκηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου εντός του γηροκομείου και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του υπό τις παρούσες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, τα θετικά κρούσματα απομονώθηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι επίσης απομονώθηκαν σπίτι τους, ενώ «μπλόκαραν» και οι βάρδιες των εργαζομένων, δηλαδή για δύο εβδομάδες δεν θα αλλάξουν, θα κάνουν βάρδια οι ίδιοι και θα φιλοξενούνται το βράδυ στη μονάδα. Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να φορούν μάσκα για όλες τις ώρες.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για προστασία των ευάλωτων ομάδων, ο ΕΟΔΥ ξεκινά άμεσα εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα γηροκομεία. Ηδη ελέγχθηκαν ορισμένοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που σχετίζονταν με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ οι οίκοι ευγηρίας είχαν από την αρχή οδηγίες σε σχέση με το πώς να χειριστούν ύποπτο κρούσμα, υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση μέσων ατομικής προστασίας, όπως επισημαίνει ο κ. Προσαλίκας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid test μέσα από το αυτοκίνητο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη χθεσινή εφημερία του Παπαγεωργίου

Ανδρέας Ντίνης

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ζούμε τον χειρότερο χειμώνα από το 1974, η χώρα αντιμετωπίζει τριπλή απειλή

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Δραματική κατάσταση σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Συναγερμός στον Βόλο: 66χρονος θετικός στον ιό το «έσκασε» από το νοσοκομείο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα

Ανδρέας Ντίνης

«Δεν υπάρχει χρόνος για κούραση και φόβο στον πόλεμο με τον ιό» λέει γιατρός που μιλά στον «Ε.Τ.»

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός «μολύνει» την κυβέρνηση Τζόνσον – Για 24η  μέρα πάνω από 100 χιλιάδες τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Σενάρια για άρση μέτρων ανά ζώνη

Μιχάλης Μάρδας