ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ορμπάν απειλεί με βέτο το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή δεν τον αφήνουν να παραβιάζει το κράτους δικαίου

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Η διαδικασία για την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι στις διαφωνίες που υπήρχαν για το ύψος του τελικού ποσού μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, προστίθεται τώρα και η Ουγγαρία, η οποία απειλεί με βέτο επειδή οι χρηματοδοτήσεις στα κράτη μέλη συνδέθηκαν με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες γιατί ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά. Εάν υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του έτους δεν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου ΠΔΠ. Δεν μπορεί να ξεκινήσει ούτε η υλοποίηση του ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ γιατί η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση πόρους του ΠΔΠ προκειμένου να δανειστεί στις αγορές.

Το ΠΔΠ και το ταμείο ανάκαμψης μαζί αφορούν ένα ποσό της τάξης των 1,8 τρισ. ευρώ, χρήματα που έχουν άμεση ανάγκη τα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου με την Ευρωβουλή να μπει ρητά ως όρος για τη παροχή κοινοτικών κονδυλίων στα κράτη μέλη ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη γερμανική προεδρία και σε Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία καθιστά σαφές ότι η χώρα του «μπλοκάρει» την έγκριση του ΠΔΠ εάν εφαρμοστεί η αιρεσιμότητα για τις χρηματοδοτήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Ορμπάν αναφέρει στην επιστολή ότι ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνεται στη συμφωνία στηρίζεται σε αόριστες νομικές έννοιες όπως η παραβίαση του κράτους δικαίου.

Η συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωβουλής διασφαλίζει ότι με τους νέους κανόνες θα «παγώνουν» οι χρηματοδοτήσεις σε μια χώρα εάν παραβιάζονται σε αυτήν θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που αποσαφηνίζουν το πιθανό πεδίο εφαρμογής των παραβάσεων με την παράθεση παραδειγμάτων, όπως η απειλή κατά της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, κάτι που συμβαίνει άλλωστε στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων θα γίνεται το αργότερο μέσα σε 7 μήνες από τον εντοπισμό της παράβασης, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Τα ποσά για την Ελλάδα

Σχετικά με την άλλη εκκρεμότητα σε σχέση με το ΠΔΠ και το ταμείο ανάκαμψης, παρά τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μεταξύ της γερμανικής προεδρίας και των ευρωβουλευτών δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος σε σχέση με τους συνολικούς πόρους του ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027.

Στις 21 Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθόρισαν τους πόρους του ΠΔΠ λίγο πάνω από 1 τρισ. ευρώ για την παραπάνω επταετία, ωστόσο η Ευρωβουλή ζητάει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε εμβληματικά προγράμματα της Ε.Ε. για το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση, την υγεία, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την έρευνα ή τη διαχείριση των συνόρων, ώστε να μην υπονομευτούν οι στόχοι τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα αναλογούν από τα ταμείο ανάκαμψης περίπου 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ από το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 διεκδικεί 37-40 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.g

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ρέγκλινγκ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

Έρχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Χαρίτσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα δεν είναι ευκαταφρόνητα

Tinad

Δραγασάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη δημιουργίας παρατηρητηρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

«Καμπανάκι» για ανάκτηση αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Tinad

Ρέγκλινγκ σε Μητσοτάκη: Καλό το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανακαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Εστίαση: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου

Tinad

Αυτές είναι οι πέντε εμβληματικές διαδρομές που σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού!

Tinad

Πατέντα εμβολίων: Πέντε χώρες της Ε.Ε. παίρνουν αποστάσεις από την πρόταση για άρση – Τι υποστηρίζουν

Tinad