ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξή του ιού που ξεκίνησε από Ισπανία και εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Τι τρέμουν οι επιστήμονες

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Η σωστή χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο από τα βασικά «εργαλεία» στη μάχη κατά του κορονοϊού εν όψει του χειμώνα και εν αναμονή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της Covid-19.

Σε μια γραφιστική αναπαράσταση, η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας «El País» εξηγεί σε τρία καθημερινά σενάρια -στο σπίτι, στο μπαρ και στη σχολική αίθουσα- πότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος σε εσωτερικούς χώρους και πώς μπορεί να μειωθεί εφαρμόζοντας τα μέτρα.

Ενδεικτικό είναι στα παραδείγματα πως στις περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε κλειστό, μη αεριζόμενο χώρο, χωρίς οι παρευρισκόμενοι να φορούν μάσκα, και για πολλή ώρα, το πιθανότερο είναι να κολλήσουν όλοι.

Ομως, η μετάδοση του ιού μειώνεται κατά πολύ αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, όλοι φορούν μάσκα, ο χώρος αερίζεται πλήρως και τακτικά και μένουν στο χώρο όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οπως σημειώνει η «El País», οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τρία «οχήματα» μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για τα μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν κάποιος μιλάει ή βήχει και μπορούν να καταλήξουν στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που στέκονται κοντά.

Οι μολυσμένες επιφάνειες αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα, αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση κορονοϊού που να έχει προκληθεί από μολυσμένη επιφάνεια.

Τέλος, η μετάδοση του ιού γίνεται με την εισπνοή αόρατων μολυσματικών σωματιδίων που εκπνέονται από ένα μολυσμένο άτομο, μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του καπνίσματος. Χωρίς αερισμό των χώρων, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως με την τήρηση των μέτρων μπορεί να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας και η επιβολή καραντίνας να αποτελεί το έσχατο μέτρο.

Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα, η επιθετικότητα του ιού στο δεύτερο πανδημικό κύμα πιθανόν να οφείλεται σε μετάλλαξή του που ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ισπανία.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση της μετάλλαξης «20A.EU1» και έχει ήδη εξαπλωθεί σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες και Γαλλία.

Πάντως, η επιστημονική ομάδα αναφέρει πως θα χρειαστούν κι άλλα στοιχεία για να εξακριβώσει αν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική ή πιο θανατηφόρα.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων που δείχνουν πως η πλειονότητα των ανθρώπων που ασθένησαν με κορονοϊό και εμφάνισαν ήπια ή μέτρα συμπτώματα εκδηλώνουν μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τουλάχιστον πέντε μήνες, μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που εκτιμά μελέτη Βρετανών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Όμιλος MYTILINEOS: Δωρεά μοριακού μηχανήματος ανίχνευσης του SARS-CoV-2 και εξοπλισμού για ΜΕΘ

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Αυτές οι περιοχές έχουν μεγάλο πρόβλημα – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Γερμανία: Ως τον Ιανουάριο θα παραμείνουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Υπέρ των πολυπληθών θρησκευτικών συγκεντρώσεων στην Ν. Υόρκη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Έτσι γίνονται οι αεροδιακομιδές – Δείτε εικόνες από το C-130 που μεταφέρει ασθενείς

Ανδρέας Ντίνης

Σοκ: Πέθανε 27χρονη μητέρα τριών παιδιών στο καμπ της Ριτσώνας – Βρέθηκε θετική τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και νοσοκομεία: Ξεκίνησαν οι πρώτες αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα – Ασφυκτική η πίεση των ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι πρώτες αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γερμανία: 22.268 κρούσματα, 389 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Ανδρέας Ντίνης