ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ψάχνουν το εμβόλιο που θα… απομακρύνει τον Τραμπ από το Λευκό Οίκο

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

«Εκλεγμένος πρόεδρος» αποκαλείται πια στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, αλλά ο τελευταίος Αμερικανός που θα αποδεχθεί αυτό τον τίτλο για τον Δημοκρατικό πολιτικό είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε όλη την ομάδα που θα λειτουργήσει ως «δύναμη κρούσης» κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ συνέχισε την… καθημερινότητά του στον Λευκό Οίκο και τη δραστηριότητά του στο twitter, πανηγυρίζοντας για τα ενθαρρυντικά νέα που ήρθαν από το υπό δοκιμή εμβόλιο της εταιρίας Pfizer κατά του κορονοϊού.

«Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο, έρχεται σύντομα μεγάλο εμβόλιο, υπέροχα νέα!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, προκαλώντας την εντύπωση ότι η όποια νίκη της επιστημονικής κοινότητας θα είναι και δική του νίκη κατά της νόσου, επειδή επέμενε πως θα υπάρξει σύντομα εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, ανάρτηση για τα καλά αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου έκανε και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ταυτόχρονα είχε συνάντηση με τους συμβούλους του σε θέματα Υγείας και με την ομάδα που θα ασχοληθεί με τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

«Τα σημερινά νέα είναι σπουδαία, όμως δεν αλλάζουν το γεγονός… Το καθήκον που έχουμε τώρα μπροστά μας παραμένει το ίδιο. Θα χρειασθούν ακόμη μήνες πριν τελειώσει η μάχη εναντίον της Covid-19», ανέφερε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας πως η προτεραιότητα της διοίκησής του θα είναι να καταπολεμήσει την πανδημία που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη χώρα (κι έχει προκαλέσει το θάνατο σε 237.000 ανθρώπους).

Επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» κατά της πανδημίας θα είναι ο Ινδο-αμερικανός Βιβέκ Μάρτι, που είχε οριστεί γενικός χειρουργός από τη διοίκηση Ομπάμα. Ο Μάρτι είχε αντιταχθεί -όπως και ο λοιμωξιολόγος Φάουτσι- στην «πολιτικοποίηση» του εμβολίου Covid-19 από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομάδα θα μετέχει και ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέσλελ.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να στήνει την ομάδα του και να συζητεί με τους πιθανούς συνεργάτες της διοίκησής του, αλλά η επίσημη αναγνώριση της νίκης του Δημοκρατικού υποψηφίου δεν έχει γίνει από τον Λευκό Οίκο.

Επίσης, δεν φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα και η επίσημη πρόσκληση από τον νυν πρόεδρο προς τον νεοεκλεγέντα -ως είθισται- στην προεδρική κατοικία. Η προετοιμασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην αμερικανική προεδρία γίνεται μόλις επικυρωθεί η νίκη από την αρμόδια υπηρεσία (General Services Administration), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Η ομάδα  Μπάιντεν

Οπως σημειώνουν τα αμερικανικά Μέσα, σπάνια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ έχει συμβεί τέτοια «άρνηση» αποδοχής της ήττας από εν ενεργεία πρόεδρο. Και αυτό παρά την έκκληση της διακομματικής υπηρεσίας για τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας προς τη διοίκηση Τραμπ να ξεκινήσει τη διαδικασία και να βοηθήσει τον Μπάιντεν παρέχοντάς του όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις.

Η ομάδα που θα βοηθήσει τον Μπάιντεν στην ανάληψη εξουσίας έχει μάλιστα και ιδιαίτερο ιστότοπο, το BuildBackBetter.com, καθώς και λογαριασμό στο twitter: @Transition46.

Το προεδρικό περιβάλλον στον Λευκό Οίκο έχει διχαστεί ως προς την αποδοχή ή μη της ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Μέσων Ενημέρωσης, πολλοί σύμβουλοι, ακόμη και η πρώτη κυρία Μελάνια, παροτρύνουν τον Τραμπ να συγχαρεί το νικητή και να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιθέτως, οι γιοι του Ντόναλντ και Ερικ (οι οποίοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ μελλοντικά) καθώς και ο νομικός σύμβουλός του, Ρούντι Τζουλιάνι, τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει τη νομική διαμάχη κατά του αποτελεσμάτων των εκλογών σε ορισμένες Πολιτείες.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν την περασμένη Πέμπτη. Δεν είχε μέχρι χθες το πρωί καμιά επίσημη συνάντηση ή σύσκεψη με συμβούλους ενώ την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

. Σύμφωνα με αναλυτές, η άρνηση του προέδρου Τραμπ να συνεργαστεί με τα στελέχη που θα ορίσει ο νεοεκλεγμένος Μπάιντεν θα καθυστερήσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ καθώς και στην προώθηση άλλων σημαντικών θεμάτων.

Παρά την άρνηση του προέδρου Τραμπ να δεχθεί το αποτέλεσμα, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κ. Χάρις για τη νίκη τους. Η κίνηση του Τζ. Μπους έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος -και μάλιστα αντιθέτου κόμματος- που συνεχάρη επισήμως τον νεοεκλεγέντα Μπάιντεν.

«Παρά τις πολιτικές μας διαφορές, ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την ευκαιρία να ενώσει τη χώρα.

Οι πολίτες μίλησαν και η φωνή τους θα συνεχίσει να ακούγεται μέσω των εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών σε κάθε επίπεδο της διακυβέρνησης», ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές του 2000 μετά από νομική διαμάχη στα δικαστήρια για την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα. Τότε όμως η διαφορά σε ψήφους ανάμεσα στους δύο υποψηφίους ήταν ελάχιστη – μόλις 537 ψήφοι.

Εν μέσω της κατήφειας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο για την ήττα στις εκλογές, επανήλθαν οι φήμες για πιθανό διαζύγιο του ζεύγους Τραμπ. Ορισμένα δημοσιεύματα ήθελαν από καιρό την πρώτη κυρία να κάνει υπομονή παραμένοντας στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώην σύμβουλός της Στέφανι Βόλκοφ υποστήριζε ότι η Μελάνια Τραμπ έμενε στο πλευρό του προέδρου όχι μόνο για τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη θέση της, αλλά και γιατί ήθελε να εξασφαλίσει δικαιώματα στην περιουσία της οικογένειας για τον γιο τους Μπάρον. Ελεγε μάλιστα ότι το ζεύγος Τραμπ κοιμόταν σε ξεχωριστά δωμάτια στον Λευκό Οίκο.

Η Μελάνια Τραμπ έχει πάντως υποστηρίξει παλαιότερα σε συνέντευξή της ότι διατηρεί μια «πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.g

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ-εκλογές: Ο Τραμπ αποδέχθηκε να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

Ανδρέας Ντίνης

Ο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μιχάλης Μάρδας

Κακά μαντάτα για την Τουρκία – Τι κρύβεται πίσω από τη μυστική συνάντηση Πομπέο, Νετανιάχου και πρίγκιπα Σαλμάν

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Θερίζει ο κορωνοϊός αλλά οι πολίτες ετοιμάζουν ταξίδι για τις Ευχαριστίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Δημήτρης Ντόγκας

ΗΠΑ: O «ανταρτοπόλεμος» Τραμπ από Πολιτεία σε Πολιτεία μέχρι τα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου

Δημήτρης Ντόγκας

15χρονος συνελήφθη για τους πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Σύνοδος G20: Ο κορωνοϊός, το κλίμα και ο…Τραμπ που έφευγε για να παίξει γκολφ έκλεψαν τις παραστάσεις

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Τον Άντονι Μπλίνκεν επιλέγει για υπουργό Εξωτερικών ο Τζο Μπάιντεν

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Δίνουν επιλεκτικά σε ασθενείς το φάρμακο που «έσωσε» τον Τραμπ

Ανδρέας Ντίνης