Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικά ΜΜΕ: Αθήνα και δανειστές σε διαπραγματευτικό… στρες

Συνεχείς είναι οι αναφορές του Γερμανικού τύπου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στις βίαιες διαδηλώσεις αγροτών στην Αθήνα καθώς και στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», σε άρθρο της. «Η Ελλάδα ελπίζει σε βοήθεια δισεκατομμυρίων από τους δανειστές, όμως εκείνοι ζητούν μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Σύμφωνα με Έλληνα υψηλόβαθμο αξιωματούχο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά τέσσερα ή πέντε ζητήματα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Οι διεθνείς δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και ριζικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά ζητεί μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο. Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θα ενημερωθεί σήμερα Πέμπτη η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup», σημειώνει η εφημερίδα.

Στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αναφέρεται και η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Αθήνα και δανειστές σε διαπραγματευτικό στρες». H ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Εδώ και επτά χρόνια η Ελλάδα εξαρτάται τη οικονομική ενίσχυση των διεθνών δανειστών. Και αυτό το καλοκαίρι η χώρα χρειάζεται μια ακόμα δόση από το πακέτο στήριξης για να αποπληρώσει χρέη που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Επειδή όμως η Ελλάδα δυσκολεύεται, επιστρέφει και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη».

Με τους αγρότες της Κρήτης ασχολείται το Spiegel. Tο Spiegel Online σε άρθρο που επιγράφεται «Αγρότες από την Κρήτη διαδηλώνουν κατά της λιτότητας», γράφει χαρακτηριστικά: «Tην ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία πλήττουν και αγρότες από την Κρήτη, ορισμένοι από αυτούς διαμαρτύρονται βίαια στην Αθήνα».

Το γερμανικό περιοδικό προσθέτει: «Μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες επιτέθηκαν με γκλίτσες στους αστυνομικούς προκαλώντας ζημιές σε αστυνομικά οχήματα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες στις τζαμαρίες του υπουργείου. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και γκλομπ. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας αποκλείστηκαν λόγω της κινητοποίησης. Ένας από τους αγρότες δήλωσε: “Θα πάρουν πίσω όλα τα μέτρα. Θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό”. Από τις αρχές του 2017 η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία και τις εισφορές των αγροτών στα συνταξιοδοτικά ταμεία».

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανικός Τύπος: Το «πείραμα της Ρόδου» και το μεγάλο στοίχημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γερμανικά ΜΜΕ για Τσιόδρα: Ο οικογενειακός γιατρός ενός έθνους και ο λόγος που αισιοδοξούν οι Έλληνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανικός Τύπος: Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία

Kon

Γερμανικός Τύπος: Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γερμανικά ΜΜΕ: Αγαθοεργία ή τέχνασμα τα προεκλογικά δώρα Τσίπρα

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ

Δημήτρης Κατσάκος

Γερμανικός Τύπος: Πλήγμα κατά της ελληνικής μαφίας του χρυσού

Δημήτρης Κατσάκος

Γερμανικός Τύπος: Δυσοίωνες οι προοπτικές στην Ελλάδα

Δημήτρης Κατσάκος

Γερμανικός Τύπος: Κλιμάκωση της ένταση στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο

Δημήτρης Κατσάκος