Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις στη χρήση διεγερτικών, νέων ψυχοδραστικών ουσιών, φαρμάκων χωρίς ιατρική σύσταση και κάνναβης, καταγράφει η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επίσης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πολλά συνθετικά κανναβινοειδή είναι πολύ πιο τοξικά και ευθύνονται για μαζικές δηλητηριάσεις και θανάτους.

Η «έκσταση» αλλάζει και ξαναγίνεται «δημοφιλής» ανάμεσα στους νέους, ενώ διεγερτικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή, γίνονται μόδα στο σεξ και αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Η έκθεση που παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα, μας υπενθυμίζει, επίσης, ότι κάποια από τα προβλήματα του παρελθόντος εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, όπως το πρόβλημα των οπιοειδών που επιδρά στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των χρηστών.

Η ανάλυση της φετινής 21ης ετήσιας έκθεσης, αποτυπώνει την ικανότητα της αγοράς ναρκωτικών να ανακάμπτει. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κάνναβη και οι διεγερτικές ουσίες, ακολουθούν πλέον ανοδικές τάσεις. Η μικρή αύξηση στη χρήση των πιο διαδεδομένων αυτών ουσίων είναι ξεκάθαρη από όλες τις πρόσφατες έρευνες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που ανησυχεί τις αρχές. Είναι και η διαπίστωση ότι η καθαρότητα και η δραστικότητα των περισσότερων παράνομων ουσιών είναι υψηλή ή αυξάνεται.

Παράλληλα, η αγορά ναρκωτικών, έχει γίνει πιο πολύπλοκη, καθώς οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους νέες ουσίες μαζί με τα καθιερωμένα ναρκωτικά. Μάλιστα, πολλοί χρήστες στρέφονται στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς έγκριση ή συνταγή γιατρού, ενώ η χρήση διαφορετικών ουσιών αποτελεί πλέον τον κανόνα για τους προβληματικούς χρήστες.

Την ίδια ώρα, το έργο των διωκτικών Αρχών δυσχεραίνεται,καθώς η παραγωγή κάνναβης, συνθετικών ναρκωτικών, ορισμένων οπιοειδών και νέων ψυχοδραστικών ουσιών γίνεται πλέον εντός Ευρώπης, κοντά στους καταναλωτές τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Οταν έπεσε η Ρώμη

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός – Ματαρέλα: Να παρέμβει η Ε.Ε. πριν να είναι αργά

Tinad

Ευρώπη: Σημαντική μείωση της ρύπανσης λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό [εικόνες]

Tinad

Πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στη… γραφικότητα

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το χωριό που σκόρπισε τον ιό στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 8.000 νεκροί, η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία

Ανδρέας Ντίνης

ΕΤΕπ: Έως 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ

Κώστας Σκαναβής

Το «χαβά» του ο Ερντογάν: Τα σύνορα δεν θα κλείσουν αν η Ευρώπη δεν αναλάβει το βάρος που της αναλογεί

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία – Ντόμινο κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης