Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστή στον σκληρό νόμο της ισλαμικής Σαρία και η νέα γενιά των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Αμερικανοί στρατηγοί ζητούν ανοιχτή συζήτηση για το Αφγανικό

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Πολύ γρήγορα διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες πως η «δεύτερη φορά» των Ταλιμπάν θα ήταν πιο ήπια και ανεκτική.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, επαναλαμβάνει τις ίδιες μεθόδους άσκησης εξουσίας και ακολουθεί την ίδια τακτική που υπαγορεύει ο ισλαμικός νόμος Σαρία. Οι διαμαρτυρίες των γυναικών και η αντιμετώπιση άλλων πολιτών, δημοσιογράφων ή αντιφρονούντων δείχνει πως η επάνοδος των Ταλιμπάν («Ταλιμπάν 2.0» αποκαλούν τα διεθνή Μέσα τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν) μοιάζει σαν εικόνα από το παρελθόν.

Οι Ταλιμπάν έριξαν προειδοποιητικά πυρά στη συγκέντρωση γυναικών, που για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του σκληρού νόμου Σαρία, που τις στερεί κάθε ατομικό δικαίωμα λόγω του φύλου τους. Τα βίντεο από τους πυροβολισμούς και τις κραυγές γυναικών κάνουν το γύρο του κόσμου. Επίσης, δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Από τον επικεφαλής της κυβέρνησης μουλά Χασάν Αχούντ, που βρίσκεται στον κατάλογο των διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ, έως τον μουλά Γιακούμπ, γιο του «ιστορικού» πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ και τον Σιρατζουντίν Χακάνι (ιδρυτή του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι) ουδείς ξεφεύγει από τις παραδοσιακές θέσεις του ισλαμικού κινήματος που διοίκησε με σκληρό και αιματηρό τρόπο το Αφγανιστάν έως το 2001. Αλλωστε, ο ανώτατος ηγέτης Χαϊμπιτουλάχ Αχουντζάντα επέμεινε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα επιβάλει τη Σαρία, όσο κι αν ο επικεφαλής του κινήματος, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, μιλούσε για κυβέρνηση ενότητας που θα αντιπροσωπεύει τον αφγανικό λαό και υποσχόταν σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών. Στην πρώτη περίοδο των Ταλιμπάν οι γυναίκες κυκλοφορούσαν με μπούρκα και με τη συνοδεία συζύγου ή άνδρα συγγενούς. Τώρα, οι νέοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί πως οι νεαρές γυναίκες θα μπορούν να εργαστούν και να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, αλλά σε αίθουσες όπου δεν θα υπάρχουν άνδρες (φορώντας φυσικά τη μακριά, παραδοσιακή φορεσιά) και νικάμπ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, είχε βεβαιώσει τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Τύπου και των εκπροσώπων του. Ομως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει διαφανεί και η Δύση αναμένει τι επόμενες κινήσεις των νέων κυβερνώντων. Ο εκπρόσωπος Μουτζαχίντ ζήτησε πάντως από τα Μέσα Ενημέρωσης να μην καλύπτουν τις «παράνομες» διαδηλώσεις. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η μουσική και οι διασκεδάσεις απαγορεύονται. Επίσης, την ασφάλεια του Αφγανιστάν και τη διάλυση του τοπικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Σιρατζουντίν Χακάνι, παρά το γεγονός ότι το «δίκτυο Χακάνι» είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον ISIS.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν έχει τέλος η παράνοια: Οι Ταλιμπάν έκαναν βόλτα σε θαλάσσια..φλαμίγκο, με τα όπλα τους στο χέρι

Μαρίνα Μπενέκου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αντικαθιστούν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με «αστυνομία ηθών»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο μουλάς που αγαπούν οι ΗΠΑ

Kon

Αφγανιστάν: Ο προσωρινός αντιπρόεδρος των Ταλιμπάν εμφανίστηκε σε βίντεο – «Είμαι καλά και υγιής»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Αφαντοι οι δύο κορυφαίοι ηγέτες των Ταλιμπάν – O καβγάς για τη σύνθεση της κυβέρνησης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν τελείωσαν τον αθλητισμό για όλες τις γυναίκες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Σε διαφορετικές αίθουσες γυναίκες και άνδρες στα πανεπιστήμια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στα social media η νέα εκστρατεία των Ταλιμπάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δίδυμοι Πύργοι: 20 Χρόνια μετά – Που βρίσκονται οι εγκέφαλοι και οι εκτελεστές των επιθέσεων

Λάμπρος Κατσαρός