Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση Stratfor: Τουρκία, Αφγανοί πρόσφυγες και ξενοφοβία

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Τουρκία το πιθανό νέο κύμα Αφγανών προσφύγων δημιουργεί μια νέα άνοδο του νατιβισμού*, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερη διεθνή κριτική, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο βίαιων διαδηλώσεων στη χώρα. Καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος στο Αφγανιστάν, Τούρκοι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός ακόμη μεγαλύτερου προσφυγικού φορτίου, ενώ άλλοι λαμβάνουν μέτρα κάνοντας διακρίσεις εις βάρος των ήδη σημερινών προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία.

Στις 27 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Βαν της Τουρκίας δήλωσε ότι η περιοχή θα ενισχύσει τα ανατολικά σύνορά της με το Ιράν, τόπο πολλών παράνομων διελεύσεων από Αφγανούς πρόσφυγες, με ένα συνοριακό τείχος μήκους 183 μιλίων, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι δεν θα κατακλύσουν την Τουρκία νέα μεγάλα κύματα προσφύγων. Εν τω μεταξύ, στα βορειοδυτικά, ο δήμαρχος του Μπόλου, μιας πόλης έξω από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι θα πιέσει να αυξηθούν έως και δέκα φορές τα τέλη ύδρευσης και αποβλήτων για τους αλλοδαπούς, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ότι στοχεύει τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, καθώς και ως αποτροπή έναντι των δυνητικά εισερχόμενων Αφγανών προσφύγων.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ φιλοξενεί ήδη 3,8 εκατ. πρόσφυγες, κυρίως Σύρους, που έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις στη Συρία και το Αφγανιστάν. Το καθεστώς τους προκαλεί διχασμό: Ορισμένοι Τούρκοι θέλουν να τους φιλοξενήσουν για ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι κατακρίνουν τη χρήση πόρων, τη στέγαση και τις κρατικές δαπάνες σε μια χώρα με προβληματική οικονομία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας προσπάθησε να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του σε ανθρωπιστικό επίπεδο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με τη φιλοξενία προσφύγων. Αλλά οι προσπάθειες αυτές έχουν τεθεί υπό αυξανόμενο πολιτικό έλεγχο εν μέσω της αδύναμης οικονομίας της Τουρκίας, με πολλούς Τούρκους με χαμηλότερο εισόδημα να βλέπουν τους εαυτούς τους να ανταγωνίζονται τους πρόσφυγες για θέσεις εργασίας και πόρους.

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ συναίσθημα του νατιβισμού θα αυξηθεί πιθανότατα κάτω από τις διπλές πιέσεις μιας προβληματικής οικονομίας και των περισσότερων πιθανών προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες στο Αφγανιστάν και τη Συρία. Ακόμη και το ΑΚΡ, το οποίο εξακολουθεί να τηρεί τη δέσμευσή του για τη φιλοξενία των προσφύγων, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και ως μοχλό πίεσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόσπαση οικονομικών παραχωρήσεων, είναι πιθανό να εμπλακεί όλο και περισσότερο σε μια ρητορική νατιβισμού σε μια προσπάθεια να φέρει πίσω τους εθνικιστές και τους οικονομικά προβληματισμένους ψηφοφόρους εν όψει των εθνικών εκλογών της Τουρκίας το 2023. Εν τω μεταξύ, τα νέα κύματα προσφύγων παραμένουν πιθανά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα πεδία των μαχών στο Αφγανιστάν και τη Συρία παραμένουν ρευστά και η ανθρωπιστική κρίση στο κάθε ένα από αυτά απέχει πολύ από την επίλυσή της.

ΤΟ ΑΚΡ έχει χαμηλές επιδόσεις στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και επιδιώκει να επικαιροποιήσει την πολιτική του στρατηγική εν όψει του επόμενου εθνικού εκλογικού κύκλου. Το κόμμα έχει από καιρό υποστηρίξει μια τουρκο-εθνικιστική στάση, αλλά έχει αποφύγει τον απροκάλυπτο νατιβισμό που θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις με τους συμπατριώτες μουσουλμάνους πρόσφυγες στη χώρα.

ΚΑΘΩΣ ΤΟ… ΡΕΥΜΑ εναντίον των μεταναστών ενισχύεται, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση είτε κάνει διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων είτε τους διώξει από τη χώρα, γεγονός που θα προκαλέσει επικρίσεις από κράτη που είναι προσανατολισμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα, πυροδοτώντας παράλληλα διαμαρτυρίες από τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το πέρασμα των προσφύγων σε γειτονικά κράτη, ειδικότερα, θα επιδείνωνε επίσης τις εντάσεις με τις χώρες αυτές. Εάν οι Τούρκοι πολιτικοί εμπλακούν σε πιο νατιβιστική ρητορική και πολιτικές, κινδυνεύουν να προκαλέσουν αντιδράσεις από τις κοινότητες των προσφύγων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες, ακόμη και ταραχές. Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί επίσης να επιχειρήσει να μετεγκαταστήσει πρόσφυγες στις χώρες καταγωγής τους, όπως στη Συρία, όπου κατέχει εδάφη κατά μήκος των συνόρων. Αυτό, ωστόσο, θα επιβάρυνε περαιτέρω τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν, οι οποίες θεωρούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να οικοδομήσει μια μόνιμη παρουσία στη Συρία. Η αποστολή προσφύγων πίσω στην Ευρώπη θα απειλήσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, προκαλώντας ευρύτερα αντιτουρκικά αισθήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποστολή προσφύγων στο Ιράν θα προκαλέσει μια πιθανή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τεχεράνη, η οποία δίνει τις δικές της οικονομικές μάχες.

* Νατιβισμός είναι η ιδεολογία που υποστηρίζει ότι τα κράτη θα έπρεπε να κατοικούνται αποκλειστικά από μέλη της αυτόχθονης ομάδας («του έθνους») και ότι τα μη αυτόχθονα στοιχεία (πρόσωπα και ιδέες) απειλούν θεμελιωδώς την ομοιογένεια του έθνους-κράτους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ανάλυση Stratfor: Το προσφυγικό «πνίγει» την Τουρκία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανάλυση Stratfor: Ταλιμπάν και… διεθνής αποδοχή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανάλυση Stratfor – Ισραήλ: Τι περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανάλυση Stratfor: Ανιση η κούρσα για την ανοσία στην Ε.Ε.

Ανάλυση STRATFOR: Τελικά, πόσες χώρες υπάρχουν στον κόσμο; – Μην βιαστείτε να απαντήσετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανάλυση Stratfor: Επίθεση στην Τεχεράνη προετοιμάζει το Ισραήλ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Stratfor: Διερευνητικές επαφές, χαμηλές προσδοκίες

Kon

Stratfor: Τουρκικά τερτίπια στη Βορειοανατολική Συρία

Kon

Ανάλυση Stratfor: Ισορροπία τρόμου για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom