ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ραγδαία η ανάπτυξη του «κόκκινου τουρισμού»

Κίνα: Ραγδαία η ανάπτυξη του «κόκκινου τουρισμού»

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Κίνα: Στην ανάπτυξη του «κόκκινου τουρισμού» επενδύει τα τελευταία χρόνια η κινεζική κυβέρνηση, μια «βιομηχανία» που εκτοξεύτηκε εν μέσω πανδημίας οδηγώντας τη χώρα σε πολιτιστική εσωστρέφεια, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι παρουσιάζει μια στρεβλή μορφή της Iστορίας. Στόχος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η ενίσχυση και προώθηση τοποθεσιών με ιστορική και πολιτιστική σημασία, ένα πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και δεκαετίες στην Κίνα και επισήμως εντάχθηκε στο εθνικό σχέδιο της χώρας για τον τουρισμό το 2024.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ προωθεί σταθερά τον «κόκκινο τουρισμό» από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, το 2012, ενισχύοντας σε πανεθνικό επίπεδο τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα αυτού, που άλλοτε αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος των κατά τόπους κυβερνήσεων και ως επί το πλείστον εγχώριων επισκεπτών. Ως αποτέλεσμα της δομημένης αυτής προώθησης, τα «κόκκινα αξιοθέατα», από μνημεία της κομμουνιστικής επανάστασης έως δέντρα που φύτεψαν πρώην ηγέτες της χώρας, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

 

Ξεναγοί

Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες απαγόρευσαν τα ταξίδια ξένων επισκεπτών, το 2020, αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας επέλεξαν 100 από τους κορυφαίους ξεναγούς της χώρας για να εργαστούν στον «κόκκινο τουρισμό». Οσοι επιλέχθηκαν ταξίδεψαν στο Πεκίνο για να λάβουν περαιτέρω εκπαίδευση με στόχο να εξοπλιστούν με δεξιότητες και να αποτελέσουν, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, «ένα σταθερό κληρονόμο του κόκκινου γονιδίου, έναν υπέροχο αφηγητή κόκκινων ιστοριών, ένα ζωντανό διερμηνέα του κόκκινου πνεύματος και έναν ισχυρό ηγέτη της κόκκινης τάσης».

«Το 2020, ο αριθμός των κόκκινων τουριστών ξεπέρασε τους 100 εκατ. και συνέβαλαν στο 11% του εγχώριου τουρισμού», υποστηρίζει στο CNN η Μίμι Λι, καθηγήτρια του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ειδική στην κινεζική τουριστική πολιτική.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τη βιομηχανία τουρισμού καθώς συνέπεσε με τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Ιούλιο. Ετσι, ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες για τον «κόκκινο τουρισμό» προωθούνται κάθε εβδομάδα, ενισχύοντας την υπάρχουσα τάση. Η «Ctrip», η μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα κρατήσεων, παρουσίασε 100 μοναδικές διαδρομές «κόκκινων προσκυνητών» και μερικές από τις οργανωμένες περιηγήσεις περιλαμβάνουν εμπειρίες, όπως η απαγγελία του όρκου εισόδου στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και επαναστατικά τραγούδια. Η εταιρία προέβλεψε ότι η εκστρατεία θα προσελκύσει 50 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2021.

Η Λι λέει ότι το πρώτο κύμα «κόκκινου τουρισμού» επικεντρώθηκε κυρίως στην εκπαίδευση, καθώς είναι μια υποχρεωτική δραστηριότητα για κυβερνητικούς αξιωματούχους και φοιτητές, ωστόσο το κοινό έχει αρχίσει να αλλάζει. Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τοποθεσίες ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, όχι επειδή τους ζητείται, αλλά επειδή θέλουν. Σύμφωνα με στοιχεία της ταξιδιωτικής πλατφόρμας «Tongcheng-Elong», οι ταξιδιώτες ηλικίας 21 έως 30 ετών κάλυψαν το 40% των κρατήσεων και αναζητήσεων που σχετίζονται με τον «κόκκινο τουρισμό» κατά τις πρόσφατες διακοπές της Πρωτομαγιάς.

 

Μονόπλευρη αφήγηση

Ενώ η εκμάθηση της εθνικής τους Ιστορίας είναι πολύ σημαντική για τουρίστες σε όλο τον κόσμο, η διαφορά είναι ότι οι «κόκκινες τοποθεσίες» προσφέρουν σχεδόν πάντα μια μονόπλευρη αφήγηση. Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι το εθνικό σχέδιο προώθησης επικεντρώνεται στους ένδοξους θριάμβους των κομμουνιστών ηγετών, παραβλέποντας τις αποτυχίες τους, ενώ διαστρεβλώνουν και ιστορικά γεγονότα.

«Το κινεζικό καθεστώς σίγουρα θα ήθελε να προωθήσει τον “κόκκινο τουρισμό” τόσο για εμπορικούς όσο και για ιδεολογικούς σκοπούς», λέει στο CNN ο Σίμον Σεν, ένας σημαντικός πολιτικός σχολιαστής από το Χονγκ Κονγκ και ιδρυτής της εταιρίας διεθνών σχέσεων «Glocal Learning Office».«Θεωρείται βασικό θέμα της πατριωτικής εκπαίδευσης. Το πόσο αποτελεσματική είναι αποτελεί μια άλλη ερώτηση». Ομως, η Λι επιμένει ότι η χρήση ιστορικών τοποθεσιών και αξιοθέατων ως μέσων «εκπαίδευσης» των πολιτών δεν αποτελεί αποκλειστική πρακτική της Κίνας. Αυτό στο οποίο η χώρα υστερεί είναι το εξελιγμένο μάρκετινγκ. «Σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, το κάνουν πιο έμμεσα», τονίζει. «Νομίζω ότι είναι κάτι που η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ή να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια. Δεν αισθάνεστε πολύ καλά αν νιώθετε ότι σας ζητείται να πιστέψετε κάτι».

Ο Ζανγκ Γιου, γενικός γραμματέας του ανεξάρτητου κινεζικού κέντρου «PEN» με έδρα τη Σουηδία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Voice of America» -νωρίτερα μέσα στον μήνα- ότι ο «κόκκινος τουρισμός» είναι αποτελεσματικός στο να κάνει τους επισκέπτες να πιστέψουν στην κομμουνιστική εκδοχή της αλήθειας. «Το πιο αποτελεσματικό κομμάτι του είναι ότι δεν είναι όλα ψεύτικα», προσθέτει. «Οι ταξιδιωτικοί χώροι είναι μισοί πραγματικοί, μισοί ψεύτικοι. Σκοπός είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα η χώρα έχει τελειώσει».

Ο Μάικ Ρόμπινσον, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ironbridge» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για τον πολιτιστικό τουρισμό της Κίνας, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολυπλοκότητες και ανωμαλίες στον «κόκκινο τουρισμό» ή σε οποιαδήποτε μορφή τουρισμού που συνδέεται τόσο στενά με μία μόνο ιδεολογία.

Δημοφιλείς προορισμοί στην Κίνα

Η Λίμνη Νανού στο Ζετζιάνγκ στην Aνατολική Κίνα, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μία βάρκα το 1921, το Σαοσάν, τόπος καταγωγής του Μάο Τσετούγνκ, το Τζινγκανγκσάν, η πόλη όπου τα ηγετικά μέλη του Κόμματος εγκαθίδρυσαν τις πρώτες θέσεις τους για την επανάσταση, είναι λίγα μόνο από τα σημεία ενδιαφέροντος που προωθεί ο «κόκκινος τουρισμός» στη χώρα.

Μονο η περιοχή Γιανάν, το μέρος που «γεννήθηκε» η κομμουνιστική επανάσταση  της Κίνας, έχει 140 «κόκκινα σημεία», όπως το Μουσείο Επανάστασης Γουαντζγιαπίνγκ, το Ορος Φενγκχουάνγκ – η τοποθεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα. Το πρόγραμμα «κόκκινου τουρισμού» φαίνεται να έχει αποτελέσματα καθώς η ανάπτυξη στη Γιανάν τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. O αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε από 40,25 εκατ. το 2016 σε 73,08 εκατ. το 2019.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κίνα: Ανακαλύφθηκε γιγάντιος προϊστορικός ρινόκερος- Ήταν πιο ψηλός και από καμηλοπάρδαλη

Μαρίνα Μπενέκου

Εκστρατεία για εμβολιασμό εφήβων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Λάμπρος Κατσαρός

Κίνα: Ένας νεκρός και 7 αγνοούμενοι σε δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Λατινική Αμερική: «Αγκάθι» το λαθρεμπόριο κάκτων

Λάμπρος Κατσαρός

Ο εφιάλτης της νυχτερίδας – Από Κίνα, Φιλιππίνες ή Ινδία θα ξεκινήσει η νέα πανδημία

Λάμπρος Κατσαρός

Κίνα: Ελέφαντες που ξέφυγαν από καταφύγιο σπέρνουν την καταστροφή [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Κίνα: Πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

Κορονοϊός – Χαμός για την προέλευσή του: Η έρευνα του ΠΟΥ, η διορία Μπάιντεν και η απάντηση της Κίνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Tesla ανοίγει κέντρο δεδομένων στην Κίνα και οι Κινέζοι φοβούνται για…κατασκοπεία