ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Πλατφόρμα DEPOP: Εξαγόρασαν το «βασίλειο» των μεταχειρισμένων με 1,6 δισ. δολάρια

Πλατφόρμα DEPOP: Εξαγόρασαν το «βασίλειο» των μεταχειρισμένων με 1,6 δισ. δολάρια

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Η αγορά παλαιών πραγμάτων κερδίζει ολοένα έδαφος στην Generation Z (δηλαδή σε όσους έχει γεννηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά το 2000) τόσο για πρακτικούς όσο και για λόγους μόδας.

Ανέκαθεν η αγορά προϊόντων από «δεύτερο χέρι» ήταν μέρος του λιανεμπορίου. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 το πρώτο μας αυτοκίνητο ήταν συνήθως μεταχειρισμένο, ώσπου να φτιάξουμε την οικονομική βάση, που θα μας επιτρέψει να περάσουμε στο «καινούργιο». Τώρα η οικονομική κρίση και η συνειδητοποίηση της νέας γενιάς ότι δεν θα απολαύσει την καταναλωτική ευδαιμονία των πατεράδων της έχει δώσει άνθηση σε διαδικτυακές αγορές μεταπώλησης μεταχειρισμένων αγαθών, ακόμη και «φιρμάτων».

Αποκορύφωμα αυτής της τάσης ήταν η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα της εξαγοράς της, δημοφιλούς στη νεολαία, εταιρίας Depop από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Etsy, η οποία απευθύνεται κυρίως στους 40άρηδες, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Η Depop είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταπώλησης κυρίως ρούχων και άλλων αντικειμένων, με πελάτες κατά 90% μικρότερους των 26 ετών. Διαλέγουν ό,τι παλιό έχουν στην ντουλάπα τους (ή κάτι που απλώς βαρέθηκαν) και ενισχύουν το εισόδημά τους πουλώντας το στην εταιρία, η οποία με τη σειρά της το μεταβιβάζει σε νέους αγοραστές.

Αυτό το αλισβερίσι θα ήταν ανέφικτο αν δεν είχε προηγηθεί η έκρηξη των social media, που πολλαπλασίασε την επικοινωνία μεταξύ των νέων και την ανταλλαγή ιδεών για τις νέες τάσεις μόδας και τρόπου ζωής. Τα μέγιστα συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή η πανδημία, που άφησε πέρυσι άνεργους εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν σε ευρηματικές ιδέες – ακόμη και σε καμουφλαρισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προοπτικά, πάντως, η Etsy θέλει να απευθυνθεί σε και σε υψηλότερα εισοδήματα, υπολογίζοντας ότι το 2035 το 40% των ευκατάστατων πελατών της θα προέρχεται από την Generation Z. Για την ιστορία, η Depop ιδρύθηκε το 2011, με καθαρά έσοδα 70 εκατ. δολάρια το 2020, ενώ τα κέρδη της Etsy ήταν 1,7 δισ.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter