Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Σοκάρει έρευνα BBC: Εκατοντάδες ανήλικοι εμφανίζονται στο OnlyFans

OnlyFans

Newsroom eleftherostypos.gr

Έρευνα του BBC αποκάλυψε πως εκατοντάδες ανήλικοι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα OnlyFans για να ανεβάσουν δικό τους πορνογραφικό υλικό.

Η βρετανική ιστοσελίδα φιλοξενεί περισσότερους από 1.000.000 «δημιουργούς» οι οποίοι αναρτούν βίντεο και εικόνες ποικίλου περιεχομένου, που στην πλειοψηφία του όμως πρόκειται για πορνογραφία.

Το υλικό αυτό καθίσταται διαθέσιμο στους συνδρομητές της πλατφόρμας, οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίες συνδρομές στον εκάστοτε λογαριασμό που θέλουν να ακολουθήσουν.

To OnlyFans διατηρεί το 20% των εσόδων από τις συνδρομές, με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται στον εκάστοτε «δημιουργό».

Μες στην πανδημία, η σελίδα κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής, με τους χρήστες της (συνδρομητές και δημιουργούς) να έχουν ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια.

Ορισμένοι από τους δημιουργούς έχουν καταφέρει να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσα από την πλατφόρμα, ενώ για άλλους, η δραστηριότητά τους στο OnlyFans καταφέρνει να τους εξασφαλίσει τουλάχιστον τα προς το ζην, ή  λειτουργεί γι’ αυτούς σαν μια δεύτερη δουλειά.

Τυπικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί κανείς το OnlyFans, εάν είναι κάτω των 18 ετών, ωστόσο η έρευνα έδειξε πως τα πρωτόκολλα ασφαλείας της σελίδας σχετικά με το ηλικιακό όριο μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν, ακόμη και από μικρότερους χρήστες.

«Όλα ξεκίνησαν με μερικές φωτογραφίες των ποδιών μου»

Το BBC αναφέρει, χαρακτηριστικά, την περίπτωση μιας 17χρονης από την νοτιανατολική Αγγλία, η οποία κατάφερε να βγάλει περισσότερες από 5.000 λίρες μέσω του OnlyFans, προτού η τράπεζα «παγώσει» τον λογαριασμό της.

Αρχικά, η 17χρονη περιοριζόταν στο να πουλάει εικόνες με τα πόδια της, προχωρώντας, με τον καιρό, στην ανάρτηση πιο τολμηρού υλικού, όπως βίντεο στα οποία η ίδια αυνανιζόταν και χρησιμοποιούσε σεξουαλικά βοηθήματα.

Με τα λεφτά που έβγαζε, η κοπέλα επιδιδόταν σε αγορές επώνυμων ρούχων, τα οποία δώριζε και στο αγόρι της, με το οποίο πλέον έχει χωρίσει.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της κοπέλας ενημερώθηκε προσφάτως και η μητέρα της, στην οποία μίλησε η ίδια η 17χρονη.

Μιλώντας στο BBC, η μητέρα δήλωσε «σοκαρισμένη όπως θα ήταν και κάθε άλλη μητέρα».

«Πάνω απ’ όλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς θα πλήρωνε τόσα λεφτά για αυτό το πράγμα», σχολίασε.

Η μητέρα επισήμανε, επίσης, ότι, αν και η ίδια δεν εγκρίνει το να χρησιμοποιεί η κόρη της τη σελίδα, εντούτοις καταλαβαίνει γιατί τη χρησιμοποιεί τόσος κόσμος- δεδομένων των ποσών που μπορούν να κερδηθούν.

Όσον αφορά την κόρη της, η μητέρα αποκάλυψε ότι «είχε πολλά προβλήματα μεγαλώνοντας» και ότι, κάποτε, γυμνές φωτογραφίες της είχαν κάνει το γύρο του σχολείου της, χωρίς την έγκρισή της.

Για να φτιάξει λογαριασμό στο OnlyFans, παρά την ηλικία της, η 17χρονη είχε χρησιμοποιήσει ένα ψεύτικο δίπλωμα οδήγησης.

Το OnlyFans, από μεριάς του, εξήγησε ότι λόγω «παράλειψης» των τεχνικών του, η ηλικία της κοπέλας δεν είχε ελεγχθεί προσεκτικότερα.

Τελικά, ο λογαριασμός της 17χρονης κατέβηκε από τη σελίδα, μόνο αφότου το OnlyFans έλαβε μια ανώνυμη αναφορά από χρήστη των social media, στην οποία καταγγελλόταν το νεαρό της ηλικίας της «δημιουργού».

Όταν το διαβατήριο της γιαγιάς γίνεται «εισιτήριο» για πορνογραφικές ιστοσελίδες

Πέραν της ιστορίας με την 17χρονη, οι περιπτώσεις των ανήλικων που χρησιμοποιούν το OnlyFans είναι πάμπολλες, όπως αποκαλύπτουν βρετανικές υπηρεσίες πρoστασίας ανηλίκων και αστυνομικές υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, με τις οποίες ήρθε σε επαφή το BBC.

Μια 14χρονη, για παράδειγμα, είχε αξιοποιήσει το διαβατήριο της…γιαγιάς της για να μπορέσει να φτιάξει τον δικό της λογαριασμό, με τα έσοδά της από το OnlyFans επίσης να καταλήγουν στον τραπεζικό λογαριασμό της γιαγιάς, από όπου η 14χρονη τα μετέφερε σ’ έναν δικό της.

Σχετικά με την περίπτωση αυτή, το OnlyFans δήλωσε πως επρόκειτο για μια «απάτη» στην οποία συμμετείχαν και άλλοι, εκτός από την 14χρονη, ενώ, με αφορμή το γεγονός, τόνισε πως θα αναβαθμίσει την ασφάλειά του ώστε κάτι παρόμοιο να μην ξανασυμβεί.

Βέβαια, το BBC αναφέρει πως, δοκιμάζοντας τα νέα συστήματα ασφαλείας του OnlyFans, οι ερευνητές του κατάφεραν να δημιουργήσουν προφίλ για μια 17χρονη, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της 26χρονης αδερφής της- ένα προφίλ που φυσικά δε χρησιμοποιήθηκε τελικά από κανέναν.

Το «καμουφλάρισμα» των παιδιών που εμφανίζονται σε βίντεο ενηλίκων

Ένα ακόμη συχνό φαινόμενο στο OnlyFans είναι αυτό των ανήλικων χρηστών που κάνουν το «ντεμπούτο» τους συμμετέχοντας σε βίντεο ενηλίκων, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την δυνατότητα ελέγχου του τι συμβαίνει.

Σε αρκετές- αλλά όχι, φυσικά, όλες- τις περιπτώσεις, τα ανήλικα άτομα επιλέγουν συνειδητά να αναρτήσουν το υλικό τους στην σελίδα- Όσο γίνεται να είναι συνειδητή μια τέτοια επιλογή, σε αυτές τις ηλικίες.

«Ξέρω ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά της ηλικίας μου το να ανεβάζουν τέτοιες εικόνες και δεν θέλω να μιλήσω για το τι ανεβάζω εγώ, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος να βγάλω λεφτά», είχε πει ένα 13χρονο κορίτσι, μιλώντας σε σύμβουλο της Πρόνοιας.

«Κάποιες κοπέλες έχουν χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram και πρέπει να βγάζουν τρελά λεφτά από αυτό. Θέλω να γίνω σαν και αυτές», προσέθετε η 13χρονη.

«Ένας φίλος μου ήταν 17 και η κοπέλα του ήταν 18. Έκαναν σεξ, το βιντεοσκοπούσαν και το ανέβαζαν στο OnlyFans, στον λογαριασμό της κοπέλας», είπε στο BBC ένα 17χρονο αγόρι.

«Ο φίλος μου είχε ενθουσιαστεί με τα λεφτά που έβγαζε και με παρακινούσε να κάνω το ίδιο. Μου έλεγε: “Φίλε, θα είναι το πιο εύκολο χρήμα που θα βγάλεις στη ζωή σου”. Μου αγόραζε δώρα και μου έλεγε, για παράδειγμα: “Να, αυτό σ’ το πήρα με τα λεφτά που έβγαλα από το βίντεο που πουλήσαμε σε κάποιον γέρο».

Trafficking, εκβιασμοί και παραποιημένες φωτογραφίες

Σύμφωνα με έγγραφα από υπηρεσίες πρόνοιας που έχουν ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις, πολλά από τα παιδιά που βρέθηκαν- με ή χωρίς την έγκρισή τους- στο OnlyFans αποτελούν θύματα προηγούμενης σεξουαλικής κακοποίησης, με πολλά από αυτά να παρουσιάζουν πλέον προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοκτονικές τάσεις.

Κάποια από τα παιδιά είχαν παραπονεθεί για το γεγονός ότι οι φωτογραφίες τους είχαν ανέβει στο OnlyFans από τρίτους, πολλές φορές στα πλαίσια εκβιασμού.

«Ανέβασε γυμνά σου στο OnlyFans, ή θα στείλουμε εικόνες με τη φάτσα σου στην οικογένειά σου», έλεγαν κάποιοι συνδρομητές σε μια 17χρονη, σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η ίδια στην αστυνομία.

Σε άλλες καταγγελίες που είχαν γίνει από άτομα της ίδιας ηλικίας, οι κατηγορούμενοι έπαιρναν φωτογραφίες με τα πρόσωπα των ανηλίκων και τις μοντάριζαν πάνω σε σώματα τρίτων, π.χ. ενηλίκων πορνοστάρ.

Στις πιο ακραίες των περιπτώσεων, ορισμένα παιδιά που αγνοούνται έχουν επίσης εμφανιστεί σε πορνογραφικό υλικό που αναρτάται στο OnlyFans.

Μερικές φορές, οι υποθέσεις αυτές εξιχνιάζονται και διαπιστώνεται πως συνδέονται με περιστατικά trafficking- όπως είχε συμβεί με την περίπτωση μιας 16χρονης, η οποία έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από ένα 20χρονο ζευγάρι που πούλαγε γυμνές φωτογραφίες της στην ιστοσελίδα.

Πριν από 2 χρόνια, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την επιβολή προστίμων έως και 18 εκατ. λιρών στις ιστοσελίδες που «αποτυγχάνουν να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή».

Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος ανησυχεί για το κατά πόσον ο νόμος αυτός θα εφαρμόζεται εγκαίρως σε κάθε περίπτωση και χωρίς να αφήνει τα περιθώρια στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να τη «γλιτώσουν».

«Ο νόμος δεν μας παρέχει καμιά εγγύηση ότι το OnlyFans θα κάνει κάτι περισσότερο απ’ όσα κάνει ήδη, για την υποτιθέμενη ασφάλεια των χρηστών του. Το ενδεχόμενο μιας καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου για 3-4 ακόμη χρόνια, όπως φαίνεται πιθανό να γίνει, είναι ακόμη πιο απαράδεκτο. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε απλώς να κατηγορεί τις εταιρείες, αλλά να έχει αναλάβει η ίδια δράση από νωρίς», λέει ο Γραμματέας του Συνασπισμού Οργανώσεων για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο, Τζον Καρ.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Χαλκιδική: ΕΔΕ για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης στο Νοσοκομείο Πολυγύρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγκόσμιοι πρωταθλητές του σεξ οι Έλληνες, σύμφωνα με τη βρετανική «The Sun»- Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Μαρίνα Μπενέκου

Ραφήνα: Θρίλερ με τον 44χρονο που βρέθηκε κρεμασμένος – Η συγκλονιστική ιστορία του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες καταγγελίες για κύκλωμα που μοιράζει πλαστά πιστοποιητικά και rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Allie Rae, η νοσοκόμα που…θριάμβευε στο OnlyFans και έχασε τη δουλειά της

Μαρίνα Μπενέκου

OnlyFans: Βάζει τέλος στο πορνό από τον Οκτώβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά στην Αττική: Εισαγγελική έρευνα για την δικηγόρο που «προσευχόταν να καεί η Εκάλη και το Καστρί»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Έρευνα: Ο πλήρης εμβολιασμός αποτρέπει κατά 50% τη μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom