Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας

Σύνταγμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Το τρέχον Σύνταγμα της Χιλής χρονολογείται στην εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ και οι διαμαρτυρίες για την αλλαγή του είχαν, τον τελευταίο καιρό, ενταθεί.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ένα από τα βασικά αιτήματα των μαζικών πορειών διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιηθεί στη Χιλή το 2019 και έλαβαν διεθνή προβολή.

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια ημέρα-κλειδί για την διαδικασία της Αναθεώρησης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τα μέλη του σώματος που θα αναλάβει να γράψει το νέο χιλιανό Σύνταγμα.

Στις εκλογές αυτές, οι υποψήφιοι νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα της Χιλής κατέκτησαν μόλις το 1/4 των εδρών του αναθεωρητικού σώματος, ενώ τα 2/3 των εδρών θα καταλάβουν ανεξάρτητοι και αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι.

Ο Πρόεδρος της Χιλής και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν μια μείζονα ιστορική στιγμή της χώρας και ένα ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, ενώ σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι τόσο το δικό του, όσο και άλλα παραδοσιακά κόμματα δεν κατάφεραν να «συντονιστούν με τις απαιτήσεις και τις φιλοδοξίες του κόσμου».

Η απόφαση αναθεώρησης του Συντάγματος ελήφθη μέσω δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, στο οποίο το 78% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της αλλαγής.

Οι αναταραχές του 2019, οι οποίες είχαν ξεσπάσει με αφορμή την αύξηση στις τιμές των κομίστρων του μετρό, εστίαζαν στην ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος που οι πολίτες θεωρούν παρωχημένο και πηγή μεγάλων των μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων που πλήττουν τη χιλιανή κοινωνία.

Τα τελευταία 20 χρόνια, τα ποσοστά ανέχειας στη Χιλή έχουν μειωθεί δραματικά και οι Χιλιανοί απολαμβάνουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Παρόλα αυτά, η Χιλή παραμένει μια από τις χώρες του κόσμου με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών τους.

Εκατομμύρια πολίτες της Χιλής είναι αντιμέτωποι με υψηλά ιδιωτικά χρέη, που προκύπτουν, συχνά, από την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση ή για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Πάνω απ’ όλα, οι Χιλιανοί θεωρούν πως το τρέχον Σύνταγμα της χώρας τους πλήττει τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά το νέο Σύνταγμα, οι πολίτες αιτούνται μεταρρυθμίσεις που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και την εργασιακή νομοθεσία- μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των παραδοσιακών επενδυτών.

Τα κόμματα της Αριστεράς επιθυμούν την αύξηση του κρατικού ελέγχου, όσον αφορά τους ορυκτούς και άλλους φυσικούς πόρους (η Χιλή είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο) και μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις και την κοινωνική πρόνοια.

Από την άλλη, η Δεξιά της Χιλής υποστηρίζει ότι το τρέχον σύστημα της ελεύθερης αγοράς αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην ομιλία του για το εκλογικό αποτέλεσμα,  Πρόεδρος Πινιέρα αναγνώρισε μεν την «αδυναμία» των παραδοσιακών κομμάτων να «αφουγκραστούν» σωστά τα αιτήματα των πολιτών, τόνισε ωστόσο ότι οι «ακραίες αλλαγές» θα μπορούσαν να απειλήσουν τη φήμη της χώρας ως μιας εξ αυτών με την μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.

Η επιτροπή αναθεώρησης, αποτελούμενη από 155 μέλη, έχει 9 μήνες στη διάθεσή της και δικαίωμα μιας μοναδικής παράτασης 3 μηνών, προκειμένου να στοιχειοθετήσει το νέο Σύνταγμα.

Το πρώτο προσχέδιο του Συντάγματος θα τεθεί, έπειτα, σε δημόσια ψήφιση, σε εκλογές που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου.

Εάν οι πολίτες απορρίψουν την αναθεώρηση, το τρέχον Σύνταγμα της Χιλής θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συλλογή υπογραφών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χιλή: Πρόταση παύσης του Προέδρου Πινιέρα λόγω της εμπλοκής του στα Pandora Papers

Μαρίνα Μπενέκου

Αισιόδοξος ο Όλαφ Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση φωτεινού σηματοδότη πριν από τα Χριστούγεννα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Η νέα 60μελής επιτροπή για την πανδημία – Επικεφαλής ο Τσιόδρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μακρόν: Επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Τσεχία: Μετεκλογικό «θρίλερ» για τον Μπάμπις- O Πρόεδρος Ζέμαν στο νοσοκομείο

Μαρίνα Μπενέκου

Εκλογές σε 5 Mητροπόλεις με κάλεσμα σε ενότητα – Ποιοι δίνουν μάχη σε Περιστέρι, Καστοριά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φράνσις Χάουγκεν: Αναμένεται να καταθέσει για τον ρόλο του Facebook στα γεγονότα του Καπιτωλίου

Μαρίνα Μπενέκου

Σύνταγμα: Επεισόδια και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom