ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκαν στα μισά τα θύματα τροχαίων την τελευταία 10ετία

Τροχαία δυστυχήματα: Μειώθηκαν στα μισά τα θύματα την τελευταία 10ετία

Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Τη δεκαετία 2010-2020 η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που πέτυχε το στόχο της Ε.Ε. να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα άνω του 50%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, στην Ελλάδα ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010 σε 54 θύματα/εκατομμύριο το 2020. Πρόκειται μακράν για την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε., αν και η χώρα μας βρίσκεται μαζί με την Κύπρο στην έκτη θέση σε αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Επιτροπής, το 2020 έχασαν στην Ε.Ε. τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα 18.800 άτομα. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 17% σε σύγκριση με το 2019, που σημαίνει ότι σχεδόν 4.000 λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. (σε σύγκριση με το 2019). Στην Ελλάδα ο αριθμός μειώθηκε από 64 σε 54 άτομα, ήτοι μείωση της τάξης του 16% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Κατά τη δεκαετία μεταξύ του 2010 και του 2020, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε κατά 36%. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου μείωσης των θανάτων κατά 50% που είχε τεθεί για την εν λόγω δεκαετία. Μόνο η Ελλάδα (54%) υπερέβη το στόχο, ακολουθούμενη από την Κροατία (44%), την Ισπανία (44%), την Πορτογαλία (43%), την Ιταλία (42%) και τη Σλοβενία (42%). Συνολικά, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση κατά 40% ή περισσότερο.

Ωστόσο, στην Ε.Ε. σημειώθηκαν 42 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, γεγονός που σημαίνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η ήπειρος με τους ασφαλέστερους δρόμους στον κόσμο. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος υπερβαίνει τους 180 θανάτους.

Παρά το γεγονός ότι οι πρωτοφανείς εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2020 οδήγησαν σε ορισμένες αλλαγές στην κατάταξη των χωρών όσον αφορά το ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (18 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων), ενώ η Ρουμανία (85 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό το 2020. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 42 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.

Η μείωση του όγκου της κυκλοφορίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, είχε σαφή αντίκτυπο, αν και μη μετρήσιμο, στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Ωστόσο, προκαταρκτικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν, παραδείγματος χάριν, ότι αυξήθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα το 2020 παρά τον χαμηλότερο όγκο της κυκλοφορίας. Πράγματι, τα στοιχεία σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. υποδηλώνουν επίσης αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων, ιδίως υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, σε περιόδους κατά τις οποίες είχαν επιβληθεί μέτρα εγκλεισμού.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., το 70% περίπου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε αστικές περιοχές αφορά ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, μεταξύ των οποίων οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλάτες.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διόδια: Πάνω από 300 αυτοκίνητα υποχρεώθηκαν σε αναστροφή στην Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Μετακινήσεις Πάσχα: Ξεχάστε ελιές, γιατρούς… – Ποιες κόπηκαν, ποιες εξαιρούνται

Μιχάλης Μάρδας

Πάσχα στην πόλη: Τα μπλόκα στα διόδια και οι ευφάνταστες δικαιολογίες

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτες δικαιολογίες από οδηγούς στα διόδια – Λένε πως τους… κλέψανε για να πάνε σε άλλο νομό το Πάσχα

Evanthia Karra

Τροχαία Αττικής: 127 παραβάσεις σε νέα επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο

Ανδρέας Ντίνης

Σε… πίστες αγώνων μετέτρεψαν τους άδειους δρόμους της Αθήνας – Έτρεχαν με 184 χιλιόμετρα

Tinad

Παρέλαση: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα 24-25 Μαρτίου- Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Μιχάλης Μάρδας

Τροχαίο στην Βουλή: : Εκτός Τροχαίας ο τροχονόμος που είχε επεισόδιο με ντελιβερά – Σε εξέλιξη ΕΔΕ

Ανδρέας Ντίνης

Καιρός – «Μήδεια»: Αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης