ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Οι χρησμοί Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ο φόβος της για «αυτογκόλ»

Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει με αυξανόμενο ρυθμό τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (PEPP) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν σύντομα ορατά, διαβεβαίωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τα κράτη-μέλη αφενός να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους και αφετέρου να επιταχύνουν την προετοιμασία των εθνικών σχεδίων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προκειμένου να ξεκινήσει η χρηματοδότησή τους με τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατόν.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις της Ευρωπαίας αξιωματούχου έγιναν χθες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής, όπου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τη αρχή της κρίσης, δηλαδή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε την ενεργοποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ενεργητικού, επισήμανε στους ευρωβουλευτές, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τους επόμενους μήνες.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 είπε ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο, συνέχισε, οι εκστρατείες εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων μάς κάνουν αισιόδοξους.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί 4% φέτος, 4,1% το 2022 και 2,1% το 2023, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν και καθοδικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με την ταχύτητα μετάδοσης των παραλλαγών του κορονοϊού.

Για τον πληθωρισμό είπε ότι αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ θα ισορροπήσει από τις αρχές του 2022. Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ κάνουν λόγο για πληθωρισμό 1,5% το 2021, 1,2% το 2022 και 1,4% το 2023.

Τα επιτόκια

Αναφορικά με τις αποφάσεις της περασμένης βδομάδας, υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ έκρινε πως έπρεπε να προλάβει τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜμΕ, που έχουν λιγότερα εργαλεία πρόσβασης σε δανεισμό.

Δεν είναι επιθυμητή η άνοδος των επιτοκίων στις αγορές πριν από την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της αύξησης των αγορών μέσω του PEPP θα γίνουν σύντομα ορατά.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι εφόσον αποκατασταθεί η κατάσταση σε σχέση με τα επιτόκια και παραμείνουν στα επιθυμητά επίπεδα, μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί όλο το ποσό του PEPP, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν δεν διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια, όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί, αλλά και αυξηθεί το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος.

Σταδιακή απόσυρση

Σε σχέση με την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις ευπάθειες που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών γιατί αυτό συνδυαστικά θα καταστήσει πιο αποτελεσματική και την πολιτική της ΕΚΤ.

Η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις πρέπει να γίνει σταδιακά και εφόσον κατευθυνόμαστε σε μια βιώσιμη ανάκαμψη, ανέφερε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τα κράτη- μέλη να επιταχύνουν την προετοιμασία των σχεδίων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν το συντομότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προέτρεψε επίσης τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν άμεσα τη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, ώστε να μπορέσει η Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τους πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού ως εγγύηση στις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, κληθείσα να πάρει θέση σχετικά με τις διάφορες απόψεις οικονομολόγων περί διαγραφής χρέους και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΚΤ σε κάτι τέτοιο, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε απολύτως κατηγορηματική, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι παράνομη και απαγορεύεται από τη Συνθήκη. Μάλιστα προειδοποίησε ότι με τέτοιες συζητήσεις υπονομεύουμε την ίδια τη θέση μας και την αξιοπιστία της ΕΚΤ, βάζουμε «αυτογκόλ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανάπτυξη έως 4,8% του ΑΕΠ «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

20 δισ. ευρώ αντλήθηκαν στην έκδοση ομολόγου για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα με το πρόγραμμα ανάπτυξης

Kon

Στον… δρόμο της ανάκαμψης: Ξεμπλοκάρονται αποκρατικοποιήσεις, προωθούνται ιδιωτικές επενδύσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο για το Tαμείο Aνάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα πρώτα βήματα για το αναπτυξιακό άλμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Moody’s: Καμπανάκι για χρέος, εύσημα για μεταρρυθμίσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Στα… σκαριά έργα και μεταρρυθμίσεις 3,5 δισ. ευρώ

Kon

Πρόοδος και οπισθοδρόμηση, ανάπτυξη και στασιμότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom