Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Συνέντευξη–μαχαιριά για τον θεσμό της μοναρχίας

Μαρκλ

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Η συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν δεν ήταν απλώς το γεγονός της εβδομάδας και ένα σοβαρό πλήγμα στην καρδιά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ηταν, επίσης, μια αφορμή να αναδυθούν οι διαφορετικές απόψεις του βρετανικού λαού αλλά και του πολιτικού κόσμου για τη μοναρχία.

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τη συνέντευξη, που «η βασίλισσα των τοκ σόου», Οπρα Γουίνφρεϊ, μετέτρεψε σε σημαντική διεθνή αποκλειστικότητα. Στις δύο ώρες που διήρκεσε η συνομιλία της με τους «απόκληρους» του Μπάκιγχαμ, η Οπρα παρουσίασε -με άψογη παραγωγή- ένα δράμα που συνέβαινε επί σχεδόν τρία χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού και μια κατάφωρη αδικία, που, επιπλέον, προσβάλλει τη σύγχρονη αντίληψη περί ισότητας και πολιτικής ορθότητας. Οι «ανησυχίες» ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας για το χρώμα που θα είχε το δέρμα του γιου των Σάσεξ (του δούκα και της δούκισσας Χάρι και Μέγκαν) ήταν το ζήτημα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το Ουέστμινστερ έως τον Λευκό Οίκο. Η Μέγκαν Μαρκλ ήταν ήρεμη αλλά αποφασισμένη να αποδείξει πως δεν ήταν η κακότροπη Αμερικανίδα που παρουσίαζαν οι ταμπλόιντ. Και ο πρίγκιπας Χάρι τής κρατούσε το χέρι περιγράφοντας πόσο υπέφερε η σύζυγός του και πως δεν άντεξε να ζήσει για δεύτερη φορά μια τραγωδία, που του θύμιζε όσα άσχημα έζησε η μητέρα του.

Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τη λύπη του για όλα αυτά και τόνισε πως θα ασχοληθεί σοβαρά με τις καταγγελίες περί ρατσιστικής συμπεριφοράς εντός του παλατιού. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και όσο και να υπερβάλλουν τα ρεπορτάζ του Τύπου, το μαχαίρι μπήκε βαθιά στη βρετανική μοναρχία, που ζει τις χειρότερες στιγμές της μετά τον θάνατο της αγαπημένης «πριγκίπισσας του λαού». Ο συγγραφέας του στέμματος, Ρόμπερτ Λάσεϊ, υπογράμμισε ότι όσα είπαν ο Χάρι και η Μέγκαν θα μείνουν για πολύ καιρό στην επικαιρότητα και θα πλήξουν το παλάτι, γιατί αφορούν όλη τη βασιλική οικογένεια, όχι μόνο μερικά πρόσωπα.

Δημοφιλία

Η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει δημοφιλής (πάνω από το 60% των Βρετανών τη σέβεται και τη θεωρεί σημαντική προσωπικότητα) όμως ποιο θα είναι το μέλλον ενός θεσμού που μοιάζει απαρχαιωμένος και εξαιρετικά εσωστρεφής;

Σε μια δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία, αμέσως μετά την προβολή της συνέντευξης, φάνηκε καθαρά η διαφορετική τοποθέτηση που είχαν οι ερωτηθέντες, ανάλογα με την ηλικία και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 48% των Βρετανών ηλικίας 18-24 και το 28% της ηλικιακής ομάδας 25-49 έδειξαν μεγάλη συμπάθεια στη Μέγκαν και τον Χάρι. Αντίθετα, στους πολίτες άνω των 65 ετών, μόνο το 9% τάχθηκε με την πλευρά «των Σάσεξ». Επίσης, το 38% των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος υποστήριξε το ζευγάρι έναντι του 64% των Συντηρητικών που τάχθηκε με το παλάτι. Η δεύτερη διαπίστωση της σφυγμομέτρησης, ίσως, να μην προβληματίζει τόσο τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Κάρολο – θεωρείται αναμενόμενη η πολιτική χροιά των φιλομοναρχικών. Ομως, η απόσταση που αισθάνονται από το Μπάκιγχαμ οι νέοι Βρετανοί φαίνεται ότι θα απασχολήσει πολύ τη βασιλική οικογένεια. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το μέλλον που έρχεται», έλεγε ένας πρώην υπουργός των Τόρις, απευθυνόμενος τόσο στο κόμμα του όσο και στο παλάτι. «Οι νέοι και οι μειονότητες θα ταχθούν με τη Μέγκαν και, αν δεν το καταλάβουμε, αυτό θα μας στοιχίσει», πρόσθετε.

Δεν ήταν μόνο ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αλλά και άλλα μέλη του κόμματος κάλεσαν το παλάτι να απαντήσει στα λεγόμενα της Μέγκαν Μαρκλ περί ρατσισμού εις βάρος της και εις βάρος του παιδιού της. Εκτός από τον Ζακ Γκόλντσμιθ, υπουργό Περιβάλλοντος και μέλος της Βουλής των Λόρδων, που τόνισε κατηγορηματικά ότι «η Μέγκαν πήρε αυτό που ήθελε», πολλοί άλλοι ανησυχούν πως οι τοξικές παρενέργειες των κατηγοριών για ρατσισμό θα απασχολούν για πολύ καιρό τη χώρα και θα δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή. Στις τάξεις των Τόρις υπάρχουν πολλοί που βλέπουν με συμπάθεια το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν. Το 2019, οι υπουργοί Γκίλιαν Κίγκαν και Βίκι Φορντ είχαν εκφράσει σε ανοιχτή επιστολή μελών του Κοινοβουλίου τη στήριξή τους στη Μέγκαν για τις επιθέσεις που δεχόταν από τις ταμπλόιντ. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη και όσα ειπώθηκαν. Οχι όμως και ο Λευκός Οίκος, που εξέφρασε τη θέση του υπέρ του ζεύγους που κατήγγειλε τη ρατσιστική συμπεριφορά που αντιμετώπισε.

 ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΟΠΡΑ

Η αποκλειστική συνέντευξη των Χάρι και Μέγκαν στην Οπρα Γουίνφρεϊ συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον. Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής ξεχώρισε τα πιο σημαντικά από τα πολλά που αποκαλύφθηκαν για τις σχέσεις στο Μπάκιγχαμ.

• Ο ρατσισμός εις βάρος της Μέγκαν ήταν ο κύριος λόγος που ο Χάρι και η σύζυγός του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το παλάτι. «Φοβήθηκαν τον κίνδυνο να γεννηθεί ο Αρτσι με σκούρο δέρμα», είπε η Μέγκαν.

• Το ζεύγος αρνήθηκε να κατονομάσει ποιο μέλος του Μπάκιγχαμ εξέφρασε αυτήν την άποψη, με αποτέλεσμα οι υποψίες να πέφτουν σε πολλούς.

• Ο Χάρι και η Μέγκαν αρνήθηκαν πως η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν πίσω από τα ρατσιστικά σχόλια. 

  • «Η βασίλισσα ήταν πάντα πολύ καλή μαζί μου», είπε η Μέγκαν, αλλά στη συνέχεια τόνισε ότι το παλάτι αρνήθηκε τον τίτλο στον γιο της, Αρτσι.

• Ο Χάρι κατηγόρησε την οικογένειά του για αδιαφορία και είπε ότι το θέμα του ρατσισμού εις βάρος της συζύγου του τον ώθησε να πάρει την απόφαση της μετοίκησης στην Αμερική. 

  • Η Μέγκαν περιέγραψε με σκοτεινά χρώματα τη ζωή στο παλάτι και είπε ότι σκεπτόταν την αυτοκτονία. 
  • «Επρεπε να σταματήσω την επανάληψη της ιστορίας, για να μην επαναληφθεί η ιστορία της μητέρας μου», δήλωσε ο Χάρι στην Οπρα. 
  • Για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο Χάρι είπε ότι «τον αγαπώ, παρά τις φήμες για πόλεμο μεταξύ μας. Τώρα είμαστε σε απόσταση, αλλά όλα τα γιατρεύει ο χρόνος». 
    • Ο Χάρι είπε, τέλος, ότι η οικογένειά του σταμάτησε να τους στηρίζει οικονομικά από το πρώτο τετράμηνο του 2020. Σήμερα ζουν με άνεση με την περιουσία που κληρονόμησε ο Χάρι από τη μητέρα του.

Οταν η Νταϊάνα είχε μιλήσει στο BBC

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η πριγκίπισσα Νταϊάνα πήγε στη βασίλισσα και της είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με την εκστρατεία κατά του AIDS. Η Ελισάβετ δεν ενθουσιάστηκε, αλλά η νεαρή πριγκίπισσα επέμεινε, αναζητώντας ουσιαστικό ρόλο στη ζωή της.

Η Νταϊάνα είχε όρεξη να ζει όπως κάθε νέα γυναίκα, να πηγαίνει σε συναυλίες, να έχει επαφή με κόσμο. Ο τρόπος ζωής μέσα στο παλάτι και το πρωτόκολλο τη συνέθλιβαν, αλλά εκείνη βρήκε διέξοδο στην ανθρωπιστική δράση.

Πολλοί συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ με εκείνη που έδωσε η Νταϊάνα το 1995 στο BBC, όπου αποκάλυπτε τον αποτυχημένο γάμο της και η οποία προκάλεσε μεγάλη κρίση στο παλάτι. Ωστόσο, παλαιοί συνεργάτες της «πριγκίπισσας του λαού» επισημαίνουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο γυναικών. Η αείμνηστη Νταϊάνα ήταν πολύ αθώα και αφελής όταν μπήκε σε ηλικία 19 ετών στο παλάτι. Αντίθετα, η Μέγκαν Μαρκλ δείχνει πιο συγκροτημένη στους στόχους της. Ο Χάρι, πάντως, είπε ευθαρσώς στην Οπρα ότι, αν ζούσε η μητέρα του, θα στήριζε τις επιλογές της Μέγκαν. Αλλωστε, όπως λένε ορισμένοι, ο Χάρι, που είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του, παντρεύτηκε τη Μέγκαν γιατί πιστεύει ότι «μοιάζει με τη μητέρα του».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Time: Ο Χάρι και η Μέγκαν στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρίγκιπας Χάρι: Αιτία της άρνησης εμβολιασμού η παραπληροφόρηση

Μαρίνα Μπενέκου

Τα…ζογκλερικά του πρίγκιπα Χάρι στα 40ά γενέθλια της Μέγκαν Μαρκλ [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Αποκαλύπτεται σήμερα το άγαλμά της- Οι ελπίδες για συμφιλίωση των Ουίλιαμ και Χάρι

Μαρίνα Μπενέκου

Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ «σφάζει» την Όπρα: Εκμεταλλεύτηκε τον «αδύναμο Χάρι» για δικό της όφελος

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Χάρι- Μέγκαν Μαρκλ: Οι αντιδράσεις του Παλατιού στη γέννηση της μικρής Λίλιμπετ

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Έγιναν για δεύτερη φορά γονείς – Ποιο το όνομα της κόρης τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Λείψανα προϊστορικού ανθρώπου εντοπίστηκαν κοντά στο σπίτι τους

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Χάρι: Μιλά για τον θάνατο της μητέρας του, τα ναρκωτικά και τον φόβο ότι «η ιστορία θα επαναληφθεί»

Μαρίνα Μπενέκου