Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλή: Πιέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία, Β. Μακεδονία αλλά και συστάσεις προς τις δύο χώρες

Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ζητάει με εκθέσεις της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία καλεί τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία «μπλοκάρει» τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ζητώντας από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγάρικες ρίζες.

Η Βόρεια Μακεδονία αρνείται, υποστηρίζοντας ότι η ταυτότητα και η γλώσσα δεν είναι προς διαπραγμάτευση και η όλη διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Στην έκθεση προόδου του 2020 για τη γειτονική χώρα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν η Ε.Ε. οφείλει τώρα να δείξει πολιτική βούληση και να ξεκινήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρέπει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη φερεγγυότητα, την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη συμφιλίωση που έχει επιτευχθεί στην περιοχή, αναφέρει η έκθεση.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Οι ευρωβουλευτές παρακινούν τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία να διατηρήσουν τις κοινές τους προσπάθειες για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση κατά της διαφθοράς, αλλά και να ενδυναμώσουν το Κράτος Δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για την ελευθερία του Τύπου και για την κοινωνία των πολιτών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει επιδείξει ξεκάθαρα τη στρατηγική δέσμευσή της για την ένταξή της στην Ε.Ε, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει ενταξιακές μεταρρυθμίσεις και να εργάζεται για την επίλυση των διμερών θεμάτων με τους γείτονές της, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020 και καλούν τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες εναρμόνισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε., όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους για το ότι η χώρα γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργειακά και οικονομικά εξαρτημένη από τρίτες χώρες.

Σε θετική τροχιά

Στην έκθεση για την Αλβανία, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σαφή στρατηγική εστίαση και προσήλωση της χώρας αυτής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως τονίζεται, από τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την προσχώρηση της χώρας στην Ε.Ε.

Η έκθεση επικροτεί την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζεται η σημασία της διαδικασίας ολοκλήρωσης ως καταλύτης για τις μεταρρυθμίσεις και χαιρετίζεται η στήριξη που παρέχει ο αλβανικός λαός στη διαδικασία.

Οπως και με τη Βόρεια Μακεδονία, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν και για την Αλβανία τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Σημειώνουν ότι, για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Αναφορικά με την ουσία, η έκθεση τονίζει ότι η πρόοδος όσον αφορά την προσχώρηση στην Ε.Ε. απαιτεί διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς, αρχής γενομένης από το Κράτος Δικαίου, την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και την οικονομία.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, όπως και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία, επισημαίνει η έκθεση.

Η έκθεση καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αλβανία να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ξεπεράσουν την έλλειψη διαλόγου μεταξύ τους. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία τους για το πολωμένο πολιτικό κλίμα και την έλλειψη βιώσιμης διακομματικής συνεργασίας που εξακολουθεί να παρεμποδίζει τη δημοκρατική διαδικασία.

Οι εκλογές στις 25 Απριλίου 2021 θα αποτελέσουν ορόσημο για την παγίωση και την ανανέωση των δημοκρατικών διαδικασιών και δομών της χώρας και για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου πολιτικής σταθερότητας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι θεμελιώδους σημασίας για την ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Σαφές μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν: Διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου για επίλυση των διαφορών

Κορωνοϊός – Φάουτσι: Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη για τις παρενέργειες των εμβολίων – Τι θα κρίνει το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

Πέθανε ο κορυφαίος χορευτής της Όπερας του Παρισιού, Πατρίκ Ντιπόν

Κι όμως: Οι ρωσικές δυνάμεις καταστολής ψάχνουν ελεύθερους σκοπευτές «χωρίς εμπειρία» μέσω… αγγελίας!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βουλγαρία: Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές στις πυρκαγιές που μαίνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αλβανία: Ένας νεκρός από τις δασικές πυρκαγιές στο Αργυρόκαστρο

Μίνι «ζώνη Σένγκεν» φτιάχνουν, Βελιγράδι, Τίρανα, Σκόπια

Ενισχύεται και προβληματίζει η σχέση Άγκυρας – Τιράνων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εκλογές Βουλγαρία: Νίκη του κόμματος του Μπορίσοφ σύμφωνα με τα exit polls

Έξαλλος ο Μωραΐτης γιατί ο Αυγενάκης μίλησε για την «ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Σκοπίων»

Σε αγορά τουρκικών drones προχωρά η Αλβανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εuro 2020: Διάβημα της ΕΠΟ στην UEFA για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλγαρία: Σάλος με τη δήλωση ευρωβουλευτή – «Η Μακεδονία είναι βουλγαρική»

Λάμπρος Κατσαρός