ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Εurostat: Επιβράδυνε η ύφεση επιτάχυνε… η απασχόληση στην Ευρωζώνη

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Bρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Καλύτερα των αρχικών προβλέψεων ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά και στο σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσιοποίηση της Εurostat.

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη είναι και τα επίσης χθεσινά στοιχεία για την απασχόληση, από τα οποία προκύπτει ότι τα μαζικά μέτρα των κυβερνήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία όχι μόνο συγκράτησαν τις θέσεις εργασίας, αλλά οδήγησαν και σε αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε στην ευρωζώνη το 2020 κατά 6,8% και στο σύνολο της Ε.Ε. 6,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προέβλεπε τον Νοέμβριο ότι το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη θα έφτανε το 7,8% το 2020.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, η οικονομία «φρέναρε» απότομα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,6% στην ευρωζώνη και 0,4% στην Ε.Ε. Στις προσωρινές εκτιμήσεις στις 2 Φεβρουαρίου, η Εurostat υπολόγιζε την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,7% στην ευρωζώνη, ενώ χθες προχώρησε σε μικρή αναθεώρηση προς το καλύτερο.

Η πιο σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στην Αυστρία (-4,3%), ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολούθησαν η Ιταλία (-2,0%), η Κύπρος (-1,4%) και η Γαλλία (-1,3%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, απέφυγε την ύφεση, δεδομένου ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά (0,1%), ενώ θετικά εξελίχθηκε το τρίμηνο στην Ισπανία (+0,4%), στην Πορτογαλία (+0,4%), στο Βέλγιο (+0,2%), στη Σλοβακία, στη Λετονία (+1,1%) και στη Λιθουανία (+1,2%).

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το ΑΕΠ υποχώρησε στην ευρωζώνη 5,0% και στο σύνολο της Ε.Ε. 4,8%. Και σε ετήσια βάση η Εurostat αναθεώρησε προς το καλύτερο το ΑΕΠ της ευρωζώνης, δεδομένου ότι στις 2 Φεβρουαρίου υπολόγιζε την ύφεση στο 5,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, που δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση την Ελλάδα και άλλες χώρες, οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις του ΑΕΠ την παραπάνω περίοδο καταγράφηκαν στην Ισπανία (-9,1%), στην Αυστρία (-7,8%), στην Ιταλία (-6,6%), στη Γαλλία (-5,0%). Αντίθετα, αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο τα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου η υποχώρηση του ΑΕΠ ήταν σημαντικά μικρότερο του αναμενομένου, δεδομένου ότι κυμάνθηκε στο -3,9% έναντι αρχικής εκτίμησης

-4,8%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν εμφάνισε ετήσιο θετικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, σε σχέση με την απασχόληση τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού δείχνουν ότι, παρά τη σφοδρότητα της πανδημίας και τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, τα εθνικά και κοινοτικά μέτρα στήριξης συγκράτησαν την ανεργία.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, σε τριμηνιαία βάση, η απασχόληση αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο κατά 0,3% στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι αύξηση είχε σημειωθεί και το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δεύτερο της τάξης του 1,0%. Στο σύνολο της Ε.Ε. η απασχόληση αυξήθηκε επίσης 0,3% την ίδια περίοδο, ενώ και το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί αύξηση 0,9%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, η απασχόληση υποχώρησε 2,0% στην ευρωζώνη και 1,7% στο σύνολο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Εurostat για το σύνολο του 2020, η απασχόληση υποχώρησε 1,8% στην ευρωζώνη και 1,6% στην Ε.Ε.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος

Σοκ στην Τουρκία: Άνδρας φέρεται να πέταξε από γκρεμό την έγκυο γυναίκα του, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες

Χάος στις ΗΠΑ λόγω της κακοκαιρίας: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Μονομερές άνοιγμα εξωτερικών συνόρων υπονομεύει τη συνοχή της ΕΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας

Ανδρέας Ντίνης

Εurostat: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Το «μπαζούκας» των 21 δισ. που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 9% έως το τέλος της χρονιάς

Δημήτρης Ντόγκας

ΒΕΑ: Η πρόταση για 12 στοχευμένα μέτρα στήριξης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Το νέο στρατηγικό πλάνο για τα μέτρα στήριξης- Ανακατανομή πόρων και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: 0,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο – 2,3% μειώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Εurostat: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας γονάτισε της οικονομίες της Ευρωζώνης –Ποιες χώρες έδειξαν μεγαλύτερες αντοχές

Δημήτρης Ντόγκας

Τρία στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο – Για τέσσερα στα δέκα ο μισθός εξαντλείται σε 19 μέρες

Δημήτρης Ντόγκας