ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλή: Ζητά να μπει ο πήχης του κατώτατου μισθού πάνω από το όριο φτώχειας – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα κράτη-μέλη σε επίπεδα πάνω από το όριο της φτώχειας, την προώθηση ισότιμων όρων για τους εργαζομένους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και την καλύτερη ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ζητάει η Ευρωβουλή στο πλαίσιο της κοινοτικής δράσης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον κοινωνικό τομέα.

Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, η αρχή που δηλώνει ότι «η εργασία είναι το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας» δεν ισχύει για τους χαμηλόμισθους και τους απασχολούμενους σε επισφαλείς και άτυπες συνθήκες εργασίας.

Ειδικότερα, η Ευρωβουλή χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για μια Οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην από την εργασία τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Οπως τονίζεται, η Οδηγία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται, κατά περίπτωση, πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Οι ευρωβουλευτές καθιστούν επίσης σαφές πως οι εργοδότες δεν θα πρέπει να παρακρατούν από τον κατώτατο μισθό δαπάνες για την εκτέλεση εργασιών, όπως η στέγαση των εργαζομένων, ο απαιτούμενος ρουχισμός, τα εργαλεία, η ατομική προστασία και άλλος εξοπλισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν πρότεινε τον περασμένο Οκτώβριο ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο με ελάχιστα πρότυπα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα κράτη-μέλη που διαθέτουν σχετική νομοθεσία.

Η πρόταση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει πως οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. προστατεύονται από επαρκείς κατώτατους μισθούς που τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπου κι αν εργάζονται. Προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί να κινούνται σε επαρκή επίπεδα, η πρόταση Οδηγίας προβλέπει σαφή και σταθερά κριτήρια για τον καθορισμό τους και ενδεικτικές τιμές αναφοράς για την καθοδήγηση της αξιολόγησης της επάρκειας αυτών.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο εργασιακής φτώχειας όταν απασχολούνται για περισσότερο από το ήμισυ του έτους και το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι το 9,4% των Ευρωπαίων εργαζομένων αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας το 2018, ενώ οι χαμηλοί μισθοί δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με άλλους τύπους μισθών σε πολλά κράτη-μέλη, μειώνοντας την ικανότητα των χαμηλόμισθων να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που φυγαδεύεται ο Μάικ Πενς

Διπλό φονικό στη Λευκωσία: Σκότωσε τη γυναίκα και τον γιο του

Κουόν Τζουν: Ένας 12χρονος επενδυτής θησαυρίζει αγοράζοντας μετοχές!

Πέθανε ο μεγιστάνας του πορνό, Λάρι Φλιντ – Η πολυτάραχη ζωή του ιδρυτή του περιοδικού «Hustler»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Σήμα για δημοσιονομική χαλάρωση μακράς διαρκείας – Το έγγραφο… καθοδήγησης στα κράτη-μέλη

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Η νέα στρατηγική με τρεις άξονες για τα άτομα με αναπηρία – Πανευρωπαϊκή κάρτα για ελεύθερη κυκλοφορία

Δημήτρης Ντόγκας

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Η Κομισιόν αναδεικνύει τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Στο φουλ οι ελληνικές μηχανές… απορρόφησης κονδυλίων για αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις για δουλειά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Δημήτρης Ντόγκας

Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη: Το ΑΣΕΠ θα προσλάβει 38 μόνιμους διοικητικούς –Τα διπλώματα που γίνονται δεκτά [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Σχοινάς: Έρχεται «πακέτο» ΕΕ στις 17/3 για πιστοποιητικά εμβολιασμού, άνοιγμα μετακινήσεων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Tο Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Ανδρέας Ντίνης

Τα βρετανικά πανεπιστήμια τώρα προσπαθούν να εξαιρεθούν από το Brexit

Δημήτρης Ντόγκας