Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το κρίσιμο 48ωρο για εμπορική συμφωνία – Τελεσίγραφο από Ευρωβουλή

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Προθεσμία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έδωσε χθες η Ευρωβουλή στους διαπραγματευτές της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στη δήλωση που εξέδωσαν, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων επισημαίνουν καταρχάς ότι ένα «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να οργανώσουν μια έκτακτη σύνοδο ολομέλειας προς τα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

Η παραπάνω ημερομηνία είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που υπάρχει ώστε να έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Σώματος υπενθυμίζουν ότι η επικύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών την επόμενη μέρα από την Ευρωβουλή προϋποθέτει την τήρηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όλων των διατάξεων της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί πρόοδος στα δύο από τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Μάλιστα, το επισήμανε προχθές και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι ο δρόμος για συμφωνία είναι στενός αλλά υπάρχει.

Πρόοδος έχει σημειωθεί τόσο στη διακυβέρνηση της εμπορικής συμφωνίας, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύονται οι διαφορές που θα προκύπτουν από αυτήν, καθώς επίσης και στο ζήτημα της ευθυγράμμισης των κανόνων μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις κρατικές βοήθειες.

Αντίθετα, συνεχίζεται η στασιμότητα και οι διαφωνίες σε σχέση με την αλιεία, όπου το Λονδίνο δεν θέλει να δεσμευθεί σε μόνιμη πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά ύδατα τα οποία θεωρούνται πολύ πλούσια σε αποθέματα ψαριών.

Ειδήσεις

Κύκλωμα κοκαΐνης: Οι Vip πελάτες, τα συνθηματικά για τις παραγγελίες, οι κρυψώνες και το 24ωρο delivery

Σκληρό lockdown για 3 περιοχές στη Δυτική Αττική – Τι ισχύει από το πρωί της Παρασκευής

Κορωνοϊός: Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Έκτακτη σύνοδος της G-20 για το Αφγανιστάν, υπό ιταλική προεδρία

Μαρίνα Μπενέκου

Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα», λένε οι Γάλλοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν: Να επενδύσουμε στις ΑΠΕ για πιο σταθερές τιμές

Μαρίνα Μπενέκου

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ συζητά τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Στέρεψαν οι αντλίες βενζίνης, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλος η ταυτότητα, μόνο διαβατήριο για τα ταξίδια στη Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ: Αποδέσμευση 5,4 δισ. ευρώ για στήριξη των χωρών που επλήγησαν από το Brexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φον ντερ Λάιεν: Οι μεσογειακές χώρες μπορούν να γίνουν πρωτοπόρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom