Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Μπλόκο στα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες στο Διαδίκτυο – Νέοι κανόνες διασφαλίζουν τους καταναλωτές

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Μπέλλος

Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και αγορών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των επιγραμμικών (online) αγορών και πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, με τις δύο προτάσεις επιχειρείται η προσαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, που χρονολογείται πριν από 20 χρόνια, στα σημερινά ψηφιακά δεδομένα.

Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών στο Διαδίκτυο και διασφαλίζουν δικαιότερες και πιο ανοικτές ψηφιακές αγορές για όλους.

Ενα σύγχρονο εγχειρίδιο κανόνων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά θα προωθήσει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ επίσης θα παράσχει στους χρήστες νέες, καλύτερες και αξιόπιστες επιγραμμικές υπηρεσίες.

Θα υποστηρίζει επίσης την πρόσβαση των μικρομεσαίων νεοφυών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε πελάτες από ολόκληρη την ενιαία αγορά και μειώνοντας παράλληλα το κόστος συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, με την πρώτη πρόταση προωθεί ένα πλαίσιο που θα εξισορροπήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες των χρηστών, των ενδιάμεσων πλατφορμών και των δημόσιων αρχών, βασιζόμενο στις ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Θα εισαγάγει μια σειρά νέων, εναρμονισμένων υποχρεώσεων σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως:

* κανόνες για την αφαίρεση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών ή περιεχομένου από το Διαδίκτυο,

* διασφαλίσεις για χρήστες, των οποίων το περιεχόμενο έχει εσφαλμένα διαγραφεί από πλατφόρμες,

* νέες υποχρεώσεις για πολύ μεγάλες πλατφόρμες σχετικά με τη λήψη μέτρων βάσει κινδύνου για την πρόληψη της κατάχρησης των συστημάτων τους,

* μέτρα διαφάνειας ευρέος φάσματος, μεταξύ άλλων όσον αφορά την επιγραμμική διαφήμιση και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για να προτείνεται περιεχόμενο στους χρήστες,

* νέες εξουσίες για τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των πλατφορμών, μεταξύ άλλων με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ερευνητών σε δεδομένα τους,

* νέοι κανόνες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των επιχειρηματικών χρηστών στις επιγραμμικές αγορές, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός των πωλητών παράνομων αγαθών ή υπηρεσιών,

* καινοτόμος διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής επιβολής των κανόνων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Οι πλατφόρμες που έχουν απήχηση σε περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της Ε.Ε. (45 εκατομμύρια χρήστες) θεωρούνται συστημικού χαρακτήρα και υπόκεινται όχι μόνο σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις ελέγχου των κινδύνων τους, αλλά και σε μια νέα δομή εποπτείας.

Η δεύτερη πρόταση για τις ψηφιακές αγορές αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από συγκεκριμένες συμπεριφορές πλατφορμών που λειτουργούν ως ψηφιακοί ρυθμιστές της πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Πρόκειται για πλατφόρμες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά, που λειτουργούν ως σημαντική δίοδος προσέγγισης πελατών για τους επιχειρηματικούς χρήστες και οι οποίες έχουν, επί του παρόντος και πιθανότατα και στο μέλλον, παγιωμένη και σταθερή θέση.

Ειδήσεις

Κύκλωμα κοκαΐνης: Οι Vip πελάτες, τα συνθηματικά για τις παραγγελίες, οι κρυψώνες και το 24ωρο delivery

Σκληρό lockdown για 3 περιοχές στη Δυτική Αττική – Τι ισχύει από το πρωί της Παρασκευής

Κορωνοϊός: Στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ψηφιακός εθισμός: Ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται

Μαρίνα Μπενέκου

Black Friday 2021: Πότε «πέφτει» φέτος – Τι να προσέξετε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα viral της ημέρας: Η 90χρονη που οδήγησε αεροπλάνο για μια τελευταία φορά και άλλα…

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Το φιλί ενός σκύλου με έναν καρχαρία και άλλα…

Μαρίνα Μπενέκου

H πρώτη ιστοσελίδα που ανέβηκε ποτέ στο ίντερνετ υπάρχει ακόμα- Δείτε τη!

Μαρίνα Μπενέκου

Black Friday 2021: Πότε «πέφτει» – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Viral: Μια διαρροή…χυμού, ένας σκύλος- ζογκλέρ και το κούγκαρ που πήρε έναν άνδρα στο κατόπι

Μαρίνα Μπενέκου

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου