Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Εurogroup: Δημοσιονομική χαλάρωση το 2021, παράθυρο και για το 2022 – Τρομάζουν τα «κόκκινα» δάνεια

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Πράσινο φως για τους προϋπολογισμούς του 2021 των χωρών της ευρωζώνης, που είναι προσαρμοσμένοι δημοσιονομικά στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε χθες το Εurogroup, το οποίο συνεδρίασε υπό μορφή τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την επέκταση για το 2021 της εξαίρεσης από τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ την άνοιξη θα εξετάσουν εάν η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί και το 2022.

Ειδικότερα, η χθεσινή απόφαση για τους προϋπολογισμούς βασίζεται στις εισηγήσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού συνολικά σύμφωνο με τους προσωρινούς κοινοτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Οπως τονίζει, τα περισσότερα από τα μέτρα που εκτίθενται στο ελληνικό σχέδιο στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας της πανδημίας.

Με… προσοχή

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους τους και των μεγάλων μεσοπρόθεσμων προκλήσεων βιωσιμότητας που υπήρχαν και πριν από την πανδημία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, διατηρείται η βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα.

Συνολικά το Eurogroup, στη δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση που έγινε με μορφή τηλεδιάσκεψης, χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής και σημειώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να βιώνει τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά 8% το 2020.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι, ενώ το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 4%, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν εξαιρετικά μεγάλοι. Σημειώνει πως η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ατελής και άνιση μεταξύ των κρατών-μελών και η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το δυναμικό της. Οι συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές κατά τη διάρκεια του ορίζοντα πρόβλεψης, σημειώνει το Eurogroup, επικαλούμενο τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Αναφορικά με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενεργοποίηση της λεγόμενης γενικής ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να λαμβάνουν υποστηρικτικά μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη στήριξη της οικονομίας σε περιόδους έκτακτων κρίσεων όπως πανδημία, η δήλωση του Εurogroup αναφέρει ότι θα παραμείνει ενεργή το 2021. Το Εurogroup συμφωνεί πως «μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη για το 2021 είναι κατάλληλη δεδομένης της απώλειας παραγωγής μέχρι σήμερα και των αρνητικών κινδύνων», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι τα «τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν έγκαιρη, καλά στοχοθετημένη και προσωρινή δημοσιονομική στήριξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Οι υπουργοί αναμένουν τη νέα εκτίμηση για το μέλλον της γενικής ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων την προσεχή άνοιξη από την Κομισιόν, ανάλογα με τα τότε δεδομένα της ανάκαμψης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών για το σχέδιο δράσης που ενέκρινε χθες η Κομισιόν με στόχο την αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, είπε ότι οι υπουργοί χαιρέτισαν το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο θα συζητηθεί τώρα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι, όπως είπε, να ληφθούν πολύ σύντομα αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Ο Πέτσας ανακοινώνει καθολικό lockdown για τις «κόκκινες» περιοχές – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Μείωση ενοικίου 80%: Όλα τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [παραδείγματα και πίνακες]

Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία… προς την «Ελευθερία» – Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Kon

Τους ίδιους φορτιστές θα έχουν όλα τα κινητά τηλέφωνα, λέει η ΕΕ

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Έτοιμη να εγκρίνει μέτρα για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom