ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Δυσκολεύουν τα πράγμα στην Σουηδία: Σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα ασθενών με Covid-19 στα γηροκομεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η σουηδική εποπτική αρχή για θέματα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη περιστατικών COVID-19 σε φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ανορθόδοξη στρατηγική της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Οι οίκοι ευγηρίας επλήγησαν σφοδρά από το αρχικό κύμα του κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν να παραδέχεται τον Μάιο ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες της.

Γνωστή για την απόρριψη της πολιτικής των lockdowns και της χρήσης μασκών, η Σουηδία υπέστη πολλές φορές μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων λόγω της COVID-19 συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρας –αν και λιγότερους σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία– μια αποτυχία που οι αρχές εν μέρει απέδωσαν στους ανεπαρκείς ελέγχους και τη φροντίδα στα γηροκομεία.

Η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (IVO), ένας κυβερνητικός φορέας που επιθεωρεί τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, διενήργησε επί μήνες έρευνες σε γηροκομεία ύστερα από πληθώρα καταγγελιών από συγγενείς και προσωπικό.

«Στην έρευνά της, η IVO εντόπισε σοβαρές ελλείψεις σε περιφερειακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη φροντίδα που παρέχεται σε όσους ζουν σε γηροκομεία», δήλωσε η Σοφία Βάλστρομ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι καμία από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας δεν είχε αναλάβει επαρκώς την ευθύνη για τη φροντίδα των προσβεβλημένων από κορονοϊό φιλοξενούμενων σε γηροκομεία, με το ένα πέμπτο των ασθενών να μην έχει λάβει μεμονωμένη αξιολόγηση από γιατρούς.

Η έρευνα δεν στοχοποίησε μεμονωμένες μονάδες ή υπαλλήλους.

Ύστερα από θερινή παύση, τα περιστατικά αυξήθηκαν και πάλι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντείνοντας τους φόβους για μια επανάληψη της θανατηφόρας περιόδου της άνοιξης. Οι τρόφιμοι σε γηροκομεία αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ των 6.400 και πλέον θανάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19.

Η IVO κάλεσε τις τοπικές αρχές να εκπονήσουν μέτρα για τη βελτίωση της φροντίδας και να τα παρουσιάσουν έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους ενώ είπε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση του ιστορικού των ασθενών.

«Το ελάχιστο επίπεδο (φροντίδας) είναι απλά πολύ χαμηλό», δήλωσε η Βάλστρομ. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας».

Ειδήσεις

Συναγερμός στα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Γιατί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους καταναλωτές

Κορωνοϊός και lockdown: Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει τα πάντα αλλά ξεχάστε τα περσινά Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση

Black Friday: Η eBay αποκαλύπτει τι ψωνίζουν online οι Έλληνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλιο: Ανησυχία στη Σουηδία – Εμβολίασαν κόσμο με δόσεις που είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασία!

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Δεν «άντεξε» η Σουηδία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Απομόνωση σ’ ένα φάρο και μπόλικες ταινίες προσφέρει σ’έναν τυχερό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ

Μαρίνα Μπενέκου

«e-Krona»: Ξεκίνησε το σουηδικό πείραμα για κατάργηση των μετρητών και συναλλαγές μόνο με ψηφιακό νόμισμα

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Εμφανίστηκε η μετάλλαξη και στη Σουηδία

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Επιμένει ο Σουηδός πρωθυπουργός: Δεν αλλάζουμε στρατηγική

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Στροφή 180 μοιρών για τη Σουηδία – Για πρώτη φορά συστήνεται η μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς

Tinad

Κορωνοϊός – Σουηδία: 9.654 νέα κρούσματα, 100 νέοι θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Απέτυχε η «ανοσία της αγέλης» στην Σουηδία σύμφωνα με το βασιλιά της χώρας, Καρλ Γκούσταφ

Μαρίνα Μπενέκου