ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο Βουλγαρίας στα Σκόπια

Κορωνοϊός - Βουλγαρία: Πρόστιμο στον… «αντάρτη» Μπορίσοφ επειδή δεν φορούσε μάσκα μέσα σε εκκλησία

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Υλοποιώντας τις απειλές της η Βουλγαρία μπλόκαρε χθες την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας, θεωρώντας ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες της για παραχάραξη της Ιστορίας και της γλώσσας.

Η χθεσινή αρνητική εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ωστόσο καταβάλλονται πολύ σημαντικές προσπάθειες από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του Δεκεμβρίου.

Εμμεσα, από την εξεύρεση λύσης εξαρτάται προς το παρόν και η Αλβανία, δεδομένου ότι η υποψηφιότητά της είναι ατύπως «πακέτο» με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως επισήμανε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η Σόφια δεν μπορεί στην παρούσα φάση να συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή δεν επιλύθηκαν οι γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική θέση, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, ενώ τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα και η γλώσσα τους δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Επιτροπή

Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας Εuractiv, έχει δημιουργηθεί μια διμερής επιτροπή για θέματα Ιστορίας, όπως προβλεπόταν από τους όρους της συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να επιλύσει προβλήματα ερμηνείας της κοινής Ιστορίας. Ωστόσο, στην εν λόγω επιτροπή δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος, με τη Βουλγαρία να επιρρίπτει γι’ αυτό την ευθύνη στα Σκόπια. Η Βουλγαρία αποδοκιμάζει επίσης τη σκόπιμη παρεμπόδιση κοινών έργων υποδομής. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, ως αποτέλεσμα εμποδίων που ανάγονται στην εποχή της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η οδική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών. Και για το θέμα αυτό επιρρίπτεται ευθύνη από τους Βούλγαρους στη Βόρεια Μακεδονία.

Κατευθυντήριες γραμμές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο που «μπλοκάρει» η Βουλγαρία καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με κάθε υποψήφια χώρα. Τα σχέδια πλαισίων χωρίζονται σε τρία μέρη: 1) αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, 2) περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, και 3) διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να υιοθετήσουν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία το κεκτημένο της Ε.Ε. στο σύνολό του και να διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση και εφαρμογή του κατά την προσχώρηση.

Βασίζονται στην εμπειρία των προηγούμενων διευρύνσεων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προσχώρησης, ενώ λαμβάνουν υπόψη το εξελισσόμενο κεκτημένο της Ε.Ε. και αποτυπώνουν δεόντως τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτήν.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χαμός στα Σκόπια για τη βουλγαρική κατοχή – Οργή για το προκλητικό καλόπιασμα του Μπορίσοφ από τον Ζάεφ

Μιχάλης Μάρδας

Σόφια-Σκόπια ένα χάος… δρόμος – Το παρασκήνιο πίσω από το βουλγαρικό βέτο

Μιχάλης Μάρδας

Σάρκα και οστά πήρε το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια για την ένταξη στην ΕΕ

Ανδρέας Ντίνης

Ο Μπορίσοφ λέει όχι στον Ζάεφ και η Μέρκελ παίρνει το μαστίγιο

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης και Μπορίσοφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το φυσικό αέριο Αλεξανδρούπολης

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης-Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής του έργου για Υγροποιημένο Αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Μιχάλης Μάρδας

Εκλογικό θρίλερ στα Σκόπια: «Πρωτιά» Ζάεφ στις βουλευτικές εκλογές με διαφορά δύο εδρών

Ανδρέας Ντίνης

Νικητής των εκλογών στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ – Ρυθμιστές οι Αλβανοί

Evanthia Karra

Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ απέπεμψε 3 βασικούς υπουργούς εν μέσω διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς

Ανδρέας Ντίνης