ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Stratfor: Καλώς ήρθε το δολάριο σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ για την «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος παραμένει προσηλωμένος στις δεσμεύσεις του σε οικονομικό επίπεδο και σε αυτό της ασφάλειας σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την αντιμετώπιση της παρουσίας της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Στις 19 Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν 300 εκατ. δολάρια στο Επενδυτικό Ταμείο της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», το οποίο χρηματοδοτεί διασυνοριακά ενεργειακά έργα, έργα μεταφορών και ψηφιακών υποδομών σε περιοχές μεταξύ της Βαλτικής, της Μαύρης και της Αδριατικής Θάλασσας, αυξάνοντας την κεφαλαιακή του βάση σε πάνω από 1,3 δισ. δολάρια.

» Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των Τριών Θαλασσών» είναι μια περιφερειακή ομάδα που δημιουργήθηκε το 2015. Τα μέλη της περιλαμβάνουν Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα περισσότερα από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» είναι πρώην κομμουνιστικές χώρες που βλέπουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και τους στενούς δεσμούς στο επίπεδο της ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως βασικό μέρος της εξωτερικής τους πολιτικής.

» ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» εστιάζει υπερβολικά στις υποδομές δείχνει ότι θα ανοίξει την πόρτα στις αμερικανικές εταιρίες για επενδύσεις σε έργα στην περιοχή, η έλλειψη ωστόσο χρηματοδότησης θα παραμείνει πρόβλημα. Από την ίδρυσή της, η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» αντιμετώπισε μια χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης, την οποία η σημερινή παγκόσμια ύφεση λόγω του COVID-19 πιθανότατα έχει επιδεινώσει.

  • Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ήταν πρόθυμες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο Επενδυτικό Ταμείο της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» έως και 1 δισ. δολάρια, εάν τα 12 μέλη της αυξήσουν, επίσης, τη δική τους συνεισφορά.
  • Η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» έχει εγκρίνει 77 έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και τον ψηφιακό. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο τρία από αυτά τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.
  • Η ομάδα έχει εξασφαλίσει μόνο περίπου 12% από τα 85,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση όλων των έργων.

» ΟΙ ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη συνεργασία με την «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» για να ανταγωνιστούν την Κίνα και τη Ρωσία ως προς την επιρροή στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και για να προωθήσουν την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής τους στην περιοχή (η οποία δεν συμβαδίζει πάντα με αυτήν της Ε.Ε.). Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» θα περιορίσουν την αποτελεσματικότητα τέτοιων εκστρατειών επιρροής των ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα της ομάδας να συντονίζει τις ενέργειές τους. Οι επενδύσεις σε έργα ενεργειακής διαφοροποίησης και η συνεχιζόμενη υπόσχεση αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή θα επιτρέψουν στον Λευκό Οίκο να διατηρήσει την επιρροή του και να ανταγωνιστεί την Κίνα (η οποία αύξησε τις επενδύσεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια μέσω της πρωτοβουλίας της («Μια Ζώνη, ένας Δρόμος») και της Ρωσίας (που παραμένει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην περιοχή). Θα επιτρέψει, επίσης, στον Λευκό Οίκο να προωθήσει την ατζέντα της εξωτερικής του πολιτικής στην περιοχή, χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ή εκπροσώπων από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με τα οποία συχνά διαφωνεί η Ουάσιγκτον (το Βερολίνο τείνει να στέλνει εκπροσώπους στις συνεδριάσεις της ομάδας των χωρών της «Πρωτοβουλίας» λόγω του ενδιαφέροντος για την περιοχή).

» ΩΣΤΟΣΟ, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» έχουν διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Εχουν, επίσης, διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, διακυβέρνησης και πιστοληπτικής ικανότητας, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα υποδομής.

  • Οι ΗΠΑ και χώρες όπως η Πολωνία επικρίνουν τα έργα υποδομής που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού NordStream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
  • Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση έχει, επίσης, πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της να διακόψουν τους δεσμούς τους με κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei.
  • Μερικά από τα έργα της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις εξαγωγές ΥΦΑ προς την Ευρώπη.
  • Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία και η Κροατία δεν έχουν την ίδια αίσθηση του επείγοντος, όπως έχει η Πολωνία ή η Ρουμανία, αναφορικά με την αποτροπή μιας πιθανής ρωσικής επιθετικότητας, ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Κόκκινο» από ΗΠΑ σε άμεση παράδοση F-35 – Από το 2027 και… βλέπουμε

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός «μολύνει» την κυβέρνηση Τζόνσον – Για 24η  μέρα πάνω από 100 χιλιάδες τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας

ΗΠΑ-εκλογές: Η ανακαταμέτρηση που ζήτησε ο Τραμπ στο Ουινσκόνσιν αύξησε το προβάδισμα του Μπάιντεν

Ανδρέας Ντίνης

Νέο «χτύπημα» για τον Τραμπ: Απορρίφθηκε αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να μην ανακηρυχθεί νικητής στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν

Tinad

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Black Friday στην εποχή της Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Πώς θα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών Μπάιντεν και Τραμπ

Tinad

Υπέρ των πολυπληθών θρησκευτικών συγκεντρώσεων στην Ν. Υόρκη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Πάνω από 2.400 νεκροί και 200.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Τρεις άνδρες ένοχοι για την δολοφονία 10χρονου κοριτσιού στο Τενεσί

Μαρίνα Μπενέκου