Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκληματικότητα στη Βραζιλία: Αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες στο Ρίο, μειώθηκαν στο Σάο Πάολο

Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν αισθητά φέτος στην Πολιτεία Σάo Πάολo, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη στη Βραζιλία, αυξήθηκαν όμως πολύ στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο, παρά την επιβολή αυστηρών μέτρων ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν τον Αύγουστο.

Στην Πολιτεία Σάo Πάολo, 3.313 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τον Ιανουάριο ως τα τέλη του Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 8,13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 2001, όπως τόνισε η γενική γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.

Αντίθετα στο Ρίου καταγράφηκαν 4.572 ανθρωποκτονίες τους τελευταίους ένδεκα μήνες, 754 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όπως ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας.

«Στο Σάο Πάολο, η βία υποχωρεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η μοναδική συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία κυριαρχεί στα πάντα, είναι ηPCC (σ.σ. ακρώνυμο της Primeiro Comando da Capital, ή Πρώτης Διοίκησης της Πρωτεύουσας). Επιπλέον, το 2006 υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στην PCC και την κυβέρνηση της Πολιτείας» η οποία επέτρεψε να μειωθεί σταδιακά η βία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άλμπα Ζαλουάρ, μια ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Ρίου.

Απεναντίας, στο Ρίο «έχουμε τρεις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τώρα η PCC ακύρωσε τη συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) που είχε συνάψει με τη CV (σ.σ. Comando Vermelho, Κόκκινη Διοίκηση). Πρόσφατα συμμάχησε με την ADA (σ.σ. Amigos dos Amigos, Φίλοι των Φίλων), η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη CV», πρόσθεσε η ανθρωπολόγος, η οποία επισήμανε επίσης τη δράση «διεφθαρμένων αστυνομικών».

Οι αριθμοί των ανθρωποκτονιών στο Ρίου αποτελούν «όνειδος» και αποκαλύπτουν «την αποτυχία» της εφαρμοζόμενης πολιτικής δημόσιας ασφάλειας, που βασίστηκε στις Μονάδες Ειρήνευσης της Αστυνομίας (UPP), σχολίασε η ειδικός Ζουλίτα Λεμγκρούμπερ στην εφημερίδα O Globo.

Η τοπική κυβέρνηση, που βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχει αναπτύξει από το 2008 περίπου σαράντα UPP σε 264 φαβέλες, όπου ζουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη ενόψει του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου του 2014 και των ΟΑ του 2016.

Σχεδόν 10.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στις περιοχές αυτές, αλλά τα κοινωνικά προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί παράλληλα δεν εφαρμόστηκαν.

«Το φάρμακο UPP έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του διότι η θεραπεία περιορίζεται στην αστυνομική κατοχή», παρατήρησε ο Πάουλου Στοράνι, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Ο απολογισμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία από το 2011 ως το 2015 υπήρξε βαρύτερος ακόμη κι από εκείνον του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια: τα θύματα ανήλθαν σε 278.839, έναντι 256.124 στη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Αύξηση βίας μετά το τέλος του lockdown – Τι λέει στον ΕΤ ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας – 117 σκληροί κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βραζιλία: Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε μοτοπορεία στο Ρίο, με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο επικεφαλής

Μαρίνα Μπενέκου

Μεξικό: Νεκροί 13 αστυνομικοί μετά από ενέδρα των καρτέλ στα φορτηγάκια όπου επέβαιναν

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Νεκροί 2 πράκτορες του FBI που εργάζονταν σε υπόθεση βίας κατά ανηλίκων

Μαρίνα Μπενέκου

Φόβοι της Ιντερπόλ: Αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διανομή των εμβολίων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

O κορωνοϊός απειλεί και το καρναβάλι του Ρίο στην Βραζιλία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αύξηση ληστειών σε σπίτια με θύματα ηλικιωμένους παρά την μείωση της εγκληματικότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χρυσοχοΐδης: Ανύπαρκτο το έγκλημα λόγω κορωνοϊού – Στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικοί για την επιτήρηση των μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom