Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβαρόμετρο: Τρομοκρατία και προσφυγικό είναι τα σημαντικότερα ζητήματα για την ΕΕ

Συνεχίζουν να είναι πρώτα ως προβλήματα στην συνείδηση των Ευρωπαίων το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου» για το φθινόπωρο του 2016.

Αν και τα ποσοστά των συμμετεχόντων στην έρευνα που έδωσαν αυτές τις δύο απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή» έχουν μειωθεί σε σχέση με τα αποτελέσματα της άνοιξης, είναι εμφανές ότι οι κάτοικοι της Ένωσης αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα αυτών των δύο προκλήσεων.

Ειδικότερα, η «μετανάστευση» βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των προκλήσεων της Ένωσης με ποσοστό 45% (μειωμένο κατά 3% από το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), ενώ η τρομοκρατία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 32% (από περίπου 39% την άνοιξη του 2016).

Στην τρίτη θέση της λίστα βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της ΕΕ (20%), ενώ ακολουθούν τα εξής: Κατάσταση των οικονομικών των κρατών-μελών (17%), Ανεργία (16%), Επιρροή της ΕΕ στον πλανήτη (10%), Εγκληματικότητα (8%), Κλιματική αλλαγή (8%), Άνοδος των τιμών/Πληθωρισμός/Κόστος ζωής (8%), Περιβάλλον (6%), Συντάξεις (4%), Φορολόγηση (4%) και Ενεργειακό (3%).

Ελλάδα: Πρώτη πρόκληση για την ΕΕ το προσφυγικό, μετά η οικονομική κρίση

Με το 45% των Ευρωπαίων που αναγνωρίζει το μεταναστευτικό ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ ταυτίζεται και η Ελλάδα, αφού το 41% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας έδωσαν αυτήν την απάντηση.

Σε αντίθεση ωστόσο με πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, η Ελλάδα δεν θεωρεί ως το δεύτερο κρισιμότερο πρόβλημα την τρομοκρατία αλλά την οικονομική κρίση, με ποσοστό 33%.

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να έχουν ανησυχήσει τους Έλληνες αλλά τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της λιτότητας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απαντήσεις τους.

Αναφορικά με τα άλλα κράτη-μέλη, η Εσθονία φαίνεται περισσότερο ανήσυχη για το μεταναστευτικό, με το 70% των ερωτηθέντων να το θεωρούν το κρισιμότερο πρόβλημα της εποχής. Ακολουθούν η Ουγγαρία (65%) και η Μάλτα (65%), ενώ το ίδιο πρόβλημα θεωρείται λιγότερο κρίσιμο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που το τοποθετούν στη δεύτερη θέση.

Περίπου το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν την τρομοκρατία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της εποχής. Όπως φαίνεται, αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για τους Ισπανούς (33%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας για 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας (47%), της Μάλτας (45%) και της Λετονίας (45%), όπου συγκεντρώνει και τα υψηλότερα ποσοστά.

Η οικονομική κατάσταση της ΕΕ αναφέρθηκε ως μια από τις βασικότερες πηγές ανησυχίας από έναν στους πέντε Ευρωπαίους (20%). Για πέντε χώρες, μάλιστα, αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη πρόκληση. Πρόκειται για χώρες που στην πλειοψηφία τους έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, δηλ. την Ελλάδα (33%), τη Σουηδία (25%), την Πορτογαλία (24%) και τη Δανία (23%).

Υψηλά ποσοστά συγκεντρώσει η συγκεκριμένη απάντηση και στην Ισπανία (31%, τρίτη θέση) αλλά και στην Κύπρο (28%, τέταρτη θέση).

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου 2016 διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 3 και 16 Νοεμβρίου του 2016 σε 34 χώρες, μεταξύ των οποίων τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, πέντε χώρες υποψήφιες για ένταξη (ΠΓΔΜ, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία) και το ψευδοκράτος.

Προτεινόμενα για εσάς

Ηχηρό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Tinad

Ακραία πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ανδρέας Ντίνης

Λιτό και υπέροχο: Αυτό είναι το σποτ για τον ελληνικό τουρισμό που θα το δει όλος ο κόσμος!

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα και 180 θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο αλλά είμαστε σε εγρήγορση

Μιχάλης Μάρδας

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Σε κάθε παραβατική ενέργεια της Τουρκίας η Ελλάδα θα απαντήσει

Μιχάλης Μάρδας

TUI: Ελλάδα και Κύπρος ανάμεσα στους βασικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι

Ανδρέας Ντίνης

Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο της διπλωματικής δράσης της Ελλάδας, η αντίδραση της ΕΕ και οι νέες προκλήσεις Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε.Τ.» – Η Τουρκία δημοσίευσε τους ψευδοχάρτες διεκδικήσεων της

Ανδρέας Ντίνης