ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Stratfor: Ο κορονοϊός, ο Τραμπ και η εξωτερική πολιτική

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά είναι τα σχόλια και οι αναλύσεις αναφορικά με τις εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κόλλησε τον ιό COVID-19, με τα συμπτώματα να είναι μέχρι στιγμής ήπια. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ασθένειά του θα επηρεάσει τις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, παράλληλα με τον υπολογισμό των ομολόγων της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό.

ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ εκλογές να είναι τόσο κοντά, τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση προς τις ΗΠΑ. Οσο τα συμπτώματα του Τραμπ παραμένουν ήπια, ο αντίκτυπος -από τη διάγνωση- στην εξωτερική πολιτική θα περιορίζεται, κυρίως, σε κέρδη ήπιας ισχύος για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως είναι η Κίνα, καθώς και πιθανά πολιτικά οφέλη και στρατολογήσεις για μη κρατικές οντότητες, όπως είναι οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

Μια με ήπια ή και μέτρια συμπτώματα εξέλιξη της ασθένειας του COVID-19 είναι απίθανο να μειώσει σοβαρά τη δυνατότητα του Τραμπ να ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα ή να συμβουλευτεί τους βασικούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του και του επιτελείου του. Οι περισσότερες κυβερνητικές λειτουργίες και πρωτοβουλίες εκτελούνται σε επίπεδο υπουργείων και θα επηρεαστούν ελάχιστα από μια αλλαγή στην προσήλωση της προσοχής του προέδρου.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν κλειδώσει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ήδη σε εξέλιξη. Μια σημαντική αλλαγή στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ήταν, επίσης, απίθανη πριν ο Τραμπ διαγνωστεί με κορονοϊό, καθώς επίσης δεν υπήρχε καμία προσδοκία για εκπλήξεις στην προσέγγιση ΗΠΑ-Β. Κορέας.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι εταίροι και οι ανταγωνιστές κρατούν ήδη μια προσεκτική στάση έναντι της Ουάσιγκτον λόγω της αβεβαιότητας των εκλογών του Νοεμβρίου. Ορισμένες κυβερνήσεις μπορεί να θεωρήσουν το γεγονός ότι διεγνώσθη με κορονοϊό ο Τραμπ ως μια ευκαιρία για περιφερειακές πρωτοβουλίες και ενέργειες που δεν θα γίνουν αντιληπτές από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, με δεδομένες τις επικείμενες εκλογές, αναγνωρίζεται, επίσης, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και Αμυνας σε όλο τους το εύρος βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση, μια κατάσταση που θα ενισχυόταν και μόνο από μια κρίση στην υγεία του προέδρου. Εκεί, λοιπόν, όπου μπορεί να γίνει αισθητός ο άμεσος αντίκτυπος είναι σε παιχνίδια ήπιας ισχύος και σε μη κρατικές οντότητες.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ: Για τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα κράτη που επιδιώκουν να μπερδέψουν και να διασπάσουν τους Αμερικανούς πριν από τις εκλογές, η διάγνωση με COVID-19 του προέδρου θα προσφέρει άφθονη τροφή προς εκμετάλλευση των πολύ πολωμένων αφηγημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την Κίνα, ειδικότερα, το γεγονός ότι ο Τραμπ διεγνώσθη με COVID-19 θα εμβαθύνει μόνο τη μακρόχρονη αντίληψή της για τις αποπροσανατολισμένες Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ανταγωνίζονται με όρους ήπιας ισχύος στην υπόθεση της πανδημίας του COVID-19, για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός εμβολίου. Το ότι ο Τραμπ βρέθηκε θετικός στον ιό μπορεί να δώσει στο Πεκίνο την ευκαιρία να ενισχύσει τόσο το αφήγημά του για τον COVID-19 όσο και την κριτική του για την παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως αξιόπιστο μοντέλο, σε σύγκριση με αυτό της Κίνας. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να δώσει στην Κίνα μια σύντομη ευκαιρία να αυξήσει τις προσφορές για συνεργασία της για την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων, όχι μόνο με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και την Ασία, που ανησυχούν, επίσης, για τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για τον COVID-19, αλλά και την «καταγωγή» των εμβολίων.

ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ: Οι οργανώσεις μαχητών θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ασθένεια του προέδρου για να υποστηρίξουν και να υπενθυμίσουν σε όσους θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ανίκητες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τραμπ διεγνώσθη με COVID-19 δεν θα αποπροσανατολίσει την Ουάσιγκτον ούτε θα την κάνει να μην απαντήσει σε επιθέσεις μαχητών ή σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά ακόμη και με τον κίνδυνο για στρατιωτικά αντίποινα, ενδέχεται να δούμε μια αύξηση σε επιθέσεις σε μέρη όπως το Ιράκ, όπου οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν αυξήσει τον τελευταίο χρόνο τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον των αμερικανικών κομβόι και άλλων στόχων. Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες μαχητών μπορούν, επίσης, να εκμεταλλευτούν τη νέα αντιληπτή αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών στοχεύοντας σε οφέλη στο επίπεδο της προπαγάνδας, αλλά και ως έναν τρόπο συγκέντρωσης πρόσθετης προσοχής στις επιθέσεις που πραγματοποιούν.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Oι απόστρατοι Τραμπ, οι εν ενεργεία Μπάιντεν

Kon

Γενναία μέτρα για την πανδημία, για να σωθεί και η οικονομία

Kon

«Ψηφίστε για την αξιοπρέπειά σας!» – Ο Φάρατζ πλέκει το εγκώμιο του Τραμπ ενώπιον Αμερικανών ψηφοφόρων

Μαρίνα Μπενέκου

Εκλογές στις ΗΠΑ: Η μάχη Πολιτεία-Πολιτεία για Τραμπ Μπάιντεν και οι περίεργες υποψηφιότητες

Μιχάλης Μάρδας

Οταν θέλει το κράτος… μπορεί

Kon

Stratfor: Καλώς ήρθε το δολάριο σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Kon

Κορονοϊός-Συναγερμός στο Περιστέρι: 31 κρούσματα με μέση ηλικία τα 35 έτη έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Ανδρέας Ντίνης

Η πανδημία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η αυτοκινητοβιομηχανία το τελευταίο διάστημα

Kon

Ο Τραμπ «ανατίναξε» το φράγμα του Νείλου

Kon