Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ένα πορτραίτο για κάθε μέρα διακυβέρνησης του Ομπαμα – Φτάνουν τα 3000

Οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι στην προεδρία του Αμερικανού Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζονται. Ο Ρομπ Προύιτ, καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη, τα τελευταία οκτώ χρόνια δημιουργεί κάθε μέρα ένα πορτρέτο του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.

Έως τις 21 Ιανουαρίου του 2017, όταν ο Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο καλλιτέχνης θα έχει δημιουργήσει 3.000 κόκκινα και μπλε πάνελ με σκιάσεις, το κάθε ένα με μία φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα από τις σελίδες των ειδήσεων για κάθε μέρα της διακυβέρνησής του.

Για το πρότζεκτ «The Obama Paintings» ο Προύιτ κάθε πρωί αφιερώνει 40 λεπτά, πρακτική, την οποία παρομοιάζει με ένα τελετουργικό γιόγκα για να ζωγραφίσει μία φωτογραφία. Στις φωτογραφίες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει ένα νομοσχέδιο, ή μοιράζεται μια στιγμή με την Πρώτη Κυρία, ή παίζει γκολφ, κάνει έναν περίπατο ή είναι σε περισυλλογή.

«Δεν ήθελα να τονίσω τις στιγμές, για παράδειγμα την υπογραφή του νομοσχεδίου για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά αυτό που ήξερα από την αρχή: ότι είναι ένας πολύ μετρημένος, ένας διανοούμενος, ικανός ηγέτης, για τον οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι» ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Τα πορτρέτα δεν είναι τοποθετημένα με συγκεκριμένη σειρά, ώστε να αποκαλύπτεται το πορτρέτο της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα. «Αν τα τοποθετούσα με χρονολογική σειρά θα έμοιαζε πάρα πολύ σε ταινία» εξήγησε ο καλλιτέχνης.

Τα έργα του Προύιτ έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντιτρόιτ και μετά την ολοκλήρωσή τους, τον επόμενο μήνα θα πουληθούν σε κάποιον πολιτιστικό οργανισμό. «Λατρεύω τον τρόπο, με τον οποίο ο Ομπάμα, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά άλλαξαν θετικά την εικόνα της Αμερικής. Η εικόνα της χώρας είναι καλύτερη τώρα και αυτό δείχνει αυτό το πρότζεκτ, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε» υπογράμμισε ο καλλιτέχνης.

Η ολοκλήρωση των πορτρέτων του Ομπάμα σηματοδοτεί μια σειρά αλλαγών, εκτίμησε. Το ειδύλλιο με τον Ομπάμα, όπως κάποτε ξεκίνησε, θα τελειώσει και ο διάδοχός του απαιτεί νέα προσοχή σε μια νέα πραγματικότητα, στον κόσμο και στο στούντιο, τόνισε ο Ρόμπ Προύιτ.

Προτεινόμενα για εσάς

Παρέμβαση Ομπάμα: Οι ζωές και τα όνειρά σας μετράνε

Tinad

Η εξομολόγηση της Μισέλ Ομπάμα: Απέβαλλα και έκανα εξωσωματική για να αποκτήσω την Μάλια και την Σάσα

Evanthia Karra

Τα πορτρέτα του ζεύγους Ομπάμα εκτίναξαν την επισκεψιμότητα στη National Portrait Gallery

Μιχάλης Μάρδας

Ομπάμα: Λάθος η απόφαση του Τραμπ για το Ιράν

Συναγερμός για φάκελο με «λευκή σκόνη» στο γραφείο του Ομπάμα

Ανδρέας Ντίνης

Το δράμα του Ομπάμα: Εκλαψα όταν άφησα την κόρη μου στο Χάρβαρντ

Ανδρέας Ντίνης

Άγριο «ροκ» στις ΗΠΑ με την μάχη Τραμπ και δικαστικών για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Ανδρέας Ντίνης

Το τελευταίο πάρτι του Ομπάμα έχει τόσο πολλούς διάσημους καλεσμένους που θα κάνει τον Τραμπ να ζηλέψει

Ανδρέας Ντίνης

Ο Κρητικός μάγειρας που ξετρέλανε τον Ομπάμα αποκάλυψε τις προτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου

Μιχάλης Μάρδας