Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία κορονο-ψεκασμένων και Ακροδεξιάς στη Γερμανία

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε διεθνώς η προσπάθεια ομάδων διαδηλωτών να εισβάλουν στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κρατώντας τις σημαίες της ακροδεξιάς κίνησης των «Πολιτών του Ράιχ».

Η αστυνομία στο Βερολίνο βρέθηκε το Σάββατο μπροστά σε ένα ετερόκλητο πλήθος που είχε διοργανώσει συγκέντρωση κατά των μέτρων προφύλαξης για τον κορονοϊό. Η διαμαρτυρία «αντι-κορονοϊού», με τίτλο «Γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης», είχε διοργανωθεί με βασικό στόχο την επίδειξη της ύπαρξης ενός κινήματος κατά της επιστημονικής θέσης για τη σοβαρότητα της ασθένειας Covid, κατά της μάσκας, κατά των εμβολιασμών κ.λπ. Ωστόσο, διαλύθηκε από την αστυνομία, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου, καθώς οι διαδηλωτές δεν ακολουθούσαν τις εντολές για την τήρηση των αποστάσεων.

Διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις -στο Λονδίνο και στο Παρίσι, οι μεγαλύτερες-, με υποκινητές όσους θεωρούν ότι η χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα παραβιάζουν τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών. Οι διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί παρά το νέο επιθετικό κύμα του κορονοϊού που κατακλύζει την Ευρώπη – στη Γαλλία καθημερινά καταγράφονται πάνω από 7.000 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Το Βερολίνο ήταν, πάντως, η «γενέτειρα» αυτού του «αντι-κορόνα» και αντιεμβολιαστικού κινήματος, που περιλαμβάνει στις τάξεις του ένα περίεργο συνονθύλευμα ακροδεξιών, φιλοναζί, συνωμοσιολόγων, αλλά και οπαδών του new age, και ορισμένων αριστερών. Η προσπάθεια της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), με την αυτοκρατορική σημαία της Γερμανίας (τα μέλη της υποστηρίζουν ότι η Γερμανική Αυτοκρατορία ή ακόμα και το Βασίλειο της Πρωσίας έχουν ισχύ ως νομικά πρόσωπα), να εισβάλει στο Κοινοβούλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε την «επίθεση στην καρδιά της Δημοκρατίας», ενώ ανάλογη ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζιχόφερ και του αντικαγκελαρίου Ολαφ Σολτς, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 300 άτομα σε διάφορα σημεία του Βερολίνου και 200 ακροδεξιούς που πετούσαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον της. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ατίλα Χίλντμαν, ο οποίος είναι γνωστός για τις θεωρίες συνωμοσίας που συχνά αναρτά στο Διαδίκτυο. Η διοργάνωση της διαμαρτυρίας κατά του κορονοϊού και των μέτρων έγινε από τη συνωμοσιολογική ομάδα «Querdenken 711» (=Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711), με έδρα τη Στουτγάρδη. Η κίνηση έχει 16.000 οπαδούς στο facebook και τα μέλη της επικοινωνούν με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω του Telegram. Επικεφαλής του κινήματος είναι ο Μίκαελ Μπάλβεγκ, ένας επιχειρηματίας που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό χώρο αλλά τονίζει ότι εξεγείρεται εναντίον όσων καταπατούν τις ελευθερίες του. Οι «αντι-κορόνα» διαδηλωτές υποστηρίζονται σθεναρά και από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, γιο του δολοφονηθέντος Αμερικανού πολιτικού και ανιψιού του προέδρου. Ο Κένεντι Τζούνιορ συμμετείχε στη διαδήλωση του Βερολίνου. Αν και τα μέλη της κίνησης και άλλοι διαδηλωτές αποποιούνται την πολιτική ομπρέλα, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις αντιδράσεις κατά της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία. Ο Λάιφ- Ερικ Χολμ, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, μίλησε στο twitter για «νίκη της ελευθερίας».

Η Γερμανία έχει ανταποκριθεί αρκετά καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και αντιμετωπίζει ένα πιο βίαιο κύμα μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και άλλες χώρες. Από τον Απρίλιο ισχύουν τα μέτρα των αποστάσεων και της μάσκας, όμως από την εβδομάδα που πέρασε, τα 16 γερμανικά κρατίδια ακολουθούν την οδηγία για την υποχρεωτική χρήση της, με πρόστιμο 50 ευρώ σε όποιον αρνείται να τη φορέσει. Με 242.000 κρούσματα και 9.297 θανάτους, η Γερμανία παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν της Ρωσίας, της Ιταλίας της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποιοι είναι στο κίνημα των «Covidiots»

Ο όρος αφορά στους ανθρώπους που ενεργούν ανεύθυνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αγνοώντας την επιστήμη, την κοινή λογική και υιοθετώντας μια συμπεριφορά που οδηγεί σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού και επιπλέον θανάτους.

Ολο και περισσότεροι αυτόκλητοι ειδήμονες κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, είναι κατασκεύασμα των πολυεθνικών και φαρμακευτικών για ιδιοτελείς σκοπούς, ότι οι μάσκες προκαλούν ασθένειες, ότι οι επιστήμονες λένε ψέματα κ.λπ.

Το κίνημα των «Covidiots» (κορονο-ηλιθίων) συνδέεται στενά με συνωμοσιολογικές θεωρίες, ακροδεξιές ομάδες και τους αντιεμβολιαστές. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων απευθύνονται κυρίως στο τεράστιο κοινό του Διαδικτύου ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πείσουν ακόμη περισσότερους. Ενδεικτικό είναι πως στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βιέννη και στη Ζυρίχη, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την εξάπλωση του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) -που κατά τη γνώμη τους ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού-, ενώ στα πλακάτ έγραφαν «νέα κανονικότητα = νέος φασισμός».

Στη Γερμανία, η πρώτη δυναμική εμφάνιση του κινήματος κατά των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ήταν την 1η Αυγούστου, όταν 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου φωνάζοντας «ελευθερία», «αντίσταση» και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπιλ Γκέιτς. Μαζί με τους ακροδεξιούς υπάρχουν όμως και αριστεροί, όπως ο αριστερός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανσελμ Λεντς, ο οποίος πιστεύει πως το γερμανικό κράτος έχει συνωμοτήσει με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες για την πολιτική κατά του κορονοϊού και την περιστολή των ατομικών ελευθεριών.

Στη Γαλλία, οι οπαδοί του κινήματος «anti-masques» δεν έχουν καταφέρει να οργανωθούν κατά της χρήσης μάσκας και προς το παρόν τα μέλη του δραστηριοποιούνται μόνο στο Διαδίκτυο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπάρχει κίνημα ισχυρό σε πολλές Πολιτείες κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, από ένα ετερόκλητο πλήθος που θεωρεί ότι η χρήση μάσκας παραβιάζει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Οπως, δε, έχουν αναφέρει και οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», το κίνημα κατά της μάσκας και των μέτρων προστασίας γεννήθηκε πριν από έναν αιώνα, στο μεγάλο ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης του 1918-1919, που ξεκλήρισε εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για το κέντρο της Αθήνας – Τι ανακοινώθηκε

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Πέτσας: Κανένα ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών – Τι είπε για την επαναφοράς των SMS

Ανδρέας Ντίνης

Απίστευτο: Πέθανε από κορωνοϊό αλλά επανεξελέγη δήμαρχος και μάλιστα με διαφορά

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στον Πειραιά κατευθύνεται το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff με τους 1000 επιβάτες και τα 12 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στην Λακωνία Τσιόδρας και Παπαγεωργίου – Συναγερμός για τα κρούσματα στην περιοχή

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι βασικές εστίες διασποράς που τρομάζουν τους επιστήμονες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο με 1000 επιβάτες – Βρέθηκαν 12 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αρεόπολη από τα 32 θετικά κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D

Ανδρέας Ντίνης