Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Με εξοπλισμό και… διοίκηση από την Τουρκία ο στρατός της Αλβανίας

Ενισχύεται και προβληματίζει η σχέση Αγκυρας - Τιράνων

Newsroom eleftherostypos.gr

Την απόλυτη εξάρτηση της Αλβανίας σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των Eνόπλων Δυνάμεών της επιτυγχάνει με τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας η Αγκυρα.

Η συμφωνία επικυρώθηκε στις 23 Ιουλίου από το Αλβανικό Κοινοβούλιο, ενώ χθες έβαλε την τελική υπογραφή του ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ιλιρ Μέτα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Αν και υπάρχουν από το 1994 διάφορες συμφωνίες ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τιράνων και Αγκυρας, η νέα συμφωνία του 2020 προβλέπει την οικονομική υποστήριξη στην Αλβανία από την Τουρκία, ενώ στο εξής θα αγοράζει αποκλειστικά τουρκικά όπλα. Πρόκειται για τη συμφωνία που υπέγραψαν πριν από μερικούς μήνες στα Τίρανα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του αλβανικού υπουργείου Αμυνας με τον ακόλουθο Αμυνας της Τουρκίας στα Τίρανα (ο οποίος είναι του «κλίματος» Ακάρ).

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι με τη νέα συμφωνία θα επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των κλάδων των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε συντριπτικό βαθμό οι Αλβανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα εκπαιδεύονται σε σχολές επιτελών της Τουρκίας καθώς και σε ειδικά προγράμματα διαλέξεων στο υψηλού επιπέδου νατοϊκό κέντρο που εδρεύει στην Αγκυρα και παρέχει εξειδίκευση σε θέματα τρομοκρατίας, κυβερνοτρομοκρατίας, ασύμμετρων επιχειρήσεων ως και υβριδικών απειλών (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο υπογράφων).

Πέραν των εκπαιδευτικο-εξοπλιστικών, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει αεροναυτική παρουσία στην Αλβανία, αφού τουρκικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται σε Αυλώνα και Δυρράχιο, ενώ από πλευράς Αγκυρας θα γίνεται χρήση στο μέλλον της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβε (νότια των Τιράνων), στην οποία (μόλις θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη) σε μόνιμη βάση θα σταθμεύουν αεροσκάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για πιο συχνές επισκέψεις πλοίων σε λιμάνια της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου (Τιβάτ-Κοτόρ) και της Κροατίας, ενώ η Ρώμη και η Αγκυρα συζητούν για χρήση της νήσου Σάσων (έναντι Αυλώνα) για τη δημιουργία ενός «ειδικού σταθμού» ναυτικών πληροφοριών. Τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν συζητήσει οι αρχηγοί Ναυτικού των δύο κρατών, καθώς και οι μόνιμοι στρατιωτικοί αντιπρόσωποί τους στο ΝΑΤΟ. O Iταλός αντιπτέραρχος Ρομέρτο Νόρντιο έχει σημαντική διακλαδική ως και αεροπορική εμπειρία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αλβανός υποστράτηγος Ναζμί Καχάνι έχει αποφοιτήσει από πολλά και επίλεκτα σχολεία των βρετανικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκία: Σχεδόν 27.700 κρούσματα και 232 θάνατοι σε 24 ώρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αναδίπλωση πρεσβευτών για υπόθεση Καβαλά: Κάνει πίσω ο Ερντογάν για τις απελάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλεξίπτωτα μπλέχτηκαν μεταξύ τους και έπεσαν στην θάλασσα σε επίδειξη- Το σοκαριστικό βίντεο

Μαρίνα Μπενέκου

Σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα

Μαρίνα Μπενέκου

Ερντογάν: Η αντίδραση της Γερμανίας στην υπόθεση με τους 10 πρέσβεις

Μαρίνα Μπενέκου

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός