Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Η NAVTEX είναι μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα

Τουρκία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και στο διάβημα για τα όσα κάνει ανοιχτά από το Καστελόριζο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που γ η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα όμως εκφράζει ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν είναι μια θέση που αρμόζει με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ. το απέχει από την Ανατολία 2 χιλιόμετρα και από την ελληνική ηπειρωτική χώρα 580 χιλιόμετρα να δημιουργεί 40.000 υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το κάλεσμα της για διάλογο με την Ελλάδα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr